Νέο μέτωπο στον πόλεμο της σφυρίχτρας

Νέο μέτωπο στον πόλεμο της σφυρίχτρας

Ο ορισμός του Τ. Παπαπέτρου στο ντέρμπι ΠΑΟΚ – Αρης άνοιξε ακόμη έναν κύκλο αντιπαραθέσεων για τη διαιτησία

Η Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας, παρότι υπήρξε συμφωνία των Big 5 (ΑΕΚ, Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ, Αρης) και είχε συναινέσει και ο ίδιος ο πρόεδρος της UEFA Αλεξάντερ Τσέφεριν για τον ορισμό κορυφαίων Ευρωπαίων διαιτητών στα ντέρμπι του ελληνικού πρωταθλήματος, προχώρησε σε ορισμούς που δυναμιτίζουν το έτσι κι αλλιώς τεταμένο κλίμα στη Σούπερ Λίγκα 1. «Θα υπάρξει ξένος διαιτητής και στο ΠΑΟΚ – Αρης» είχε διαβεβαιώσει μεσοβδόμαδα ο πρόεδρος της ΕΠΟ Τάκης Μπαλτάκος, ωστόσο προς έκπληξη όλων το σημερινό ντέρμπι της Θεσσαλονίκης (20.30) θα διευθύνει ο Τάσος Παπαπέτρου. Ετσι, άνοιξε η πόρτα για την επιστροφή των Ελλήνων διαιτητών στα μεγάλα παιχνίδια και όλα δείχνουν πως δεν πρόκειται να κλείσει. Και αν αυτή η εκτίμηση επιβεβαιωθεί, τότε στο πρωτάθλημα θα ανοίξει νέος κύκλος ακραίας αντιπαράθεσης μεταξύ των μεγάλων.

Παραδοσιακά τα ντέρμπι του πρωταθλήματος αρχίζουν πριν από τους ορισμούς των διαιτητών και εξαίρεση στον κανόνα δεν αποτέλεσε ούτε το πρώτο μεγάλο παιχνίδι της σεζόν, αυτό μεταξύ της ΑΕΚ και του Ολυμπιακού που διεξάγεται σήμερα στην OPAP Arena (21.30).

Τα ντεσιμπέλ των αντιδράσεων για τη διαιτησία ανέβηκαν από τον Ολυμπιακό. «Νομίζεις ότι θα γίνει κανένα ντέρμπι με διαιτητή τον Σιδηρόπουλο; Γελιέσαι. Δεν πρόκειται να γίνει» είπε στον πρόεδρο της ΕΠΟ αρχές της εβδομάδας ο Κώστας Καραπαπάς και την… απάντηση στον αντιπρόεδρο της πειραϊκής ΠΑΕ την έδωσε η Επιτροπή Διαιτησίας. Σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι «επί του παρόντος δεν υπάρχει καμία αλλαγή μετά την επιστολή της UEFA με ημερομηνία 1η Μαΐου 2023 που να τροποποιεί την απόφαση σχετικά με την “απόσυρση στήριξης” για το θέμα ορισμών Ξένων Αξιωματούχων Διαιτησίας. Ως εκ τούτου, η ΚΕΔ θα ορίζει Ελληνες Διαιτητές σε αγώνες της ΣΛ1». Η ανακοίνωση της ΚΕΔ πυροδότησε καταιγιστικές εξελίξεις. Η UEFA είχε ζητήσει μέσω του Μπαλτάκου από την ελληνική κυβέρνηση και τη λίγκα να της εγγυηθούν ότι θα είναι ασφαλείς οι ξένοι διαιτητές που θα έρχονται στη χώρα μας για να διευθύνουν αγώνες. Ο πρόεδρος του συνεταιρισμού Βαγγέλης Μαρινάκης, για να μην ορίζει η ΚΕΔ Ελληνες διαιτητές στα ντέρμπι, απέστειλε επιστολή στον Τσέφεριν, με την οποία του παρείχε τις εγγυήσεις που ήθελε. Ο πρόεδρος της UEFA από την πλευρά του ενημέρωσε τηλεφωνικά τον Μπαλτάκο ότι το θέμα των ξένων διαιτητών με δική του παρέμβαση τακτοποιήθηκε για την ερχόμενη αγωνιστική. Και όμως, η ΚΕΔ έστειλε τον Παπαπέτρου στην Τούμπα, ενώ το ντέρμπι της Νέας Φιλαδέλφειας θα το σφυρίξει ο Πορτογάλος Αρτούρ Σοάρες. Οι ορισμοί αυτοί προκάλεσαν την έκρηξη του Βαγγ. Μαρινάκη, ο οποίος ζήτησε την αντικατάσταση των διαιτητών στα δυο ντέρμπι, κάτι που δεν έγινε.

Ο Ολυμπιακός από τότε που ΠΑΟΚ και ΑΕΚ ελέγχουν την ΕΠΟ κρατάει υψηλούς τόνους σε ό,τι αφορά τη διαιτησία, παρότι στα ματς του ελληνικού πρωταθλήματος λειτουργεί το VAR και τα καραμπινάτα διαιτητικά λάθη έχουν περιοριστεί. Επίσης η έλευση ξένων διαιτητών λειτουργεί σαν σωσίβιο για να ολοκληρώνονται τα ντέρμπι χωρίς έκτροπα. Παρ’ όλα αυτά, η ΚΕΔ άνοιξε και πάλι την πόρτα και στους Ελληνες και πρόθεσή της είναι να περιορίσει τον ορισμό ξένων διαιτητών στα ματς του πρωταθλήματος. «Οι συνθήκες δεν είναι κατάλληλες για Ελληνες διαιτητές. Ομως δεν θα έχουμε για αρκετό καιρό ξένους διαιτητές. Κάτι θα γίνει έντεχνα και θα πάψουν να έρχονται» δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΠΣ Ηρακλείου κι αυτή η εξέλιξη δεν θα αιφνιδιάσει κανέναν άνθρωπο του ποδοσφαίρου μας.

Από τότε που ΠΑΟΚ και ΑΕΚ ελέγχουν την ΕΠΟ ο Ολυμπιακός φροντίζει να κρατάει υψηλούς διαιτητικούς τόνους

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter