Το δικό του «συμβόλαιο με το λαό» σκιαγραφεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης μέσα από τις δώδεκα προτεραιότητες του προγράμματος του κόμματός του ενόψει των εκλογών της 21ης Μαΐου 2023. Πρόκειται για μια σειρά αλλαγών στις δομές της χώρας που η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη χαρακτηρίζει τολμηρές και «μακρυά από πολιτικές της συντηρητικής διαχείρισης», που αν και δεν παραπέμπει στο πάλαι ποτέ Παπανδρεϊκό συμβόλαιο με το λαό, εμφανίζεται σε μια κρίσιμη εκλογική καμπή, για την επανεκκίνηση (ως όρο επίβιωσης) της παράταξης. Οι δώδεκα ενότητες των προτεραιοτήτων του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, που παρουσίασε ο Νίκος Ανδρουλάκης το μεσημέρι της Παρασκευής (5.5.2023), έχουν έντονο τον εκσυγχρονιστικό χαρακτήρα των προτεινόμενων μεταρρυθμίσεων , με πινελιές κοινωνικής ευαισθησίας κυρίως για ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, υπό το βάρος της καπιταλιστικής «ανάπτυξης» και των δημοσιονομικών περιορισμών. Τα δώδεκα σημεία αιχμής του προγράμματος αποτελούν, σύμφωνα με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, «τη δέσμευση τιμής και ευθύνης απέναντι στον λαό μας» και τη βάση για την προγραμματική σύγκλιση που θα επιδιώξει και για τον σχηματισμό Κυβέρνησης «με λαϊκή κοινοβουλευτική πλειοψηφία».
Η συμμετοχή στην Κυβέρνηση έχει αξία, κατά τον Νίκο Ανδρουλάκη, όταν εγγυάται τις αλλαγές , όταν διασφαλίζει ότι οδηγός είναι το δημόσιο συμφέρον, το συμφέρον των πολλών και όχι η διατήρηση των προνομίων των ελίτ και των κατεστημένων συμφερόντων. Μάλιστα, εμπεριείχε σαφή αιχμή κατά των πολιτικών του αντιπάλων στα δυο μεγάλα κόμματα εξουσίας η διατύπωση του Νίκου Ανδρουλάκη στην ομιλία του ότι η συμμετοχή στην κυβέρνηση έχει νόημα «όταν δεν εξαντλείται σε ένα ανούσιο και απεχθές στους πολίτες μοίρασμα καρεκλών εξουσίας». Τα πυρά του κατευθύνθηκαν ευθέως εναντίον της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ , με την αναφορά του ότι στο πλαίσιο του προγράμματος δεν θα μπει «σε έναν ανταγωνισμό παροχών ,όπως κάνουν οι κ. κ. Μητσοτάκης και Τσίπρας», ούτε θα μιμηθεί “Ζάππεια” και τα προγράμματα της Θεσσαλονίκης…
Παράλληλα, ως κομβικό πρόταγμα της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ τίθεται η δημιουργία «μιας νέας κοινωνικής συμμαχίας με την Αλλαγή». Σε αυτή περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου, «μακριά από κρατικοδίαιτες πρακτικές, διαπλοκή και διαφθορά», την υγιή επιχειρηματικότητα, τους μικρομεσαίους και τους αγρότες, «που θέλουν να σταθούν ανταγωνιστικά και με ψηλά το κεφάλι στις νέες συνθήκες», τους νέους που «θέλουν να σπάσουν την ομηρεία των πελατειακών σχέσεων και της λογικής των κολλητών».
Ακολουθούν οι δώδεκα προγραμματικές προτεραιότητες του ΠΑΣΟΚ για τις μετεκλογικές συνεργασίες:
1. ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ
*Καμία απόφαση δεν νομιμοποιείται χωρίς δημοσίευση στην διαύγεια. Τέλος στις απευθείας αναθέσεις.
*Αξιολόγηση παντού. Δημοσίων λειτουργών και υπηρεσιών. Δραστικός περιορισμός των μετακλητών στα Υπουργεία
*Καμία πρόσληψη στο Δημόσιο εκτός ΑΣΕΠ. Η επιλογή των ανώτερων στελεχών της Διοίκησης από το ΑΣΕΠ
*Αποκομματικοποίηση του κράτους. Διοικητές Οργανισμών και Νοσοκομείων θα επιλέγονται με ανοιχτό διεθνή διαγωνισμό,5ετη θητεία και ανάλογες οικονομικές αμοιβές.
*Αποκέντρωση με τόλμη. Μεταφορά όλων των εκτελεστικών αρμοδιοτήτων και των αντίστοιχων πόρων στην Αυτοδιοίκηση.
*Ψηφιακή αλλαγή στο κράτος για την εξυπηρέτηση του πολίτη, αλλά και για την λογοδοσία της Διοίκησης .Αξιολόγηση από τους πολίτες των υπηρεσιών του κράτους μέσω ψηφιακών εφαρμογών
2. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
*Αναβάθμιση του ρόλου των ανεξάρτητων αρχών για ελέγχους, επιβολή των κανόνων στις αγορές.
*Κατάργηση των διατάξεων Νόμου της ΝΔ για την συγκάλυψη των υποκλοπών. Ουσιαστικός ρόλος της ΑΔΑΕ στις αποφάσεις για τις νόμιμες επισυνδέσεις.
* Ενίσχυση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης. Επιλογή της ανώτατης ηγεσίας της από την Βουλή, με αυξημένη πλειοψηφία, όπως προτείνουν θεσμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
* Θέλουμε μία κοινωνία ανοικτή, χωρίς διακρίσεις λόγω φύλου, φυλής, θρησκείας, σεξουαλικού προσανατολισμού
3. ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
*Ο κατώτατος μισθός καθορίζεται από τους κοινωνικούς εταίρους με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Ξεπαγώνουν άμεσα οι τριετίες, Καθολική και υποχρεωτική εφαρμογή των κλαδικών συμβάσεων
*Κατάργηση των διατάξεων Νόμων της Νέας Δημοκρατίας, που αφαιρούν εργασιακά δικαιώματα για το ωράριο εργασίας και την προστασία από παράνομες απολύσεις ή αποδυναμώνουν τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους.
*Οι νέες μορφές εργασίας ρυθμίζονται με κανόνες και ασφάλεια για τον εργαζόμενο. Τεκμήριο μισθωτής εργασίας για τους εργαζόμενους σε πλατφόρμες και διανομή αγαθών.
*Νέο μισθολόγιο για τους δημόσιους υπαλλήλους, με αυξήσεις στα κλιμάκια που καλύπτουν τις απώλειες από τον πληθωρισμό. Δημιουργία αξιοκρατικού συστήματος επιβράβευσης της προσπάθειας τους.
4. ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ
*Αύξηση της χρηματοδότησης του ΕΣΥ στον ευρωπαϊκό μέσο όρο και ενίσχυση των υποδομών του με το 8- 10% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.
* Κατάργηση του άρθρου 10 του πρόσφατου νόμου της Νέας Δημοκρατίας, που υπονομεύει τον δημόσιο χαρακτήρα του ΕΣΥ.
*Ισχυρό και ενιαίο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας υπό δημόσια εποπτεία.Με κέντρα Υγείας σε κάθε Δήμο και υπηρεσίες οικογενειακής ιατρικής παντού.
*Σύγχρονα Δημόσια Νοσοκομεία με αξιοκρατικά επιλεγμένες διοικήσεις, αξιοποίηση των ψηφιακών δυνατοτήτων και ολοήμερη λειτουργία ιδιαίτερα στον επεμβατικό και χειρουργικό τομέα. Νέος χάρτης υγείας για την κάλυψη με νοσοκομειακή περίθαλψη πολυπληθών περιοχών, όπως η Αν. Αττική
*Δημιουργία καινοτόμων μονάδων περίθαλψης εκτός Νοσοκομείων, για χρόνιες παθήσεις και ημερήσια νοσηλεία Ενίσχυση των δημοσίων κέντρων αποκατάστασης και δημιουργία νέων.
*Κάλυψη όλων των πραγματικών κενών του ΕΣΥ με μόνιμες προσλήψεις και διαφανείς διαδικασίες. Αύξηση των αμοιβών για προσέλκυση προσωπικού υψηλών προσόντων. Ένταξη όλων των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά. Ριζική αναμόρφωση του συστήματος για την απόκτηση ειδικότητας και αύξηση των αποδοχών των ειδικευόμενων.
*Πλήρως στελεχωμένα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας στα νησιά. Οικονομικά κίνητρα, κάλυψη κόστους στέγασης και αυξημένη μοριοδότηση για προσέλκυση επιστημονικού δυναμικού.
*Στήριξη και αύξηση των δομών ψυχικής υγείας και ενσωμάτωση τους στο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας.
*Δωρεάν φάρμακα για τις ευάλωτες ομάδες, τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους ανέργους.
*Κανείς μόνος του στο περιθώριο. Αύξηση του Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης ,καθολικές υπηρεσίες φροντίδας για παιδιά, ηλικιωμένους ,άστεγους, μονογονεϊκές οικογένειες. Διάσταση της αναπηρίας σε όλες τις πολιτικές και δράσεις του κράτους. Τα επιδόματα αναπηρίας ακολουθούν τις αυξήσεις στον κατώτατο μισθό.
5. ΠΑΙΔΕΙΑ
*Προγράμματα ενισχυτικής διδασκαλίας για την κάλυψη των μαθησιακών κενών και την αντιμετώπιση των ανισοτήτων
*Αξιοποίηση των ψηφιακών δυνατοτήτων. Ένας υπολογιστής για κάθε μαθητή και εκπαιδευτικό και ένας διαδραστικός πίνακας με υπολογιστή σε κάθε τάξη.
*Εφαρμογή των ευρωπαϊκών δεικτών ποιότητας και άνοιγμα του σχολείου στην Περιβαλλοντική εκπαίδευση, στη Τέχνη, στην αγωγή υγείας.
*Στήριξη του ολοήμερου Νηπιαγωγείου και Δημοτικού με αναμορφωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα.
*Πιστοποίηση ξένης γλώσσας και υπολογιστή ως την Γ’ Γυμνασίου
*Αναβάθμιση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Δια βίου μάθησης. Κατοχύρωση επαγγελμάτων και καθορισμός επαγγελματικών δικαιωμάτων.
*Ολόπλευρη στήριξη της Ειδικής Αγωγής και των δομών της
*Ασφαλές σχολικό περιβάλλον και υπηρεσίες ψυχολογικής και κοινωνικής στήριξης ,για την αντιμετώπιση της βίας στα σχολεία
*Καθιέρωση Εθνικού Απολυτηρίου για την εισαγωγή στα ΑΕΙ ,κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Ώστε να απαλλαγούν σταδιακά οι οικογένειες από την επιβάρυνση των φροντιστηρίων.
*Εξωστρεφή Πανεπιστήμια με σύνδεση με την παραγωγή και την τοπική ανάπτυξη ,με χρηματοδότηση της έρευνας και της καινοτομίας. Με αξιοκρατία στην ακαδημαϊκή εξέλιξη.
*Αναβάθμιση και οικονομική στήριξη των εκπαιδευτικών, σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου και των συντελεστών του.
6. ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
*Καθιέρωση νέου ΕΚΑΣ για 350.000 χαμηλοσυνταξιούχους
*Αλλαγή των νόμων ΣΥΡΙΖΑ/ΝΔ και ενίσχυση της ανταποδοτικότητας των συντάξεων
*Κατάργηση της προσωπικής διαφοράς από 1/1/2024
*Προώθηση των επαγγελματικών Ταμείων
6. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΔΥΝΑΜΩΝ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΩΝ
*Επαναφορά της προστασίας της πρώτης κατοικίας του Ν.3869/2010 με επικαιροποιημένα κριτήρια.
*120 δόσεις για την ρύθμιση οφειλών σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία και «κούρεμα» κατά 30 % για τους συνεπείς
* Κανόνες για την λειτουργία των funds . Χαμηλότερες δόσεις, σταθερό επιτόκιο και βιώσιμες ρυθμίσεις για τους δανειολήπτες.
*Προστασία της αγροτικής γης
*Λύση για τους δανειολήπτες με ρήτρα ελβετικού φράγκου, με δίκαιη κατανομή του συναλλαγματικού κινδύνου. Το 1/3 θα αναλαμβάνει ο δανειολήπτης και τα 2/3 οι τράπεζες.
8. ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ/ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ
*Δημιουργία δεξαμενής 150.000 κατοικιών ,με κατασκευή νέων με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και παροχή κινήτρων στους ιδιοκτήτες παλαιών για ανακαινίσεις. Αυτές θα διατεθούν με χαμηλό ενοίκιο και κοινωνικά κριτήρια ,σε νέους.
*Προσλήψεις 50.000 νέων ανέργων στον ιδιωτικό τομέα, με πρόγραμμα 4ετουs επιδότησης των εργοδοτικών εισφορών. Σε θέσεις πλήρους απασχόλησης.
*Φορολογικά κίνητρα σε νέους που ξεκινούν επιχειρηματική η επαγγελματική δραστηριότητα
*Κατασκευή νέων ποιοτικών φοιτητικών εστιών. Επαναφορά της έκπτωσης φόρου για παιδιά που σπουδάζουν μακριά από το σπίτι τους.
*Κανένα παιδί εκτός βρεφονηπιακών σταθμών ή κέντρων δημιουργικής απασχόλησης
*Χορήγηση επιπλέον μηνιαίου επιδόματος 200 ευρώ για κάθε νέο παιδί που γεννιέται, ως την ηλικία των 3 ετών βάσει εισοδηματικών κριτηρίων.
9. ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
*Μείωση των φόρων στην εργασία
*Μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής .Ουσιαστικοί έλεγχοι για την πάταξη της αισχροκέρδειας.
*Πλαφόν στην λιανική τιμή της ενέργειας .
*Μείωση κατά 50% του απαράδεκτα υψηλού ορίου αφορολόγητων γονικών παροχών
*Κλιμακωτή -προοδευτική αύξηση του συντελεστή φορολογίας των διανεμομένων μερισμάτων, που είναι από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη
*Έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων , σε μονοπωλιακούς τομείς της Οικονομίας
10. ΒΙΩΣΙΜΗ ΚΑΙ ΑΝΘΕΚΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
* Εθνική γραμμή για ήπια πρωτογενή πλεονάσματα για ευρωπαϊκές οικονομίες με σταθερότητα εξωστρέφεια και ανθεκτικότητα.
*Εθνικό Στρατηγικό Αναπτυξιακό Σχέδιο ,με αλλαγή των προτεραιοτήτων του Ταμείου Ανάκαμψης για την στήριξη της εγχώριας παραγωγής και τη δημιουργία ποιοτικών νέων θέσεων εργασίας. Περιφερειακή ανάπτυξη και διασύνδεση του Τουρισμού με όλους τους κλάδους της οικονομίας
*Τριετής απαλλαγή από τον φόρο πραγματοποιούμενων κερδών, για τα νέα σχήματα που θα προκύπτουν από συνεργασίες και δικτυώσεις Μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ειδικές γραμμές χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης, για επενδύσεις μικρομεσαίων στην καινοτομία, την ενεργειακή προσαρμογή, τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Δημιουργία κέντρων ανάπτυξης στις Περιφέρειες για παροχή τεχνικής βοήθειας σε σχεδιασμό, τυποποίηση, ανάπτυξη νέων προϊόντων και δικτύων διανομής τους. Χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ για την μετεγκατάσταση μικρομεσαίων επιχειρήσεων , σε οργανωμένα βιοτεχνικά πάρκα.
*Σύνδεση των εξοπλιστικών προγραμμάτων, με την στήριξη της αμυντικής και ναυπηγοεπισκευαστικής μας οικονομίας
*Επαναφορά σε Εθνικό έλεγχο του Υπερταμείου και μετατροπή του σε Ταμείο Αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας
11. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
*Πρόσβαση όλων των πολιτών και της Αυτοδιοίκησης στην παραγωγή ΑΠΕ (ενεργειακή δημοκρατία), για την απεξάρτηση από το φυσικό αέριο. Επιδότηση φωτοβολταϊκών στην στέγη, για τους οικιακούς καταναλωτές. Επενδύσεις στα δίκτυα μεταφοράς, διανομής, αποθήκευσης ενέργειας. Δίκαιη μετάβαση για τις λιγνιτικές περιοχές,
*Εφαρμογή της πράσινης ευρωπαϊκής συμφωνίας με στόχο την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας. Ολοκλήρωση των δασικών χαρτών και του δασολογίου, ενίσχυση της βιολογικής αγροτικής παραγωγής, αναβάθμιση των δομών ανακύκλωσης.
*Σύγχρονος μηχανισμός πολιτικής προστασίας όπου η πυροσβεστική θα είναι ο κύριος βραχίονάς του, αξιοκρατία στις προσλήψεις, ενίσχυση με σύγχρονα εναέρια μέσα και εκσυγχρονισμένα σχέδια πρόσληψης. Προστασία του υδάτινου δυναμικού με νέες υποδομές και δίκτυα.
*Καμιά συζήτηση για την ιδιωτικοποίηση του νερού.
12. ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗ/ΑΓΡΟΤΕΣ
* μέτρα μείωσης του κόστους των αγροτικών εφοδίων, ζωοτροφών και καυσίμων. Μηδενισμός του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο για την περίοδο της κρίσης.
*Στήριξη ενεργειακών κοινοτήτων μεταξύ αγροτών για παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ, με προτεραιότητα οργανισμούς άρδευσης, ομάδες παραγωγών, νησιωτικές και ορεινές περιοχές,
*Καθιέρωση του αφορολόγητου και ακατάσχετου των επιδοτήσεων, αποζημιώσεων και ενισχύσεων των αγροτών και κτηνοτρόφων
*Επικαιροποίηση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ ,για κάλυψη καταστροφών που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή
*Επιτάχυνση των επενδύσεων από τα προγράμματα της νέας ΚΑΠ. Κατάργηση της πολιτικής του επιλαχόντα δικαιούχου, μέσα από σωστό προγραμματισμό των πόρων.
*Πρόνοια για αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και στέγασης των ξένων εργατών γης. Επέκταση των προξενείων στις χώρες προέλευσής τους.
*Αύξηση των ποσών του Ταμείου Ανάκαμψης που διατίθενται στον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό της αγροτικής παραγωγής και την αναδιάρθρωση καλλιεργειών χαμηλής απόδοσης
*Δημιουργία Γεωργικών Σχολών, μετά το Λύκειο, για την σύγχρονη εκπαίδευση των αγροτών
*Κίνητρα για την απασχόληση νέων ανθρώπων στην πρωτογενή παραγωγή. Με μείωση της φορολογίας τους και δωρεάν παραχώρηση δημόσιας γης.