Νέο νόμισμα από τους BRICS; – Ο Πούτιν «έδειξε τα δόντια του» στην κυριαρχία του δολαρίου

Νέο νόμισμα από τους BRICS; – Ο Πούτιν «έδειξε τα δόντια του» στην κυριαρχία του δολαρίου

Στη 16η σύνοδο κορυφής των BRICS στο Καζάν, η Ρωσία τάραξε για τα καλά τα νερά, παρουσιάζοντας ένα «συμβολικό» χαρτονόμισμα των BRICS, προκαλώντας συζητήσεις σχετικά με την κυριαρχία του αμερικανικού δολαρίου.

Βεβαίως η κίνηση του Ρώσου προέδρου μόνον τυχαία δεν μπορεί να ήταν αφού αυτές οι συζητήσεις έχουν ξεκινήσει και βάλλουν απευθείας κατά της  κυριαρχίας του αμερικανικού νομίσματος στο διεθνές εμπόριο και τις διεθνείς συναλλαγές.

Tυπώθηκε από «κάποιον δικό μας,  είτε από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο,  είτε από κάποιον άλλο», συμβολίζει «την κοινή δουλειά που γίνεται στο πλαίσιο των BRICS», δήλωσε από την πλευρά του ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Διαβάστε επίσης: «Γεννιέται» το νέο νόμισμα των BRICS; – Η φωτογραφία του Πούτιν και τα σενάρια

Αναφέρεται επίσης ότι στις 17-18 Οκτωβρίου, στο Επιχειρηματικό Συμβούλιο των BRICS στη Μόσχα, παρουσιάστηκε ένα σύστημα για πληρωμές χωρίς μετρητά με κωδικό QR για τους αλλοδαπούς BRICS Pay.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανέφερε με σαφήνεια ότι το δολάριο χρησιμοποιείται ως «όπλο», ότι οι BRICS δεν απορρίπτουν εντελώς το νόμισμα, αλλά αντίθετα προετοιμάζουν εναλλακτικές λύσεις για μια περιορισμένη πρόσβαση.

Η Ινδία βρέθηκε στο επίκεντρο της συνόδου κορυφής, συνηγορώντας υπέρ των διακανονισμών σε τοπικό νόμισμα μεταξύ των χωρών BRICS, ενώ το μπλοκ αμφισβητεί ανοικτά την παγκόσμια οικονομική δύναμη του δολαρίου των ΗΠΑ.

Αρκετές πληροφορίες συνηγορούν ότι οι χώρες BRICS σχεδιάζουν την κυκλοφορία ενός τραπεζογραμματίου, το οποίο αναμένεται να ασκήσει πίεση στο δολάριο ΗΠΑ. Σύμφωνα με την EurAsia Daily, στη σύνοδο κορυφής του Καζάν, στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν παρουσιάστηκε ένα συμβολικό «χαρτονόμισμα των BRICS». Ωστόσο, η επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, Elvira Nabiullina, δεν συμπάθησε την ιδέα.

Το δημοσίευμα προσθέτει ότι ο Πούτιν, αφού του παρουσιάστηκε το «χαρτονόμισμα», το έδειξε σε άλλους υπουργούς. Οι φωτογραφίες του Ρώσου προέδρου από τα αποκαλυπτήρια του νομίσματος αναρτήθηκαν από την Global Eye News στο X, το παλαιό Twitter.

 

Οι αναφορές λένε ότι το χαρτονόμισμα θα μπορούσε να ονομάζεται «η μονάδα» (Τhe Unit). Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Jerusalem Post ανέφερε ότι το χαρτονόμισμα των BRICS θα είναι «κατά 40% υποστηριζόμενο από χρυσό και κατά 60% υποστηριζόμενο από τα αποθέματα στα νομίσματα των μελών». Καμία αντίδραση δεν υπάρχει ωστόσο για το θέμα αυτό.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που οι αντίπαλοι της Αμερικής επιχειρούν να απομακρύνουν το αμερικανικό δολάριο από το καθεστώς του παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος, ωστόσο αυτή τη φορά οι BRICS προσελκύουν αρκετό παγκόσμιο ενδιαφέρον για να κάνουν τις προσπάθειές τους πραγματικότητα», σημειώνει η εφημερίδα.

Αρκετοί χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης δημοσίευσαν φωτογραφίες του Πούτιν με το χαρτονόμισμα. «Η αποκάλυψη του νομίσματος των BRICS είναι μια καίρια κίνηση προς ένα πιο πολυπολικό οικονομικό σύστημα, με στόχο να μειωθεί η επιρροή του δολαρίου και να προωθηθεί μεγαλύτερη οικονομική κυριαρχία μεταξύ των χωρών μελών», έγραψαν στο «Χ».

Σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik, το χαρτονόμισμα «αντιπροσωπεύει το συλλογικό έργο που διεξάγεται στο πλαίσιο των BRICS». Το πρακτορείο προσθέτει ότι οι σημαίες των ιδρυτικών χωρών των BRICS – Ρωσία, Κίνα, Ινδία, Βραζιλία και Νότια Αφρική – διακρίνονται στο μπροστινό μέρος του σημειώματος.

«Μια συζήτηση για τη δημιουργία ενός κοινού νομίσματος των BRICS διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών στη σύνοδο κορυφής σήμερα», ανέφερε το πρακτορείο στο «Χ».

Όπως όλα δείχνουν, η κίνηση του Πούτιν δείχνει που πηγαίνουν τα πράγματα και μόνον «τυχαία»» δεν ήταν. Αποτελεί μια σαφή απειλή στο αμερικανικό δολάριο που κυριαρχεί εδώ και δεκαετίες στις διεθνείς συναλλαγές.

Το ερώτημα είναι πλέον «για πόσο ακόμα»;

Διαβάστε επίσης:

Οργή Ζελένσκι κατά του γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες – Αρνήθηκε να συναντηθούν

Οι Ευρωπαίοι άνοιξαν την πόρτα για πώληση Eurofighter στον Ερντογάν;

«Ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος έχει ξεκινήσει» προειδοποίησε ο Τζέιμι Ντίμον της JP Morgan

Σάντσεθ: «Εμείς οι Ισπανοί είμαστε παιδιά μεταναστών, δεν πρόκειται να γίνουμε γονείς της ξενοφοβίας»

«Πυρά» Ερντογάν κατά ΗΠΑ μετά την επίθεση του PKK – Τι ζητά από τον Πούτιν

Γάζα: «Παράθυρο» για έμμεσες διαπραγματεύσεις μέσω Κατάρ – «Ναι» σε ανακωχή υπό όρους από τη Χαμάς

Έκθεση βόμβα: Ο Μασκ βρίσκεται σε μυστική επαφή με τον Πούτιν από το 2022

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter