Νέο μπρα ντε φερ Μητσοτάκη με τους «πρώην» ενόψει ΔΕΘ

Ο πρωθυπουργός θέλει να εμφανίσει στη Θεσσαλονίκη εικόνα επανεκκίνησης αλλά φοβάται μια επανεμφάνιση του Αντ. Σαμαρά και του Κ. Καραμανλή που θα ταρακουνήσει τη ΝΔ

Μπορεί ο Ουμπέρτο Εκο να έλεγε ότι τον Αύγουστο δεν υπάρχουν ειδήσεις, όμως η πραγματικότητα στο εσωτερικό του Μαξίμου είναι εντελώς διαφορετική, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης πέρα από τον πολύ κρίσιμο κόμβο της ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο, όπου θέλει να περάσει «μήνυμα επανεκκίνησης», έχει να αντιμετωπίσει το φθινόπωρο και την εσωκομματική αντιπολίτευση, η οποία το επόμενο διάστημα θα οξυνθεί με το βλέμμα στην εκλογή νέου προσώπου στην Προεδρία της Δημοκρατίας.

Δεν είναι τυχαίο ότι το σενάριο για επανεμφάνιση του Αντώνη Σαμαρά και του Κώστα Καραμανλή τον Σεπτέμβριο, που ακούγεται ολοένα περισσότερο τις τελευταίες μέρες, έχει θορυβήσει τον πρωθυπουργό και τους στενούς συνεργάτες του. Αλλωστε η προηγούμενη κοινή εμφάνιση των δύο πρώην πρωθυπουργών στο Πολεμικό Μουσείο επιτάχυνε τις εσωκομματικές εξελίξεις που μετατρέπουν τον Κυρ. Μητσοτάκη σε όμηρο των «γαλάζιων» ομαδοποιήσεων.

Μόνιμος πονοκέφαλος για το Μαξίμου

Στο κλείσιμο της ομιλίας του στην κοινή εμφάνιση με τον Κ. Καραμανλή την 1η Ιουλίου ο Αντ. Σαμαράς είπε «ήμουν και είμαι παρών», προκαλώντας πονοκέφαλο στο Μαξίμου, καθώς ο Κυρ. Μητσοτάκης ξέρει πλέον καλά ότι μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών η επιρροή του Μεσσήνιου πολιτικού έχει μεγαλώσει στο εσωκομματικό ακροατήριο.

Τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών αναφέρουν ότι το επόμενο διάστημα προγραμματίζεται εκδήλωση στο Ιδρυμα Αντώνη Σαμαρά που θα αφορά τα εθνικά ζητήματα, για τα οποία ο Κυρ. Μητσοτάκης δέχτηκε σφοδρότατη κριτική από τους Σαμαρά και Καραμανλή και στην εκδήλωση στο Πολεμικό Μουσείο. Μια τέτοια εκδήλωση με την παρουσία των δύο πρωθυπουργών και πρώην προέδρων της ΝΔ είναι δεδομένο ότι θα ταρακουνήσει τις εσωκομματικές ισορροπίες, λίγους μάλιστα μήνες πριν από την επίσημη συζήτηση που θα ξεκινήσει στις αρχές του 2025 για το πρόσωπο που θα αναλάβει την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Η σαμαρική πτέρυγα έχει εκφράσει ξεκάθαρα όλο το προηγούμενο διάστημα τη γραμμή της, λέγοντας ότι πρέπει να επιλεχθεί πρόσωπο που θα προέρχεται από την «ευρύτερη κεντροδεξιά παράταξη». Μάλιστα, για να ενταθεί η πίεση προς τον πρωθυπουργό πάνω από 15 βουλευτές είχαν διαμηνύσει στο Μαξίμου μετά τις ευρωεκλογές ότι δεν θα στηρίξουν το ενδεχόμενο της επανεκλογής της Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Η «ατζέντα της καθημερινότητας»

Από τη μεριά του ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει επενδύσει όλο αυτό το διάστημα στην «ατζέντα της καθημερινότητας», με σκοπό να φύγει ο φακός της δημοσιότητας από τις εσωκομματικές αντιπαραθέσεις. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι ακόμη και την ημέρα της προαναφερόμενης κοινής παρουσίας Καραμανλή και Σαμαρά στο Πολεμικό Μουσείο ο πρωθυπουργός είχε επιλέξει την ίδια ώρα να επισκεφτεί το Λαϊκό Νοσοκομείο, με αποτέλεσμα μάλιστα ο Αδωνης Γεωργιάδης που παρευρέθηκε στην εκδήλωση να τρέχει για να προλάβει τον πρωθυπουργό. Το σχέδιο του Μητσοτάκη για επιστροφή στα ζητήματα της καθημερινότητας έχει αποτύχει παταγωδώς, καθώς η ακρίβεια καλπάζει, το δημόσιο σύστημα υγείας καταρρέει, ενώ το αίσθημα ανασφάλειας διευρύνεται μέρα με τη μέρα στους πολίτες.

Ζυμώσεις με «γαλάζιους» βουλευτές

Πέρα από την «ατζέντα της καθημερινότητας», ο Κυρ. Μητσοτάκης κινείται και στο εσωκομματικό πεδίο, καθώς θέλει να περιορίσει την επιρροή της σαμαρικής πτέρυγας. Χαρακτηριστικά, το επόμενο διάστημα ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με ομάδες βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος ώστε να γεφυρωθεί το χάσμα που διαπιστώθηκε με βροντερό τρόπο και στην τελευταία συνεδρίαση της «γαλάζιας» ΚΟ (26/6), κατά την οποία ο πρωθυπουργός άκουσε καταιγιστική κριτική. Με το επιχείρημα ότι «ο πρωθυπουργός ακούει τους βουλευτές», ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει αποδεχτεί πλέον ότι δεν είναι απόλυτος κυρίαρχος στο εσωκομματικό πεδίο, γι’ αυτό και έχει ήδη κάνει στροφή σε δεξιές επιλογές.

Από την απόσυρση της υποψηφιότητας της Κατερίνας Φουντεδάκη για τη θέση της προέδρου της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής μέχρι τον «ανασχηματισμό» των γενικών γραμματέων, όπου «φαγώθηκαν» πασοκογενή στελέχη προκειμένου να αξιοποιηθούν στελέχη από τον «γαλάζιο» μηχανισμό, φαίνεται ότι ο πρωθυπουργός προσπαθεί να αμβλύνει τις αντιθέσεις. Αλλωστε και η επιλογή του Απόστολου Τζιτζικώστα για τη θέση του Ελληνα επιτρόπου στην Κομισιόν έχει σαφές δεξιό πρόσημο.

Το κυβερνητικό πολιτικό αδιέξοδο θα επιταχύνει τις εξελίξεις

Με τον Κυρ. Μητσοτάκη στριμωγμένο πλέον εσωκομματικά, στο Μαξίμου δίνουν μεγάλη έμφαση στη ΔΕΘ, στην οποία ο πρωθυπουργός θέλει να αποφύγει την περαιτέρω φθορά που μπορεί να επισπεύσει πολιτικές εξελίξεις. Γι’ αυτό και στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της προηγούμενης εβδομάδας (30/7) ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «η δουλειά συνεχίζεται στην καρδιά του καλοκαιριού. Τα μέτρα δεν πάνε διακοπές». Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τις 19 Αυγούστου θα αρχίσουν οι συστηματικές συσκέψεις στο Μαξίμου ώστε στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός να παρουσιάσει μια εικόνα που θα βελτιώνει τη ζωή των πολιτών. Μισθοί, θεσμοί, λειτουργία του κράτους, υγεία, εκπαίδευση και ασφάλεια θα κρατήσουν, σύμφωνα με πληροφορίες, τα σκήπτρα στην πρωθυπουργική ομιλία.

Σημειώνεται πάντως ότι πέρα από την ίδια την πραγματικότητα που αποδομεί τα αφηγήματα της κυβέρνησης, στον προϋπολογισμό που θα καταρτιστεί το επόμενο διάστημα θα αποτυπώνεται μεγαλύτερη δημοσιονομική πειθαρχία λόγω της επιστροφής της δημοσιονομικής αυστηρότητας και στην ΕΕ. Με λίγα λόγια, η κυβέρνηση είναι σε πολιτικό αδιέξοδο και το επόμενο διάστημα είναι κρίσιμο, διότι μπορεί να παραχθούν πολιτικές εξελίξεις. Αλλωστε μπορεί στο Μαξίμου να επιθυμούν να φτάσουν στις φθινοπωρινές δημοσκοπήσεις στο ψυχολογικό όριο του 30%, όμως στην πραγματικότητα η φθορά της κυβέρνησης εντείνεται μέρα με τη μέρα.

Διαβάστε επίσης:

Η Αττική ξανά στην φλεγόμενη κόλαση, δύο μήνες μετά τη… διαφήμιση του «δορυφορικού συστήματος ανίχνευσης πυρκαγιών»