Ένα ακόμα ραντεβού σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου, αναμένεται να έχουν το μεσημέρι η διοίκηση της Ένωςσης Ελληνικών Τραπεζών με τους κ.κ. Λιάκο και Φλαμπουράρη, προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες της συμφωνίας για την προστασία της πρώτης κατοικίας.
Όλα δείχνουν λοιπόν, ότι ο νόμος που θα αντικαταστήσει τον «Κατσέλη» και που εκπνέει στις 28 Φεβρουαρίου, θα έρθει την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή κι ενώ βεβαίως προηγηθεί η διαδικασία ενημέρωσης των θεσμών.
Η κυβέρνηση επιθυμεί τη λειτουργία δύο νόμων, του ισχύοντος 3869/2010, του Νόμου Κατσέλη δηλαδή, και του νέου, ενώ οι τράπεζες συζητούν για έναν και μόνο νόμο παροχής προστασίας των αδύναμων δανειοληπτών μετά την 28η Φεβρουαρίου και την λήξη της παράτασης του νόμου Κατσέλη.
Κι αυτό γιατί, όπως είπε χθες το βράδυ σε τηλεοπτική εκπομπή ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και πρόεδρος της . Ν. Καραμούζης, ο νόμος Κατέλη λειτουργεί σε πολλές περιπτώσεις ως καταφύγιο των στρατηγικών κακοπληρωτών. Περίπου 160.000 εκκρεμείς υποθέσεις του νόμου Κατσέλη, για τις οποίες οι τράπεζες ζητούν να υπαχθούν στο νέο θεσμικό πλαίσιο, δηλαδή 130 χιλιάδες όριο υπόλοιπο δανείου και αντικεικενική αξία 250 χιλιάδες ευρώ. Οι συγκεκριμένες υποθέσεις δεν έχουν οριστική δικαστική απόφαση και τουλάχιστον 20.000 από αυτές υποβλήθηκαν στο διάστημα κοντά στη λήξη και κατά την παράταση του νόμου Κατσέλη, με στόχο να επωφεληθούν μιας μακράς περιόδου ασυλίας μέχρι την εκδίκασή τους.
Η κυβέρνηση θέλει οι υποθέσεις αυτές να διευθετηθούν με βάση τα ισχύοντα του νόμου Κατσέλη, ενώ οι τράπεζες ζητούν το διάδοχο πλαίσιο προστασίας που θα ψηφιστεί να ισχύσει συνολικά για νέους αιτούντες και για παλαιούς, οι οποίοι δεν έχουν στα χέρια τους οριστική δικαστική απόφαση.