Νέο νομοσχέδιο για αναδοχές – Το πρόγραμμα για τα βρέφη των Παιδικών Χωριών SOS

Νέο νομοσχέδιο για αναδοχές – Το πρόγραμμα για τα βρέφη των Παιδικών Χωριών SOS

Τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου που αφορά σε αναδοχές και υιοθεσίες, ώστε κανένα παιδί να μην παραμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα σε ιδρύματα, προανήγγειλε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου.

Το προσχέδιο νόμου για τη νέες διαδικασίες θα βρίσκεται σ’ ένα μήνα στη Βουλή. «Με την ανάληψη των καθηκόντων μας αντιληφθήκαμε ότι η αλλαγή του υπάρχοντος πλαισίου αποτελούσε κοινωνικό αίτημα. Σκοπός μας είναι να υπάρξει ένα νέο πρόγραμμα που θα βάλει τέλος στην εγκατάλειψη βρεφών στα δημόσια μαιευτήρια και θα αντικατασταθεί από την τοποθέτησή τους σε ειδικά αναρρωτήρια μέχρι να ευοδωθεί η υιοθεσία ή η αναδοχή».

Στην κατεύθυνση των επερχόμενων αλλαγών, τα Παιδικά Χωριά SOS και το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αττικής ξεκινούν πρόγραμμα μετακίνησης βρεφών, από τα δημόσια μαιευτήρια σε οικογένειες αναδοχής, με ενδιάμεσο βραχύβιο – στο μέτρο του δυνατού – «σταθμό», το Αναρρωτήριο Πεντέλης.

Σκοπός του προγράμματος, που ξεκινάει άμεσα, είναι να εκλείψει το φαινόμενο της μακροχρόνιας παραμονής βρεφών σε νοσοκομειακό περιβάλλον, να μειωθεί ο κίνδυνος της ιδρυματοποίησης και του κοινωνικού στιγματισμού τους και συγχρόνως να δημιουργηθεί μία «δεξαμενή» κατάλληλα εκπαιδευμένων και προετοιμασμένων γονέων για να δεχθούν και να μεγαλώσουν τα παιδιά στο πλαίσιο της αναδοχής.

Τα πρώτα οκτώ βρέφη από τα Μαιευτήρια «Έλενα» και «Αλεξάνδρα», έχουν ήδη μετακινηθεί στο «Αναρρωτήριο Πεντέλης», σε πτέρυγα που έχει ανακαινισθεί πλήρως, προκειμένου να φιλοξενεί μέχρι 15 παιδιά, για χρονικό διάστημα που δεν θα υπερβαίνει τους 9 – 10 μήνες.

Παράλληλα, μέσω του προγράμματος, θα δίνεται η δυνατότητα και σε άλλα παιδιά που φιλοξενούνται στον Ξενώνα Βρεφών SOS και στην Παιδόπολη «Άγιος Ανδρέας», να αποκαθίστανται σε ανάδοχες οικογένειες.

Στην πρώτη διετία λειτουργίας του προγράμματος, προβλέπεται η δημιουργία μίας δεξαμενής 150 αναδόχων οικογενειών και η αποκατάσταση τουλάχιστον 100 παιδιών, ηλικίας από 0 έως 12 ετών συνολικά.

Κατάλληλοι για να γίνουν ανάδοχοι γονείς είναι οικογένειες αποτελούμενες από συζύγους με ή χωρίς παιδιά και μεμονωμένα άτομα με ή χωρίς παιδιά, ηλικίας από 30 έως 60 ετών. Τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τη φιλοξενία και τη φροντίδα των παιδιών θα πρέπει να είναι σωματικά και ψυχικά υγιείς ενήλικοι, με ειλικρινή διάθεση να προσφέρουν ένα ζεστό και ασφαλές περιβάλλον σε παιδιά άλλων γονιών για ένα χρονικό διάστημα που προσδιορίζεται τόσο από τις ανάγκες κάθε παιδιού, όσο και από τις δικές τους δυνατότητες, τη διαθεσιμότητά τους και την καταλληλότητά τους, όπως αυτή επαναξιολογείται ανά τακτά διαστήματα από τους αρμόδιους επαγγελματίες που υλοποιούν το πρόγραμμα.

Το πρόγραμμα, μέσω της Υπηρεσία Αναδοχής, προσφέρει στους υποψήφιους ανάδοχους γονείς:

• Συστηματική εκπαίδευση σε θεματολογία σχετική με το γονεϊκό ρόλο και θέματα αγωγής και φροντίδας των παιδιών

• Συστηματική συμβουλευτική από τους αρμόδιους συνεργάτες του προγράμματος

• Πρόσβαση και συνεργασία, σε σταθερή βάση, με το συνεργάτη που ορίζεται ως «πρόσωπο αναφοράς» της οικογένειας και του παιδιού

• Νομική συνδρομή

• Ψυχολογική υποστήριξη (όταν αυτό κρίνεται αναγκαίο)

• Περιοδική (ανά 6μηνο) αξιολόγηση της πορείας κάθε παιδιού στο πλαίσιο της οικογένειας

• Παρακολούθηση (follow-up), συνολικής διάρκειας 2 ετών

Σημαντικό επίσης στοιχείο είναι οι 32 νέες θέσεις εργασίας που δημιουργεί, καθώς θα στελεχώνεται από: Επιστημονικό Υπεύθυνο, Παιδοψυχίατρους, Παιδίατρο, Ψυχολόγους, Παιδοψυχολόγο, Κοινωνικούς Λειτουργούς, Βρεφονηπιοκόμους, Νομικό Σύμβουλο, Βοηθό Λογιστή, Γραμματείς, Βοηθητικό προσωπικό.

Το πρόγραμμα υλοποιείται με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Documento Newsletter