Νέο πακέτο στήριξης για το λιανεμπόριο ζητά η ΕΣΕΕ – Αντιδράσεις σε Πάτρα, Θεσσαλονίκη

Νέο πακέτο στήριξης για το λιανεμπόριο ζητά η ΕΣΕΕ – Αντιδράσεις σε Πάτρα, Θεσσαλονίκη

Κλαδικό πακέτο στήριξης για την επανεκκίνηση του λιανεμπορίου, στα πρότυπα που πακέτου που δόθηκε στην εστίαση ζήτησε χτες η ΕΣΕΕ, ενώ συνεχίζονται οι αντιδράσεις των εμπόρων της Πάτρας και της Θεσσαλονίκης για την παράταση του λουκέτου στα εμπορικά καταστήματα των δύο αυτών περιφερειών.
Με επιστολή της προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης, Χρ. Σταϊκούρα και Α. Γεωργιάδη, η Ελληνική Συνομοσπονδία Επιχειρηματικότητας και Εμπορίου, που εκπροσωπεί τους εμπορικούς συλλόγους όλης της χώρας, ζήτησε τη στήριξη του λιανεμπορίου με κλαδική δράση ανάλογη με αυτήν που εξαγγέλθηκε για τη στήριξη της εστίασης.

Χωρίς κεφάλαιο για επανεκκίνηση οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις του εμπορίου

Όπως τόνισε στην επιστολή της η ΕΣΕΕ, σύμφωνα με τις έρευνες του ΙΝΕΜΥ – ΕΣΕΕ το βασικό κεφάλαιο αγοράς νέων εμπορευμάτων της προσεχούς σεζόν μπορεί να φτάσει μέχρι και το 46% του κύκλου εργασιών της επιχείρησης κι αυτά τα κεφάλαια οι μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις δεν τα έχουν καθώς από την αρχή της πανδημίας έχουν συσσωρεύσει τεράστια αποθέματα εμπορευμάτων της περασμένης σεζόν, άρα πληρώνουν αυξημένα κόστη αποθήκευσης και βέβαια έχουν συσσωρεύσει οφειλές από υποχρεώσεις προς προμηθευτές, επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, ασφαλιστικά ταμεία, Δημόσιο και χρέη προς τα πιστωτικά ιδρύματα.
Για τους λόγους αυτούς, η ΕΣΕΕ προτείνει την υλοποίηση δράσης στα πρότυπα αυτής που εξαγγέλθηκε για την εστίαση, η οποία θα περιλαμβάνει την παροχή κεφαλαίου κίνησης στις εμπορικές επιχειρήσεις με σκοπό την αγορά εμπορευμάτων για το πρώτο διάστημα επανεκκίνησης της λειτουργίας του λιανικού εμπορίου με ποσό μη επιστρεπτέας ενίσχυσης 7% επί του κύκλου εργασιών, με στόχο τη στήριξη της επανεκκίνησης του λιανεμπορίου και την αποτροπή «λουκέτων» και απολύσεων.

Το αίτημα είναι εύλογο αν ληφθεί υπόψη ότι το λιανεμπόριο παραμένει κλειστό από τον περασμένο Νοέμβριο και ότι σε αυτό το χρονικό διάστημα των πέντε μηνών άνοιξε μόνον για 3.5 εβδομάδες τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, ενώ παρά τις αρχικές εξαγγελίες της κυβέρνησης για καθολικό άνοιγμα του λιανεμπορίου από τις 5 Απριλίου, τελευταία στιγμή για τη Θεσσαλονίκη, την Αχαΐα και την Κοζάνη, αποφασίστηκε τα εμπορικά καταστήματα να παραμείνουν κλειστά, καταρχήν ως τις 12 Απριλίου αλλά ποιος μπορεί να είναι σίγουρος για τη συνέχεια.

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις του εμπορικού κόσμου σε Πάτρα και Θεσσαλονίκη

Εν τω μεταξύ στα «κάγκελα» παραμένουν οι έμποροι σε Πάτρα και Θεσσαλονίκη, αν και τουλάχιστον στην συμπρωτεύουσα οι προσπάθειες των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης της συμπρωτεύουσας να συγκρατήσουν τις αντιδράσεις έχουν εν μέρει αποδώσει.

Οι έμποροι των δύο μεγαλύτερων σε πληθυσμό μετά την Αθήνα ελληνικών πόλεων δεν έδειξαν να συγκινούνται από τις χτεσινές εξαγγελίες του Υπουργού Οικονομικών σχετικά με τις έκτακτες αποζημιώσεις των 1.000, 2.000 και 4.000 ευρώ για όσες επιχειρήσεις απασχολούν ως 5 εργαζόμενους, 6-20 εργαζόμενους και 21-50 εργαζόμενους αντίστοιχα και τις χαρακτήρισαν ως «ψίχουλα». Αντίθετα, επέλεξαν να προχωρήσουν σε συμβολικό άνοιγμα των καταστημάτων τους με μαύρες σημαίες και κηδειόχαρτα, αλλά για να μην αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο επιβολής προστίμων, δεν δέχονταν και δεν εξυπηρετούσαν πελάτες.

Ασφαλιστικά μέτρα από το Επιμελητήριο Αχαΐας

Σε ότι αφορά την Πάτρα, πόλη που κυριαρχείται από πιο ριζοσπαστικές τάσεις σε σχέση με τη Θεσσαλονίκη, η έκρηξη του εμπορικού κόσμου που διαδήλωσε το πρωί της Κυριακής και κατέληξε στο γιουχάρισμα του Υφυπουργού Εσωτερικών Στ. Πέτσα, δεν δείχνει να κοπάζει. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι το εμπορικό επιμελητήριο της Αχαΐας κατέθεσε χτες ασφαλιστικά μέτρα κατά της ΚΥΑ για το άνοιγμα των καταστημάτων.

Αντίθετα, στη Θεσσαλονίκη, παρότι κι εκεί το περασμένο Σάββατο η ατμόσφαιρα μύριζε μπαρούτι και οι πρόεδροι ορισμένων εμπορικών συλλόγων δήλωναν ότι θα προτείνουν στα μέλη τους το άνοιγμα της αγοράς με κάθε κόστος και την προσφυγή σε ένδικα μέσα ενάντια στην κυβερνητική απόφαση για παράταση του lock down, μετά τις προσπάθειες των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, του δημάρχου Κ. Ζέρβα και του περιφερειάρχη Απ. Τζιτζικώστα, να διεκδικήσουν μεν το άνοιγμα και τη στήριξη του λιανεμπορίου από την κυβέρνηση, κρατώντας όμως και πολιτικές ισορροπίες, ο ριζοσπαστισμός των εμπόρων της πόλης φαίνεται να υποχώρησε, τουλάχιστο προσωρινά.

Documento Newsletter