Νέο κυβερνητικό αλαλούμ: Πισωγύρισμα για τη νομιμοποίηση μεταναστών υπό τον φόβο της ακροδεξιάς

Νέο κυβερνητικό αλαλούμ: Πισωγύρισμα για τη νομιμοποίηση μεταναστών υπό τον φόβο της ακροδεξιάς

Μετά από τα μπρος-πίσω με τις άδειες για ανεμογεννήτριες στα καμένα του Έβρου, το δημόσιο άδειασμα του υφυπουργού Χάρη Θεοχάρη από το Μέγαρο Μαξίμου για αύξηση των φορολογικών συντελεστών και σειρά κρουσμάτων κυβερνητικής απορρύθμισης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άδειασε τους υπουργούς Μετανάστευσης και Αγροτικής Ανάπτυξης, εξαιτίας των αντιδράσεων της ακροδεξιάς πτέρυγας της Νέας Δημοκρατίας στις αποκαλύψεις του διεθνούς Τύπου για σχέδια της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κρίσης εργατικού δυναμικού με την επιτάχυνση των νομιμοποιήσεων μεταναστών.

Σε καθημερινό φαινόμενο εξελίσσεται το άδειασμα υπουργών και οι ανακλήσεις κυβερνητικών αποφάσεων από το Μέγαρο Μαξίμου, με τελευταίο κρούσμα αυτό του Δημήτρη Καιρίδη και του Λευτέρη Αυγενάκη, αυτή τη φορά για το επερχόμενο νομοσχέδιο για το μεταναστευτικό και την επιτάχυνση των διαδικασιών νομιμοποίησης μεταναστών στη χώρα.

Το θέμα βρέθηκε την περασμένη Τρίτη στο επίκεντρο του ΚΥΣΕΑ, ενώ την ίδια στιγμή, οι Financial Times αποκάλυπταν το κυβερνητικό σχέδιο για την νομιμοποίηση έως και 300.000 μεταναστών στη χώρα.

«Η Ελλάδα σχεδιάζει να νομιμοποιήσει έως και 300.000 μετανάστες για να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες ελλείψεις στην αγορά εργασίας, υπογραμμίζοντας το δίλημμα που αντιμετωπίζουν οι δεξιές κυβερνήσεις όταν προσπαθούν να περιορίσουν τις παράνομες αφίξεις» ανέφερε μεταξύ άλλων το δημοσίευμα των Financial Times. Μάλιστα, σε δηλώσεις του ο υπουργός Μετανάστευσης επιβεβαίωνε τις πληροφορίες, τονίζοντας πως «το σχέδιο στοχεύει στην άμβλυνση των έντονων ελλείψεων στη γεωργία, τον τουρισμό και τις κατασκευές και περιλαμβάνει μετανάστες των οποίων οι άδειες διαμονής έχουν λήξει ή όσους δεν έχουν έγγραφα».

«Σε ετήσια βάση χρειαζόμαστε 180.000 εργάτες γης. Οι χώρες που διαχρονικά κάλυπταν αυτή την ανάγκη είναι η Αίγυπτος, η Αλβανία, η Ινδία, το Μπαγκλαντές, το Βιετνάμ. Γι’ αυτό το λόγο και ζητήσαμε επιμόνως να προχωρήσει άμεσα το υπουργείο Εξωτερικών σε ενίσχυση των κατά τόπους πρεσβειών μας ώστε να εξετάζονται οι φάκελοι αλλά όχι με διάθεση απόρριψης, γιατί αυτό συμβαίνει το τελευταίο διάστημα μονίμως, αλλά με πραγματική διάθεση ελέγχου του φακέλου του κάθε ενδιαφερόμενου να έρθει στην Ελλάδα για το αν θα εργαστεί κατόπιν αιτήματος συγκεκριμένης εταιρείας η οποία θα τον απασχολήσει για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα» επιβεβαίωνε και από την πλευρά του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης.

«Έτσι θα έχουμε σαφώς περισσότερο χρήμα στα ασφαλιστικά ταμεία, θα έχουμε διαφάνεια, θα έχουμε τάξη και κυρίως θα δώσουμε μια ανάσα σε ανθρώπους οι οποίοι απασχολούνται και σε εργοδότες οι οποίοι τους απασχολούν με την αγωνία πάντοτε να βρεθούν εκτεθειμένοι απέναντι στο νόμο» εξηγούσε και τα οφέλη ο Λ. Αυγενάκης, που αποκάλυπτε πως ετοιμάζεται το νομοσχέδιο σε συνεργασία με το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, αλλά και με τα υπουργεία Εξωτερικών, Εργασίας και Εσωτερικών.

Τα παραπάνω ίσχυαν μέχρι να υπάρξουν αντιδράσεις στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, με τις πληροφορίες να βάζουν στην πρώτη γραμμή των αντιδράσεων τον Θάνο Πλεύρη, τον Δημήτρη Μαρκόπουλο και τον Μίλτο Χρυσομάλλη. Μετά και τη σημερινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, όπου το θέμα βρέθηκε στο επίκεντρο της κριτικής, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναγκάστηκε και σε αυτό το ζήτημα σε άτακτη υποχώρηση. Παράλληλα, και με ακομα μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία για το Μέγαρο Μαξίμου, οι πρόσφατες μετρήσεις καταγράφουν αιμορραγία της Νέας Δημοκρατίας στα ακροδεξιά της, γεγονός που συνέβαλε τα μάλα στην ανάκληση της απόφασης.

«Όχι δεν υπάρχει καμία τέτοια πρόθεση ελληνοποιήσεων, θα ήθελα να το ξεκαθαρίσω αυτό» αποκρίθηκε σε ερώτηση για «δημοσιεύματα για ελληνοποιήσεις», συνεχίζοντας με αναμάσημα ξενοφοβικών κοινοτοπιών, πως την κυβέρνηση απασχολεί «η συνέχιση της φύλαξης των συνόρων μας, η συνέχιση της πολιτικής με πλήρη σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και ο σεβασμός των δικαιωμάτων των ανθρώπων αυτών. Η συνέχιση της επέκτασης στον φράχτη στον Έβρο, μία πολιτική η οποία απέδωσε τα προηγούμενα χρόνια».

«Δεν υπάρχει λοιπόν καμία τέτοια πρόθεση, να το ξεκαθαρίσω. Υπάρχει μία πραγματικότητα της ανάγκης περισσότερων εργατικών χεριών. Η Κυβέρνηση, λοιπόν, κάνει μια συνολική πολιτική γι’ αυτό, που δεν είναι στις προθέσεις της οι ελληνοποιήσεις, να το ξεκαθαρίσω» συμπλήρωσε ο Παύλος Μαρινάκης, πετώντας την μπάλα στην… κερκίδα, φέρνοντας ως παράδειγμα επιστράτευσης εργατικών χεριών, την ρύθμιση που δίνει δυνατότητα στους συνταξιούχους να συνεχίζουν να εργάζονται χωρίς περικοπή της σύνταξής τους, αλλά και το εργασιακό νομοσχέδιο που καθιερώνει 13ωρης εργασίας και απορρυθμίζει πλήρως τα εργασιακά δικαιώματα.

«Μια σειρά από πρωτοβουλίες, όπως το εργασιακό νομοσχέδιο που δίνει τη δυνατότητα χωρίς την παραβίαση των ανωτάτων ωρών εργασίας και κάποιων εργαζόμενων να μπορούν να εργάζονται νόμιμα και σε δεύτερο εργοδότη. Άρα είναι μια συνολική πολιτική που όχι -το ξανά λέω- δεν περιέχει ελληνοποιήσεις» κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επιβεβαιώνοντας πως το Μέγαρο Μαξίμου άγεται και φέρεται για μία ακόμα φορά από την ακροδεξιά πτέρυγα του κόμματος, όπως ακριβώς και με το νομοσχέδιο των ομόφυλων ζευγαριών.

Documento Newsletter