Νέο ράπισμα κατά της κυβέρνησης: Αποτελεσματική έρευνα για το ναυάγιο της Πύλου ζητά το Συμβούλιο της Ευρώπης

Νέο ράπισμα κατά της κυβέρνησης: Αποτελεσματική έρευνα για το ναυάγιο της Πύλου ζητά το Συμβούλιο της Ευρώπης

Η επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ντούνια Μιγιάτοβιτς καλέι σε επιστολή της προς την ελληνική κυβέρνηση σχετικά με το ναυάγιο της Πύλου να διεξαχθεί σοβαρή έρευνα για το περιστατικό τονίζοντας μάλιστα ότι «είναι ύψιστης σημασίας η διεξαγωγή ερευνών ικανών να ρίξουν φως στις συνθήκες του συμβάντος και να οδηγήσουν στη διαπίστωση των γεγονότων και, όπου χρειάζεται, στην τιμωρία των υπευθύνων».

Την πληροφορία φέρνει στο φως της δημοσιότητας η δημοσιογράφος Νεκταρία Σταμούλη του Politico, τονίζοντας ότι η επιστολή της επίτροπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης προτρέπει οι έρευνες που θα γίνουν «να ξεκαθαρίσουν το τοπία για τις ευθύνες όλων όσων βρίσκονταν εκεί, συμπεριλαμβανομένων των μελών του Ελληνικού Λιμενικού Σώματος των οποίων η εμπλοκή έχει αναφερθεί ως ανάμειξη στη βύθιση του πλοίου από πολλούς επιζώντες».

Μάλιστα το Politico φιλοξενεί και τις φθηνές δικαιολογίες του υπουργού Μετανάστευσης, Δημήτρη Καιρίδη, ο οποίος αρχικά εκφράζει τον «βαθύτατο σεβασμό» για την αποστολή του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου.

Ωστόσο διευκρινίζει ότι «η πρόσφατη τραγωδία στη Μεσόγειο είναι μια υπενθύμιση του γεγονότος ότι αυτό που εμείς στην Ευρώπη θεωρούμε ως κανόνα, δεν ισχύει για ένα σημαντικό μέρος του κόσμου», καθώς «απελπισμένοι άνθρωποι αναλαμβάνουν επικίνδυνα ταξίδια παράτυπης μετανάστευσης, πέφτοντας θύματα εγκληματικών συνδικάτων λαθρεμπορίου, που υπερφορτώνουν μη αξιόπλοα πλοία σε ακτές που οι αρχές επιβολής του νόμου δεν έχουν πρόσβαση».

Στην προσπάθεια να αποποιηθεί τις κυβερνητικές ευθύνες για το ναυάγιο, ισχυρίζεται ότι η τραγωδία της Πύλου τροφοδότησε μια «φρενίτιδα κριτικής», η οποία, όπως αναφέρει, σε πολλές περιπτώσεις, έχει πολιτικά κίνητρα από υποστηρικτές μιας ατζέντας «ανοιχτών συνόρων», που κηρύττουν ότι όλες αυτές οι τραγωδίες μπορούν να αποφευχθούν, αυξάνοντας την ικανότητα Έρευνας και Διάσωσης (SAR).

«Αυτό δεν είναι αλήθεια. Όσο τα εγκληματικά δίκτυα θέτουν ανθρώπινες ζωές σε κίνδυνο, θα χαθούν περισσότερες ζωές», υποστηρίζοντας ότι «για να σώσουμε ζωές, πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις βαθύτερες αιτίες του προβλήματος, να παραβιάσουμε το επιχειρηματικό μοντέλο (business model) των λαθρεμπόρων και να αυξήσουμε τις νόμιμες οδούς», συνεχίζει.

Ετικέτες

Documento Newsletter