Η ανεξαρτητοποίηση της Γιώτας Πούλου και της Θεοδώρας Τζάκρη από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ έχει ως αποτέλεσμα για πρώτη φορά στα μεταπολιτευτικά χρονικά το κόμμα που αναδείχθηκε αξιωματική αντιπολίτευση να χάνει τον συγκεκριμένο ρόλο μέσω αλλεπάλληλων ανεξαρτητοποιήσεων στο διάστημα που μεσολάβησε από τις τελευταίες εθνικές εκλογές. Πλέον, διαμορφώνεται ένα νέο πολιτικό σκηνικό, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να αναλαμβάνει χρέη αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές οι συνεργάτες του Νίκου Παππά καλούνται να πακετάρουν τα πράγματα τους από το γραφείο που διαχρονικά ανήκει στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και βρίσκεται στο ισόγειο του Κοινοβουλίου. Εκτός αυτού, ο Νίκος Ανδρουλάκης θα παίρνει τον λόγο αμέσως μετά τον πρωθυπουργό στις συνεδριάσεις της Ολομέλειας, ενώ θα αυξήσει και τον αριθμό των συνεργατών του.
Επιπρόσθετα, το ΠΑΣΟΚ θα αποκτήσει τρεις (αντί για δύο) κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους, ένα επιπλέον μέλος στη Διάσκεψη των Προέδρων, τη θέση του αντιπροέδρου στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, όπως επίσης τη μία από τις δύο θέσεις που καλύπτονται από βουλευτές στην Επιτροπή πόθεν έσχες.
Το παράδοξο είναι πως ο πολιτικός προβιβασμός του έως πρότινος τρίτου κόμματος γίνεται χωρίς το ΠΑΣΟΚ να ενσωματώσει στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα κάποιον από τη δεξαμενή των ανεξάρτητων βουλευτών, οι οποίοι ανέρχονται μετά τις τελευταίες ανεξαρτητοποιήσεις σε 21. Μάλιστα, στις αρχές Απριλίου είχε διαγραφεί από την «πράσινη» ΚΟ ο Μπουρχάτ Μπαράν λόγω εμπλοκής σε σοβαρή υπόθεση που απασχολεί τη δικαιοσύνη.
Σε κάθε περίπτωση, ο αριθμός των ανεξάρτητων βουλευτών θυμίζει εν πολλοίς την ταραχώδη κατάσταση και τις ρευστές ισορροπίες που επικρατούσαν στο Κοινοβούλιο επί μνημονίων, με την ποιοτική διαφορά να είναι πως τότε οι ανεξαρτητοποιήσεις προέρχονταν από τα κυβερνώντα κόμματα.
Στα σκαριά κι άλλες αποχωρήσεις
Με τον ΣΥΡΙΖΑ να κατατάσσεται -με βάση την κοινοβουλευτική δύναμη- στην τρίτη θέση, το ερώτημα είναι αν θα προκύψουν στο άμεσο μέλλον κι άλλες αποχωρήσεις. Κατά τις πληροφορίες, οι ανεξαρτητοποιήσεις των Γ. Πούλου και Θ. Τζάκρη δεν θα είναι τελευταίες, καθώς τον ίδιο δρόμο φαίνεται πως θα ακολουθήσουν (τουλάχιστον) οι Ευάγγελος Αποστολάκης και Γιάννης Σαρακιώτης. Σε αυτό το πλαίσιο θα μπορούσε να ενταχθεί υπό προϋποθέσεις και ο βουλευτής Αργολίδας, Γιώργος Γαβρήλος, ο οποίος προς το παρόν παραμένει στην Κουμουνδούρου άνευ κοινοβουλευτικών καθηκόντων.
Θα σχηματιστεί νέα ΚΟ;
Αν και δεν φαντάζει άμεσα υλοποιήσιμο, αρχίζουν να δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για σύσταση ΚΟ που θα σχετίζεται με το νέο κόμμα του Στέφανου Κασσελάκη. Συνολικά οι βουλευτές που αποχώρησαν από την Κουμουνδούρου μετά το πολυκύμαντο συνέδριο ανέρχονται σε έξι, ενώ αν προστεθούν οι τρεις προαναφερθέντες βουλευτές που παρέμειναν στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, τότε φτάνουν τους εννέα.
Σε αυτήν την περίπτωση, θεωρείται βέβαιο ότι θα προκύψει προσέγγιση στους βουλευτές, Μιχάλη Χουρδάκη και Αρετή Παπαϊωάννου, οι οποίοι εκλέχθηκαν με την Πλεύση Ελευθερίας και λίγους μήνες μετά ανεξαρτητοποιήθηκαν. Υπενθυμίζεται ότι για να σχηματιστεί ΚΟ από τους ανεξάρτητους απαιτούνται τουλάχιστον δέκα βουλευτές.
Διαβάστε επίσης
Παύλος Πολάκης: «Δεν θα περάσει το σχέδιο ρευστοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ»
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε τον τίτλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης: Ανεξαρτητοποιήθηκαν Πούλου και Τζάκρη
ΣΥΡΙΖΑ: Η πρώτη αντίδραση μετά τις ανεξαρτητοποιήσεις Τζάκρη και Πούλου – «Καθαρή θεσμική εκτροπή»