Νέο λατομείο «απειλεί» την πολύπαθη Πεντέλη

Νέο λατομείο «απειλεί» την πολύπαθη Πεντέλη

Εντυπωσιακή στροφή από την κυβέρνηση που το είχε πολεμήσει, ενώ τώρα δημόσιες υπηρεσίες βιάζονται κατακαλόκαιρο για την περιβαλλοντική μελέτη

Ολα ξεκίνησαν τον Απρίλιο του 2021, όταν μια εταιρεία που είχε ιδρυθεί μόλις ένα χρόνο πριν, η Μεγαλιθική ΑΒΕ, έλαβε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής τέσσερις άδειες διεξαγωγής γεωλογικών ερευνών για διαπίστωση ύπαρξης μαρμάρων, με δυνατότητα μίσθωσης με απευθείας σύμβαση. Οι άδειες αφορούσαν γειτονικές εκτάσεις ιδιοκτησίας του δημοσίου εντός του Δήμου Διονύσου, συνολικής έκτασης περίπου 800 στρεμμάτων.

Οι άδειες εκδόθηκαν έπειτα από θετικές γνωμοδοτήσεις αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αλλά και του Δασαρχείου Πεντέλης, ενώ άδεια δόθηκε αργότερα και για πέμπτο οικόπεδο.

Απαιτούν απόφαση εντός Αυγούστου

Εντονη ήταν η αντίδραση του Δήμου Διονύσου όταν, μόλις ένα μήνα μετά τις εθνικές εκλογές και εν μέσω καλοκαιριού, ο δήμος κλήθηκε από την Περιφέρεια Αττικής να διαβουλευθεί και να εξετάσει μέχρι το τέλος Αυγούστου τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) για την εξόρυξη. Ο δήμος αντέδρασε απαιτώντας η διαβούλευση να παραταθεί τουλάχιστον μέχρι το τέλος Νοεμβρίου 2023, όμως το υπουργείο δεν φαίνεται να… συγκινήθηκε, αφού στην απάντησή του δεν έδωσε καμία παράταση, τόνισε όμως ότι τα στάδια αξιολόγησης της ΜΠΕ δεν πρόκειται να διαρκέσουν λιγότερο από τρεις μήνες.

Πάντως ο δήμος έχει ήδη ανακοινώσει τα επόμενα βήματά του προκειμένου να θέσει εμπόδια στη Μεγαλιθική. Οπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του Δήμου Διονύσου, θα υπάρξει αίτημα για συνάντηση τόσο με τον νέο υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη όσο και με την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ενημέρωση όλων των πολιτικών κομμάτων, συντονισμός ενεργειών με τους γειτονικούς δήμους Κηφισιάς και Πεντέλης, ένταξη όλων των ψυχαγωγικών εκδηλώσεων στον αγώνα κατά των λατομείων και νομοτεχνική επεξεργασία της ΜΠΕ με σκοπό τη νέα απόρριψή της.

Εντονη αντίδραση από τον Δήμο Διονύσου που ζήτησε από το υπουργείο Περιβάλλοντος να παραταθεί η διαβούλευση τουλάχιστον μέχρι το τέλος Νοεμβρίου 2023, χωρίς όμως αποτέλεσμα

Ρητές διαψεύσεις από στελέχη της κυβέρνησης

Ολα αυτά συμβαίνουν παρότι η προηγούμενη κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει διαψεύσει σε όλους τους τόνους το ενδεχόμενο να επιτραπεί σε οποιονδήποτε να πραγματοποιήσει νέες εξορύξεις στο πολύπαθο βουνό της Πεντέλης.

Τον Σεπτέμβριο του 2020 ο τότε υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης σε επίσκεψή του στην Πεντέλη την είχε χαρακτηρίσει βουνό «τραυματισμένο από την αδιαφορία και τη βιαιότητα πολλές φορές των ανθρώπων» και είχε δηλώσει ότι «θα προχωρήσουμε συντεταγμένα […] ώστε […] να περάσουμε στη φάση των έργων που θα είναι έργα προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και ανάδειξης του τοπίου».

Ενα χρόνο αργότερα, σε επίσκεψη που έκαναν στο αρχαίο λατομείο της Πεντέλης η υπουργός Πολιτισμού Λ. Μενδώνη και ο τότε υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς, είχαν κάνει αντίστοιχες δηλώσεις. «Η όποια συζήτηση για λειτουργία ή επαναλειτουργία λατομείων καθίσταται απολύτως ανυπόστατη και απαγορευτική» είχε πει τότε η Λ. Μενδώνη, ενώ ο Γ. Αμυράς τόνιζε: «Οσοι επιχειρούν την ενδεχόμενη λειτουργία ή επαναλειτουργία λατομείων ας το ξεχάσουν».

Μάλιστα η Λ. Μενδώνη επανέλαβε την ίδια ακριβώς φράση περί «ανυπόστατης και απαγορευτικής» συζήτησης σε ερώτηση που δέχτηκε στο κοινοβούλιο. Στη σχετική απάντησή της η υπουργός Πολιτισμού ξεκαθάριζε μάλιστα πως σε ό,τι αφορά το πέμπτο οικόπεδο που δεν συνορεύει με τα άλλα τέσσερα, «η λειτουργία των λατομείων εντός της Ζώνης Ε έχει παύσει εδώ και 28 χρόνια και σύμφωνα με τον ν. 4512/2018 παρ. 7 του αρ. 48 “…λατομικές περιοχές που έχουν ενεργοποιηθεί στο παρελθόν και έχουν περιέλθει σε αδράνεια πλέον της δεκαετίας αποχαρακτηρίζονται”».

Οι αρνητικές εξαγγελίες της κυβέρνησης μάλιστα συνεχίστηκαν αφού ακόμη και πρόσφατα, τον Μάρτιο του 2023, ο τότε υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας είχε ξεκαθαρίσει ότι το Πεντελικό όρος προσφέρεται μόνο για ήπιες χρήσεις αναψυχής, πολιτισμού και αθλητισμού, «χωρίς αμφισημίες και εξαιρέσεις».

Το master plan της εκμετάλλευσης

Στις δηλώσεις Σκρέκα και Μενδώνη όμως κρυβόταν, όπως όλα δείχνουν, και μια «ψήφος εμπιστοσύνης» στο λεγόμενο master plan του υπουργείου Πολιτισμού, το οποίο προβλέπει την πλήρη μετατροπή του βουνού σε… θεματικό πάρκο τουριστικής ανάπτυξης χρησιμοποιώντας ως όχημα την ανάδειξη των παλιών λατομείων.

Σύμφωνα με τα σχέδια, προτείνεται να κατασκευαστούν εντός του ορεινού όγκου γήπεδα ποδοσφαίρου, μπάσκετ, τένις, ακόμη και σε περιοχές που πλέον έχουν καλυφθεί από το δάσος. Επίσης, δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών» αναφέρει και τη δημιουργία κολυμβητικής λίμνης με καντίνα και πάρκινγκ, αλλά και την κατασκευή θεάτρου 2.000 θέσεων δυτικά της σπηλιάς του Νταβέλη.

Ψάχνουν μάρμαρο ή «μπάζα» για το Ελληνικό;

Ενα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο που προκύπτει από τη ΜΠΕ είναι ότι η αποληψιμότητα του κοιτάσματος μαρμάρου είναι μικρότερη του 5%. Επί της ουσίας δηλαδή η εξόρυξη δεν θα αφορά τόσο το πολύτιμο πεντελικό μάρμαρο αλλά περισσότερο τα αδρανή υλικά, όπως την άμμο και το χαλίκι. Η δραστηριότητα των εξορύξεων δηλαδή είναι πιθανό να αφορά λατομείο αδρανών υλικών, γεγονός που προκαλεί ακόμη μεγαλύτερο προβληματισμό στους κατοίκους. Πληροφορίες μάλιστα που σε αυτήν τη φάση είναι αδύνατο να επιβεβαιωθούν θέλουν τη βιασύνη της Μεγαλιθικής να οφείλεται στο ότι θέλει να λάβει μεγάλο μέρος της αγοράς τέτοιων βιομηχανικών υλικών όταν ξεκινήσουν τα έργα στο Ελληνικό και οι ανάγκες αναμένεται να αυξηθούν.

Ετικέτες

Documento Newsletter