Νέο βιβλίο για τον λαϊκό πολιτισμό της Κρήτης

Μουσική, τραγούδια, ποίηση και χοροί στο πέρασμα του χρόνου από μια παθιασμένη ομάδα καλλιτεχνών  που εργάστηκε αφιλοκερδώς για την έκδοση «Ο λαϊκός πολιτισμός της Κρήτης».

Οι περίπου σαράντα δημιουργοί της έκδοσης δούλεψαν αφιλοκερδώς για δύο χρόνια. Έτσι, για χάρη του γούστου και της αισθητικής, κατέγραψαν τα επιτεύγματα του λαού της Κρήτης στο πέρασμα του χρόνου. Η μουσική με το τραγούδι, η ποίηση και ο χορός είναι η «Αγία Τριάδα της Κρήτης», όπως αναφέρει η σημερινή ανακοίνωση της συγγραφικής ομάδας. «Αυτά εκφράζουν τις επιθυμίες, τα πάθη και τους πόθους, τις ανάγκες των λαϊκών ανθρώπων στις χαρές και στις λύπες», αναφέρουν. Όπως και τα όργανα, οι ρυθμοί, οι αυτοσχεδιασμοί, οι μαντινάδες, τα ριζίτικα και κάθε άλλη μορφή πηγαίας δημιουργίας. Μέσα από αυτά διακρίνεται «η διαχρονικότητα της λαϊκής τέχνης και η  δημιουργική σχέση με το παρελθόν, που φτάνει ως τις Μινωικές ζωογόνες πηγές και στους Κουρήτες», τονίζεται στο δελτίο τύπου. Χωρίς να ξεχνούν φυσικά τις σπουδαίες προσωπικότητες που υπηρέτησαν αυτόν τον πολιτισμό από διαφορετικά μετερίζια. Τους καλλιτέχνες, μουσικούς, ποιητές, μαντιναδολόγους τραγουδιστές «που συνέβαλαν στην πνευματική  εγρήγορση για τα μεγάλα ιδανικά του Κρητικού: τον έρωτα, την επανάσταση και την ελευθερία».

Ο  Λαϊκός Πολιτισμός της Κρήτης είναι σε διαρκή σχέση με τους πολιτισμούς των εγγύτερων περιοχών με έντονες αλληλοεπιδράσεις. Μέσα από τις δημιουργικές αφομοιώσεις έχει τη δική του ταυτότητα που τη σφραγίζουν όλοι  οι σπουδαίοι δημιουργοί, οι «κουζουλοί» που χαρίζουν ομορφιά, χρώματα κι αρώματα στη ζωή με πολλούς τρόπους. Από τη Μινωική εποχή στην Αρχαία Ελλάδα, στο Βυζάντιο, στους πολιτισμούς της Ανατολής, στην Αναγέννηση, η Κρήτη συνεχίζει . «Οι σχέσεις της με το Δημοτικό τραγούδι και τους πολιτισμούς κυρίως της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και όλου του κόσμου, προσφέρουν δυνατότητες ανανέωσης και εξέλιξης. Κι όταν φεύγουν οι παλαιότεροι έρχονται οι νεότεροι να συνεχίσουν», καταλήγει η ανακοίνωση. 

Η ομάδα Τέχνης και Πολιτισμού του Μασταμπά-Ατσαλένιου, αποφάσισε να πάρει τη δύσκολη  πρωτοβουλία της καταγραφής του λαϊκού πολιτισμού του νησιού. Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν πολλοί λάτρεις αυτής της βαθιάς και σπουδαίας παράδοσης που ανήκουν σε όλο το φάσμα των πολιτικών δημοκρατικών χώρων αλλά και κάποιοι που δεν θέλουν να έχουν καμιά συμμετοχή στα πολιτικά κόμματα. Φίλοι από όλη τη Κρήτη, την Αθήνα, τη Βόρεια Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό. 

Στην εργασία για το Λαϊκό πολιτισμό και τη Τέχνη της Κρήτης συμμετέχουν:

Αντρέας Αεράκης, Βάσω Αλεγκάκη, Νίκος Γιγουρτάκης, Κατερίνα Δραμιτινού, Δημήτρης Ηλιάκης, Στέλλα Καμπάνη, Γιάννης Καφούσης, Μανόλης Λουλάκης, Έφη Μαχιμάρη, Παναγιώτης Μελιγγίδης, Έφη Μιχελάκη, Χάρης Μωραϊτης, Μιχάλης Ξυδάκης, Μιλτιάδης Παντελιάς, Γιώργος Παπαδάκης, Μανόλης Πασπαράκης, Κατερίνα Σταματάκη, Γιώργος Σταυρουλιδάκης, Σταύρος Τζανής, Μαρία Χαραλαμπάκη.

Ο  Κωστής Μουδάτσος είχε τον συντονισμό των εργασιών και των συνεργατών. 

Την εργασία βοήθησαν ακόμη οι: Κώστας Τσιάνος, Παπά Μανόλης Λιαπάκης, Μιχάλης Αεράκης, Παπά Νικόλας Αλεξάκης, Μανόλης Τσικαλάς, Κίμωνας Κίτρινος, Αντώνης Γιανναράκης, Ηρακλής Αντωνογιαννάκης, Κωστής Δαμοβολίτης, Βίκυ Βανίδη, Γιάννης Ξυλούρης Γιάννης, Αντώνης Σαλούστρος, Σπύρος Κούκος, Νίκος Μαρής, Νίκος Βρέντζος – Μπουργονίκος, Γρηγόρης Νικολιδάκης, Μπάμπης Δουλγεράκης, Κατερίνα Παπά, Βασίλης Πλατής, Κέλλυ Θωμά, Νίκος Κατζάκης, Μανόλης Θραψανιώτης, Ρούλα Ανδρουλάκη κ.ά.  

Το βιβλίο αναμένεται να κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις «Σείστρον» στα τέλη του Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου.  

Ετικέτες