Νέο «ράπισμα» για το ναυάγιο της Πύλου: Οι ελληνικές Αρχές γνώριζαν πως οι 9 Αιγύπτιοι δεν ήταν διακινητές

«Χαστούκι» για τη διαχείριση των ελληνικών Αρχών στην τραγική υπόθεση του ναυαγίου της Πύλου με τουλάχιστον 600 νεκρούς, συνιστά μία ακόμα δημοσιογραφική έρευνα. Αυτή τη φορά, η έρευνα που συντόνισε το Solomon σε συνεργασία με το ARIJ και δημοσιεύεται επίσης στην ισπανική εφημερίδα El País, τη γερμανική εφημερίδα Die Tageszeitung (TAZ) και το The New Humanitarian, αναδεικνύει ότι η ελληνική πλευρά γνώριζε πως οι εννέα Αιγύπτιοι επιζώντες, που κατηγορήθηκαν ως διακινητές, δεν ήταν μέλη του κυκλώματος. Ωστόσο, παρέμειναν προφυλακισμένοι επί σχεδόν ένα χρόνο αλλά τελικά αφέθηκαν ελεύθεροι με απόφαση του δικαστηρίου στην Καλαμάτα.

Τις σκιές της υπόθεσης και τους τραγικούς χειρισμούς έχει αναδείξει η δημοσιογραφική έρευνα εντός και εκτός Ελλάδας.

Διαβάστε περισσότερα: Ναυάγιο στην Πύλο: Ελεύθεροι οι εννέα κατηγορούμενοι – Η απόφαση του δικαστηρίου

Όπως γράφει το Solomon, αμέσως μετά το πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου, με βάση καταθέσεις που φέρουν ενδείξεις αλλοίωσης, οι ελληνικές Αρχές συνέλαβαν εννέα Αιγύπτιους επιζώντες, στους οποίους απέδωσαν κατηγορίες για διακίνηση των μεταναστών που είχαν ξεκινήσει από τη Λιβύη με προορισμό την Ιταλία.

Τους απέδωσαν επίσης την ευθύνη για την πρόκληση του ναυαγίου που οδήγησε στον θάνατο πάνω από 500 ανθρώπων. Αλλά πολύ σύντομα, μέσα σε ένα μήνα, η Ελλάδα είχε γνώση ότι οι εννέα Αιγύπτιοι δεν ανήκαν στο κύκλωμα που είχε οργανώσει την μεταφορά των μεταναστών.

Συγκεκριμένα, όπως αποκαλύπτει η πολύμηνη δημοσιογραφική έρευνα που συντόνισε το Solomon σε συνεργασία με το ARIJ, το μεγαλύτερο ερευνητικό δίκτυο στον αραβικό κόσμο, και δημοσιεύεται επίσης στην ισπανική εφημερίδα El País, τη γερμανική εφημερίδα Die Tageszeitung (TAZ) και το The New Humanitarian:

  • Η αιγυπτιακή πλευρά κοινοποίησε στις ελληνικές Αρχές αναλυτική λίστα με τα μέλη του κυκλώματος, και τον διακριτό ρόλο του καθενός. Οι εννέα επιζώντες δεν περιλαμβάνονταν ανάμεσά τους
  • Η αιγυπτιακή πλευρά μοιράστηκε περαιτέρω ευρήματα των ερευνών της, που πιστοποιούσαν ότι οι εννέα δεν ήταν μέλη του κυκλώματος,
  • Σε επίσημες καταθέσεις του στην Αιγυπτιακή Εισαγγελία, ο ανώτατος κρατικός αξιωματούχος της Αιγύπτου για την καταπολέμηση της διακίνησης μεταναστών εξέφρασε την βεβαιότητα, βάσει των ερευνών, ότι οι εννέα ήταν μεταφερόμενοι.
  • Ο αξιωματούχος χαρακτήρισε τους εννέα «θύματα» των πραγματικών διακινητών, ακριβώς όπως και οι υπόλοιποι επιζώντες. Και υπογράμμισε πως οι εννέα κατηγορούμενοι είχαν επίσης πληρώσει μεταξύ 140.000-160.000 αιγυπτιακών λιρών για το ταξίδι (2.680-3.065 ευρώ).

Παρόλα αυτα, οι εννέα Αιγύπτιοι παρέμειναν προφυλακισμένοι επί σχεδόν ένα χρόνο. Βρίσκονταν αντιμέτωποι με ποινές εκατοντάδων ετών έκαστος, προτού το δικαστήριο της Καλαμάτας κρίνει ότι είναι αναρμόδιο να τους δικάσει και αφεθούν ελεύθεροι.

Η έρευνά αποκαλύπτει πως την ίδια στιγμή που, δημοσίως, η ελληνική κυβέρνηση πρόβαλε τη συνεργασία της με την Αίγυπτο για την καταπολέμηση των κυκλωμάτων διακίνησης, δεν αγνόησε απλώς τα κρίσιμα στοιχεία που εισέφερε η Αίγυπτος. Αλλά, σύμφωνα με τα αιγυπτιακά έγγραφα, η Ελλάδα αρνήθηκε να παράσχει στις αιγυπτιακές Αρχές τα στοιχεία που της ζητήθηκαν στο πλαίσιο της δικαστικής συνδρομής, για την διαλεύκανση ενός από τα φονικότερα ναυάγια που γνώρισε η Μεσόγειος τα τελευταία χρόνια.

Διαβάστε επίσης

Στο στόχαστρο της Αρχής Ξεπλύματος βρώμικου χρήματος ο αστυνομικός της Βουλής που βίαζε τα παιδιά του


Αστυνομικός Βουλή: «Μας χτυπούσε με το γκλοπ, μας έκαιγε με αναπτήρα» – Σοκάρει η κατάθεση της 13χρονης κόρης του (Video)


Ετικέτες