Νέο SOS για τον «Τιτανικό»

Νέο SOS για τον «Τιτανικό»

Σκόνη από τη διάβρωση κινδυνεύει να γίνει το πιο διάσημο βυθισμένο πλοίο.

Βακτήρια και άλλοι μικροοργανισμοί κατατρώγουν το κουφάρι του «Τιτανικού», όπως δείχνουν οι πρώτες έπειτα από 15 χρόνια φωτογραφίες που τράβηξε επιτόπου, σε βάθος 3.800 μέτρων από την επιφάνεια, συνεργείο της Εθνικής Ωκεανογραφικής Υπηρεσίας του Καναδά.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν τα στοιχεία που συνέλεξαν, τα εκτίμησαν και προειδοποιούν. Αν η φθορά του ναυαγίου συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό, σε περίπου 20 χρόνια ο «Τιτανικός» δεν θα υπάρχει στο βάθος του Ατλαντικού.

«Ηταν εντυπωσιακό»

«Δεν είναι συνηθισμένη αυτή η εικόνα. Αυτό που με εντυπωσίασε περισσότερο είναι όταν πήγα από τη μία πλευρά του και οι ακτίνες από τους προβολείς του σκάφους μου φώτιζαν το εσωτερικό του από μια ανοικτή μεγάλη πόρτα. Οι ακτίνες αντανακλούσαν γύρω και επέστρεφαν σε μένα κατά τέτοιον τρόπο που ήταν σαν να με καλούσε το ναυάγιο. Ηταν εντυπωσιακό» δήλωσε ο Βίκτορ Βεσκόβο, ο χειριστής του βαθυσκάφους απ’ όπου προέρχονται οι νέες φωτογραφίες. Η αποστολή έγινε στις αρχές Αυγούστου.

Για παράδειγμα, η καμπίνα του καπετάνιου με τη χρυσοποίκιλτη μπανιέρα έχει καταστραφεί ολοσχερώς. Η διάβρωση που προκαλεί το θαλασσινό νερό σε συνδυασμό με τα ρεύματα του ωκεανού αλλά κυρίως τα βακτήρια που αναπτύσσονται σε αυτές τις συνθήκες έχουν διαλύσει ακόμη και τους σταλακτίτες που είχε δημιουργήσει η σκουριά και είχαν καταγραφεί στην προηγούμενη φωτογράφιση.

Ο «Τιτανικός» βυθίστηκε στο παρθενικό του ταξίδι από το Σαουθάμπτον της Αγγλίας στη Νέα Υόρκη τη νύχτα της 14ης προς 15η Απριλίου 1912. Συγκρούστηκε με ένα τεράστιο παγόβουνο, έσπασε στα δύο και η βύθισή του έγινε μέσα σε λίγα λεπτά. Τα υπολείμματά του βρίσκονται σήμερα σε δύο μεγάλα κομμάτια που απέχουν μεταξύ τους περίπου 600 μέτρα. Στο συγκεκριμένο σημείο δεν φτάνουν οι ακτίνες του ήλιου και επικρατεί απόλυτο σκοτάδι.

Η ανακάλυψη του ναυαγίου έγινε το 1985 αλλά η ανέλκυση δεν θεωρήθηκε οικονομικά συμφέρουσα. Ορισμένα μόνο από τα μεγάλης αξίας αντικείμενα που υπήρχαν στο πλοίο μεταφέρθηκαν και εκποιήθηκαν από την εταιρεία που χρηματοδότησε τους δύτες.

Σύμβολο αλαζονείας

Ο «Τιτανικός» έχει γίνει ένα από τα διασημότερα πλοία στην Ιστορία και η μνήμη του διατηρείται ζωντανή από πολυάριθμα βιβλία, τραγούδια, κινηματογραφικές και τηλεοπτικές ταινίες και μουσειακά εκθέματα. Συμβολίζει την αλαζονεία του ανθρώπου που νομίζει ότι μπορεί να τα βάλει με τα στοιχεία της φύσης.

Το πλοίο θεωρήθηκε αβύθιστο από την κατασκευαστική εταιρεία. Στα αμπάρια του υπήρχαν περίπου 10.000 φιάλες κρασί και 50.000 φιάλες μπίρα, αλλά στο κατάστρωμά του οι σωστικές λέμβοι έφταναν μόνο για 1.170 άτομα ενώ οι επιβαίνοντες ξεπερνούσαν τους 2.200.

Η νοσοκόμα Βιολέτα Τζέισοπ ήταν η τελευταία που επέζησε από τους διασωθέντες από το ναυάγιο. Πέθανε το 1971, σε ηλικία 84 ετών, από καρδιακή ανεπάρκεια.

Ετικέτες

Documento Newsletter