Νέο «χαστούκι» των εισαγγελέων στην κυβέρνηση Μητσοτάκη: Να γίνει ξανά αυτεπάγγελτη η δίωξη τραπεζικών στελεχών για το αδίκημα της απιστίας

Νέο «χαστούκι» των εισαγγελέων στην κυβέρνηση Μητσοτάκη: Να γίνει ξανά αυτεπάγγελτη η δίωξη τραπεζικών στελεχών για το αδίκημα της απιστίας

Νέο «χαστούκι» προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη και το σκανδαλώδη νόμο για την αμνήστευση των τραπεζιτών αποτελούν οι προτάσεις της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος προς τον πρόεδρο και τα Μέλη της Διαρκούς Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής «με αντικείμενο τη διαρκή παρακολούθηση του τρόπου εφαρμογής των διατάξεων του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας». 

Οι εισαγγελείς ζητούν ουσιαστικά να γίνει ξανά αυτεπάγγελτη η δίωξη τραπεζικών στελεχών για το αδίκημα της απιστίας και όχι κατόπιν έγκλησης από τις διοικήσεις των Τραπεζών όπως θέσπισε με νόμο η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Διαβάστε επίσης: Αντισυνταγματικός ο νόμος για την ατιμωρησία των τραπεζιτών

Οι εισαγγελείς κρίνουν πως η κατ΄ έγκληση δίωξη για το αδίκημα της απιστίας «δημιουργεί θέματα» λόγω της «ασφυκτικής τρίμηνης προθεσμίας». 

Διαβάστε επίσης: Θαλασσοδάνεια: «Χαστούκι» και από τον Άρειο Πάγο στον νόμο Μητσοτάκη που αμνηστεύει τραπεζίτες και κομματικά στελέχη

Ειδικότερα με τον νόμο 4637/2019 θεσπίστηκε η δίωξη των τραπεζιτών για το αδίκημα της απιστίας μόνο έπειτα από την υποβολή έγκλησης από την πλευρά των διοικήσεων των τραπεζών και όχι αυτεπάγγελτα όπως ίσχυε μέχρι πριν. Με λίγα λόγια η ποινική δίωξη κατά τραπεζιτών για το αδίκημα της απιστίας ακόμη και εάν αυτή βρισκόταν στο στάδιο της ανάκρισης θα μπορούσε να συνεχιστεί μόνο εάν το αποφάσιζαν οι ίδιες οι διοικήσεις των τραπεζών. 

Διαβάστε επίσης: Φτιάχνουν κλίμα για να γλιτώσουν οι τραπεζίτες μετά τα «χαστούκια» της Δικαιοσύνης

Μάλιστα η κυβέρνηση Μητσοτάκη έδωσε και τετράμηνη διορία στις διοικήσεις των τραπεζών για να καταθέσουν έγκληση για μία σειρά από υποθέσεις που είτε απασχολούσαν είτε θα έπρεπε να απασχολήσουν τη Δικαιοσύνη. Όπως ήταν αναμενόμενο καμία έγκληση δεν υποβλήθηκε από τα Τραπεζικά Ιδρύματα για μία σειρά από σκανδαλώδεις διαδικασίες. Όπως για παράδειγμα οι σκανδαλώδεις αγοραπωλησίες δανείων από την Libra του ομίλου Λογοθέτη, τις οποίες είχε καταγράψει σε πόρισμά της η Τράπεζα της Ελλάδος. Οι διοικήσεις των Τραπεζών οι οποίες έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί με κρατικό χρήμα φρόντισαν να «καλύψουν» μία σειρά από παρανομίες.

Διαβάστε επίσης: Σωσίβια στους τραπεζίτες από ποινικές ευθύνες

Οι εισαγγελείς ζητούν επίσης στην ουσία να επανέλθει το αυτεπάγγελτο σε ότι αφορά τη δίωξη για το αδίκημα της απιστίας, προφανώς για να μην οδηγούνται στο αρχείο μία σειρά από υποθέσεις που απασχολούν τη Δικαιοσύνη και έχουν να κάνουν με τραπεζικές υποθέσεις. Είναι ένα ακόμη «χαστούκι» κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τη σκανδαλώδη αμνήστευση των τραπεζιτών που υπήρξε μάλιστα ενα από τα πρώτα νομοθετήματα της .

Διαβάστε επίσης: Στα μανταλάκια για τις σκανδαλώδεις ρυθμίσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη

«Άρθρο 405 ΠΚ :

Προβλέπεται κατ’ έγκληση δίωξη για τις αξιόποινες πράξεις των άρθρων 390 παρ.1 εδ. α, 386 παρ.1 και 386Α παρ. 1 ΠΚ. Να επανέλθει η αυτεπάγγελτη δίωξη ειδικά σε περιπτώσεις με παθόντα το δημόσιο. Η κατ’ έγκληση δίωξη δημιουργεί θέματα λόγω της ασφυκτικής 3μηνης προθεσμίας και στην νομιμοποίηση παθόντων νομικών προσώπων ή δημοσίου και στην κατ’ εξακολούθηση τέλεση με το 98 παρ.2-1 ΠΚ όταν υπάρχουν πολλοί παθόντες» επισημαίνεται στις προτάσεις της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος.

Σημαντική παρέμβαση

Η παρέμβαση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος είναι ιδιαίτερα σημαντική εν όψει και της απόφασης του Αρείου Πάγου, καθώς ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Δηµήτριος Παπαγεωργίου προχώρησε στην άσκηση αναίρεσης κατά βουλεύµατος µε το οποίο έπαυσε η ποινική δίωξη σε δικογραφία για ακόµη ένα επισφαλές δάνειο εκατοµµυρίων καθώς, όπως απαιτεί ο νόµος της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που παραβιάζει την κατοχυρωµένη συνταγµατικά αρχή της αναλογικότητας, δεν κατατέθηκε από την τράπεζα η έγκληση εντός τετραµήνου για να προχωρήσει η ποινική διαδικασία. Το Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο λοιπόν θα εκδικάσει την υπόθεση αυτή και η απόφαση αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον.

Εκτός από την παρέμβαση του Αρείου Πάγου προς το παρόν έχουν εκδοθεί και τρία βουλεύματα «φωτιά» τα οποία έκριναν ότι ο νόμος είναι αντισυνταγµατικός και οδηγεί σε αµνήστευση δεκάδες τραπεζικά στελέχη-αυτουργούς του εγκλήµατος της απιστίας αλλά και τους ηθικούς αυτουργούς στη διάπραξη.

Documento Newsletter