Νέο χαστούκι από τη Le Monde στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για τα σκάνδαλα διαφθοράς με αναφορές σε Documento και Βαξεβάνη

Νέο χαστούκι από τη Le Monde στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για τα σκάνδαλα διαφθοράς με αναφορές σε Documento και Βαξεβάνη

Την έκταση και την διάρκεια των συνεχών σκανδάλων στην Ελλάδα περιγράφει άρθρο της γαλλικής εφημερίδας Le Monde.  Το διεθνούς φήμης μέσο στέκεται στην αθώωση 20 εμπλεκόμενων στο σκάνδαλο Siemens έπειτα από 16 χρόνια δικαστικών αναβολών.

Η υπογράφουσα Marina Rafenberg στέκεται στο αξιοσημείωτο ποσοστό των τελευταίων δημοσκοπήσεων, σύμφωνα με τις οποίες το 98% των Ελλήνων βρίσκουν το φαινόμενο της διαφθοράς ευρέως διαδεδομένο στη χώρα αλλά. Επιπλέον υπογραμμίζει την οικτρή κατάσταση του κράτους δικαίου και το έλλειμμα που χαρακτηρίζει την ελληνική δημοκρατία.

Το άρθρο αφιερώνει σημαντική έκταση επίσης για το σκάνδαλο Novartis. «Άλλη μια υπόθεση μεγάλης κλίμακας που αφορά στο ελβετικό εργαστήριο Novartis και μια ντουζίνα πολιτικούς ηγέτες και Έλληνες γιατρούς που φέρονται να έλαβαν δωροδοκίες για να επιβάλουν τις τιμές των φαρμάκων δεν αποτέλεσε αντικείμενο οποιασδήποτε καταδίκης στην Ελλάδα. “Η ελληνική δικαιοσύνη υποφέρει από ενδημικά δεινά”. Το 2020, η Novartis συμφώνησε να πληρώσει 347 εκατομμύρια δολάρια ως μέρος ενός διακανονισμού με το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, παραδεχόμενη ότι κάνει παράνομες πληρωμές. Στην Ελλάδα, όμως, δύο ερευνητές δημοσιογράφοι, ο Κώστας Βαξεβάνης, και Γιάννα Παπαδάκου, καθώς και η πρώην εισαγγελέας κατά της διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, διώχθηκαν, κατηγορούμενοι ότι “εξέθεσαν” συντηρητικούς και σοσιαλιστές πολιτικούς συμμετέχοντας σε αυτή την υπόθεση. Τον Ιούνιο, ο Έλληνας Υπουργός Υγείας αρκέστηκε να διεκδικήσει αποζημίωση ύψους 214 εκατομμυρίων ευρώ από τη Νοβάρτις», σημειώνει η Le Monde.

Αναλυτικά το άρθρο της Le Monde :

Στην Ελλάδα, η αθώωση κατόπιν έφεσης πρώην στελεχών της γερμανικής εταιρείας Siemens, που διώκεται σε μια από τις μεγαλύτερες υποθέσεις διαφθοράς, έχει προκαλέσει σάλο. Η υπόθεση χρονολογείται από τα τέλη της δεκαετίας του 1990, όταν εκσυγχρονίστηκε το τηλεφωνικό δίκτυο. Στη συνέχεια υπογράφηκαν διογκωμένες συμβάσεις μεταξύ της Siemens και της κρατικής εταιρείας ηλεκτρισμού και οι δωροδοκίες διανεμήθηκαν σε στελέχη της γερμανικής εταιρείας αλλά και σε Έλληνες πολιτικούς. Σύμφωνα με στελέχη της ελληνικής θυγατρικής της Siemens, καταβλήθηκαν 130 εκατομμύρια μάρκα.

Το 2011, εν μέσω της οικονομικής κρίσης, μια κοινοβουλευτική εξεταστική επιτροπή εκτίμησε ότι αυτό το σκάνδαλο είχε κοστίσει στη χώρα περίπου 2 δισεκατομμύρια ευρώ. Τη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου, μετά από δεκαέξι χρόνια συζητήσεων και πολυάριθμων αναβολών, η Αθήνα Το Εφετείο αθώωσε 20 άτομα που είχαν καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό το 2019 σε δεκαετή ηλικία στη φυλακή για διαφθορά. Ακόμη και το πρώην αφεντικό της ελληνικής θυγατρικής της Siemens, ο Μιχάλης Χριστοφοράκος, ο οποίος είχε μεταβεί στη Γερμανία κατά την έναρξη της έρευνας, δεν καταδικάστηκε. Ο λόγος; Τα γεγονότα είναι προκαθορισμένα.

Αμέσως, όλα τα μέσα ενημέρωσης φώναξαν φάουλ. Η αριστερή εβδομαδιαία εφημερίδα Documento χαρακτήρισε την αθώωση «πρόκληση», λέγοντας ότι οι Έλληνες είχαν υπομείνει πολλά μέτρα λιτότητας κατά τη διάρκεια της κρίσης που οφείλονταν εν μέρει σε όλες τις συμφωνίες διαφθοράς που είχαν κοστίσει στο ελληνικό κράτος. Η κεντροδεξιά εφημερίδα Καθημερινή υπογράμμισε «την πικρή γεύση» που άφησε αυτή η απόφαση και “την ανικανότητα του πολιτικού και δικαστικού συστήματος να διενεργήσει έρευνα δεκαέξι ετών”. Τα Νέα (κεντροδεξιά) σημείωσαν ότι “μια υπόθεση που απασχόλησε την κοινή γνώμη και συγκλόνισε την ελληνική πολιτική σκηνή κλείνει βιαστικά και μπαίνει κάτω από το “χαλί του συνταγή'” . “Το αίσθημα της αδικίας αιωρείται παντού”.  Έκπληκτος από αυτή την αθώωση, ακόμη και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ισίδωρος Ντογιάκος, διέταξε προκαταρκτική έρευνα για τον προσδιορισμό των λόγων της βραδύτητας της διαδικασίας που οδήγησε σε η συνταγή.

Στο site News247 , ο αρθρογράφος Γιάννης Αλμπάνης εκτιμά ότι “στην Ελλάδα, η ελίτ πιστεύει ότι η οι πολίτες είναι τόσο παραιτημένοι ή τόσο κυνικοί (ή και τα δύο) που δεν θα αντιδράσουν” . Ωστόσο, στα κοινωνικά δίκτυα, η οργή πολλών Ελλήνων έχει επίσης εκραγεί. Είναι λοιπόν αυτή η δικαιοσύνη;» Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, το 98% των Ελλήνων πιστεύουν ότι η διαφθορά είναι «ευρέως διαδεδομένη» στη χώρα. Η αντιπολίτευση δεν παρέλειψε να αγανακτήσει. «Τελικά, η Ελλάδα χρεοκόπησε λόγω των κουλουράδων και των πλανόδιων πωλητών που δεν δίνουν αποδείξεις! », έγραψε στο Twitter ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ (ριζοσπαστική αριστερά) Δημήτρης Παπαδημούλης. «Το αίσθημα της αδικίας αιωρείται παντού (…). Εάν η ένδειξη πολίτης έχει την αίσθηση ότι όλοι δεν αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο απέναντι στη δικαιοσύνη, αυτό μπορεί να δημιουργήσει επικίνδυνες εντάσεις στην κοινωνία », δήλωσε από την πλευρά της η αριστερή βουλευτής Όλγα Γεροβασίλη.

Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, το 98% των Ελλήνων πιστεύει ότι η διαφθορά είναι «ευρέως διαδεδομένη» στη χώρα, σε σύγκριση με μέσο όρο 68% στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το σκάνδαλο της Siemens δεν είναι μοναδικό. Άλλη μια υπόθεση μεγάλης κλίμακας που αφορά το ελβετικό εργαστήριο Novartis και μια ντουζίνα πολιτικοί ηγέτες και Έλληνες γιατροί που φέρονται να έλαβαν δωροδοκίες για να επιβάλουν τις τιμές των φαρμάκων δεν αποτέλεσε αντικείμενο οποιασδήποτε καταδίκης στην Ελλάδα. «Η ελληνική δικαιοσύνη υποφέρει από ενδημικά δεινά». Το 2020, η Novartis συμφώνησε να πληρώσει 347 εκατομμύρια δολάρια ως μέρος ενός διακανονισμού με το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ Δικαιοσύνη, παραδεχόμενη ότι κάνει παράνομες πληρωμές. Στην Ελλάδα, όμως, δύο ερευνητές δημοσιογράφοι, ο Κώστας Βαξεβάνης, και Γιάννα Παπαδάκου, καθώς και η πρώην Εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, διώχθηκαν, κατηγορούμενοι ότι «εξέθεσαν» συντηρητικούς και σοσιαλιστές πολιτικούς συμμετέχοντας σε αυτή την περίπτωση. Τον Ιούνιο, ο Έλληνας Υπουργός Υγείας αρκέστηκε να διεκδικήσει αποζημίωση ύψους 214 εκατομμυρίων ευρώ από τη Novartis.

Για τη ΜΚΟ Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι, μια άλλη ανησυχία είναι ο τρόπος «διορισμού δικαστών και εισαγγελέων στις υψηλότερες θέσεις [που] γίνεται από προεδρικό διάταγμα, μετά από εισήγηση του Υπουργικού Συμβουλίου» . Το Govwatch, το πρώτο Ανεξάρτητο Παρατηρητήριο για το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα, σημαίνει ότι η πρόσφατη τροπολογία που ψηφίστηκε το 2021 δεν βελτιώνει καθόλου την κατάσταση. Η αρχή νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες διορίζεται πλέον απευθείας από την κυβέρνηση και όχι από ανεξάρτητο σώμα… Για τον Στέφανο Λουκόπουλο, με πρωτοβουλία του Govwatch, «η σταδιακή και τεκμηριωμένη η παρακμή των δημοκρατικών αξιών [συμπεριλαμβανομένης της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης] που παρατηρείται στην Ελλάδα συνιστά πραγματική απειλή για τους πολίτες». Το 2021, η πλατφόρμα εντόπισε 170 παραβιάσεις ή ύποπτες παραβιάσεις του αρχές του κράτους δικαίου.

Διαβάστε επίσης: 

Διεθνής κριτική για τις μεθόδους παρακολούθησης Μητσοτάκη

O Μητσοτάκης «θολώνει» τα «νερά» και στα διεθνή ΜΜΕ – Μιλά για «ειλικρίνεια» και «διαφάνεια» στο σκάνδαλο υποκλοπών (Video)

Μητσοτάκης: Διεθνοποιεί την επίθεση στο Documento με συκοφαντίες στους Sunday Times

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter