Νέο ράπισμα κατά Μητσοτάκη για το Κράτους Δικαίου: Παρέμβαση φον ντερ Λάιεν ζητούν 17 οργανώσεις

Νέο ράπισμα κατά Μητσοτάκη για το Κράτους Δικαίου: Παρέμβαση φον ντερ Λάιεν ζητούν 17 οργανώσεις

Την ώρα που η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσπαθεί να κάνει τα πάντα για να ακυρώσει το αναμενόμενο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για την κατάσταση του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα, 17 οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία του Τύπου απευθύνουν επιστολή στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ζητώντας άμεσα ενέργειες από την Κομισιόν.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να αναλάβει άμεση δράση για να αντιμετωπίσει την επιδείνωση της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης και του κράτους δικαίου στην Ελλάδα και τον αντίκτυπό της στα θεμελιώδη δικαιώματα» αναφέρουν το ECPMF και άλλες 16 οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία του Τύπου σε επιστολή τους προς την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen.

Συμπληρώνουν:

«Οι απειλές για το κράτος δικαίου περιλαμβάνουν ένα συνεχιζόμενο μεγάλο σκάνδαλο παρακολούθησης που φέρεται να εμπλέκει την κυβέρνηση σε στοχευμένες υποκλοπές συσκευών δημοσιογράφων, κυβερνητικές παρεμβάσεις στα μέσα ενημέρωσης, καταχρηστικές αγωγές κατά δημοσιογράφων και ακτιβιστών και ένα συνολικά ανασφαλές περιβάλλον εργασίας για τους δημοσιογράφους. Δύο ανεξιχνίαστες δολοφονίες δημοσιογράφων μέσα σε 10 χρόνια υπογραμμίζουν τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν. Επιπλέον, υπό την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, οι αρχές χρησιμοποίησαν το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης για να απειλήσουν ομάδες της κοινωνίας των πολιτών και ακτιβιστές. Οι απαιτήσεις εγγραφής για τις μη κυβερνητικές ομάδες που εργάζονται για τη μετανάστευση και το άσυλο έχουν επιβάλει αδικαιολόγητο βάρος σε αυτές.»

 

Περιγράφοντας τα όσα ζουν οι Έλληνες τα τελευταία χρόνια, οι συντάκτες της επιστολής τονίζουν ότι πρόκειται για μερικές από τις πλέον σοβαρές και επίμονες παραβιάσεις των υποχρεώσεων του κράτους Δικαίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που περιλαμβάνουν ένα μείζον και σε εξέλιξη σκάνδαλο παρακολούθησης, την κυβερνητική παρέμβαση στα ΜΜΕ, τις επιθετικές αγωγές κατά δημοσιογράφων και ακτιβιστών, καθώς και συνολικά ένα ανασφαλές περιβάλλον εργασίας για δημοσιογράφους, που περιλαμβάνει ανεξιχνίαστες δολοφονίες.

Επιπρόσθετα, όπως τονίζεται, υπό την διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η Ποινική Δικαιοσύνη έχει χρησιμοποιηθεί για να απειληθούν κοινωνικές ομάδες και ακτιβιστές.

Η επιστολή παραθέτει αναλυτικά την σειρά καταδικών, αρνητικών αξιολογήσεων και τις λεπτομέρειες γεγονότων για τα όσα συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα.

Αναφέρεται επίσης ονομαστικά ο Γρηγόρης Δημητριάδης, ανιψιός του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και πρώην επικεφαλής του πρωθυπουργικού γραφείου που μετά την εμπλοκή του στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων έχει προχωρήσει σε σειρά από αγωγές κατά δημοσιογράφων που το αποκάλυψαν.

Σημειώνουν μάλιστα στην επιστολή:

«Δημοσιογράφοι των οποίων το έργο συνέβαλε καθοριστικά στην αποκάλυψη του σκανδάλου κατασκοπείας στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν πολλαπλές αγωγές από τον πρώην κυβερνητικό αξιωματούχο Γρηγόρη Δημητριάδη. Πριν από την παραίτησή του στις 5 Αυγούστου 2022 – εν μέσω της αποκάλυψης του σκανδάλου με το spyware – ο Δημητριάδης επέβλεπε την λειτουργία της ΕΥΠ ως γενικός γραμματέας του γραφείου του πρωθυπουργού. Οι αγωγές αυτές έχουν ευρέως από τις οργανώσεις για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης ως SLAPPs: προσπάθειες εκφοβισμού που απευθύνονται σε να φιμώσουν τη δημοσιογραφία δημοσίου ενδιαφέροντος»

Ωστόσο, σημειώνεται, «παρά το επιδεινούμενο κλίμα για την ανεξαρτησία του Τύπου και την Κοινωνία των Πολιτών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει παραμείνει εν γένει σιωπηλή, ή απαθής, όσον αφορά την αναζήτηση λογοδοσίας από την ελληνική κυβέρνηση».

Στην έκθεσή της για το Κράτος Δικαίου το 2023 ανέφερε ανησυχίες για τις συνθήκες που αντιμετωπίζουν δημοσιογράφοι και Κοινωνία των Πολιτών, αλλά δυστυχώς ούτε η έκθεση ούτε η σχετικές δηλώσεις αξιωματούχων της Κομισιόν αντανακλούν την σοβαρότητα της κατάστασης.

Η επιστολή ζητά από την Κομισιόν:

  • να διερευνηθούν πλήρως οι καταγγελίες και να ζητηθεί σαφής, αποτελεσματική, ανοιχτή και δημόσια δράση από τις ελληνικές Αρχές
  • να καταγραφεί λεπτομερώς και σαφώς η επιδείνωση της κατάστασης του κράτους Δικαίου στην Ελλάδα, στην επόμενη έκθεση της Κομισιόν για το 2024 για το Κράτος Δικαίου
  • να συνταχτούν συγκεκριμένες συστάσεις προς την Ελλάδα με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και μετρήσιμα αποτελέσματα
  • να αξιολογηθεί ανεξάρτητα και με ακρίβεια το σε ποιες περιπτώσεις μπορεί να ενεργοποιηθεί αναστολή κονδυλίων της ΕΕ προς την Ελλάδα με βάση αυτές τις παραβιάσεις και υποχρεώσεις

Την επιστολή συνυπογράφουν:

  • Article 19 Europe
  • Committee to Protect Journalists (CPJ)
  • European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF)
  • European Federation of Journalists (EFJ)
  • Free Press Unlimited (FPU)
  • Greek Council for Refugees (GCR)
  • Hellenic League for Human Rights
  • HIAS Greece, Human, Rights Watch (HRW)
  • Inside Story
  • International Press Institute (IPI)
  • OBC Transeuropa
  • Reporters Without Borders (RSF)
  • Refugee Support Aegean (RSA)
  • Solomon
  • Transparency International EU (TI)
  • Vouliwatch

Joint NGO Letter to EC on Greece RoL by Website Documento on Scribd

Διαβάστε επίσης:

Ευρωκοινοβούλιο: Νέο χαστούκι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη σε έκθεση για τα δικαιώματα

Κύρτσος – Ευρωκοινοβούλιο: Η υπονόμευση του κράτους δικαίου αυξάνει τη διαφθορά

Κασσελάκης: «Οι θεσμοί είναι η Ηθική της πατρίδας μας» – Ο εξευτελισμός της Ελλάδας στο Ευρωκοινοβούλιο (Video)

Documento Newsletter