Νέο κύκλωμα έδινε βίζες προς €20.000

Νέο κύκλωμα έδινε βίζες προς €20.000
Κίνηση στο αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος", Τετάρτη 21 Ιουνίου 2023. (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)
Κύκλωμα επίορκων υπαλλήλων θησαύριζε στο ελληνικό προξενείο της ιρακινής πόλης δίνοντας «ιατρικό», «επιχειρηματικό» και «φοιτητικό διαβατήριο» για την ΕΕ

Μια νέα περίπτωση χορήγησης παράνομων θεωρήσεων εισόδου Σένγκεν (βίζες) στην Ελλάδα από ελληνικό προξενείο έχουν εντοπίσει οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Documento. Εκατοντάδες βίζες φέρεται να χορηγήθηκαν παρανόμως από το προξενείο της Ελλάδος στο Ερμπίλ, την πρωτεύουσα της αυτόνομης περιφέρειας του Κουρδιστάν στο βόρειο Ιράκ, σε πολίτες ιρακινής και κουρδικής καταγωγής. Ηδη για το θέμα διενεργεί έρευνα εδώ και μήνες ο πρέσβης ε.τ. Μιχάλης Σπινέλλης, πρόσωπο υψηλού κύρους στο υπουργείο Εξωτερικών που είχε ενημερώσει σχετικά την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΞ προκειμένου να προβεί στις δέουσες ενέργειες σε βάρος των εμπλεκόμενων.

Το «καμπανάκι» της Ιντερπόλ και ο συναγερμός στο ΥΠΕΞ

Πριν από περίπου ένα χρόνο η Ιντερπόλ ενημέρωσε τις ελληνικές υπηρεσίες για κάτι πολύ σημαντικό. Από το προξενείο της Ελλάδας στο Ερμπίλ φέρονται να χορηγούνταν με το αζημίωτο βίζες σε πολίτες κουρδικής ή ιρακινής καταγωγής. Οι κάτοχοί τους είχαν εντοπιστεί στην Ιταλία δίχως τα απαραίτητα νομιμοποιητικά έγγραφα. Κατά τις έρευνες ομολόγησαν ότι είχαν έρθει αρχικά στην Ελλάδα με χαρτιά που είχαν εξασφαλίσει από το ελληνικό προξενείο στο Ερμπίλ ώστε να φύγουν στη συνέχεια για την Ευρώπη.

Στο υπουργείο Εξωτερικών σήμανε συναγερμός. Ο πρέσβης ε.τ. Μιχ. Σπινέλλης μετέβη τον Σεπτέμβριο του 2022 στο Ερμπίλ προκειμένου να διενεργήσει σχετική έρευνα. Για τον ίδιο λόγο μετέβη ξανά στο Ερμπίλ τον Μάρτιο του 2023, όπου μελέτησε εκατοντάδες υπηρεσιακά έγγραφα αλλά και τους φακέλους με τις βίζες που είχαν χορηγηθεί. Όπως διαπίστωσε, πράγματι το προξενείο του Ερμπίλ χορηγούσε παρανόμως βίζες σε πολίτες κουρδικής ή ιρακινής καταγωγής.

Η δυνατότητα απόκτησης βίζας από ενδιαφερόμενους ήταν κοινό μυστικό στο Ερμπίλ, σύμφωνα με πληροφορίες του Documento. Επιχειρηματίας κουρδικής καταγωγής που δραστηριοποιείται στην περιοχή και έχει ταξιδέψει ουκ ολίγες φορές στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες περιέγραψε αναλυτικά στο Documento τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσε το κύκλωμα. «Οι βίζες έφευγαν από το προξενείο στο Ερμπίλ κατά δεκάδες για να δοθούν σε όσους είχαν πληρώσει. Πολλές φορές οι ενδιαφερόμενοι δεν επισκέπτονταν καν το προξενείο αλλά ένα καφενείο στην πόλη, όπου τους παραδίδονταν χέρι με χέρι» σημείωσε.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και ταξιδιωτικά γραφεία από άλλες πόλεις διαφήμιζαν και διαφημίζουν ακόμη τη δυνατότητα που παρέχουν στους ενδιαφερόμενους να εξασφαλίσουν βίζα για την Ελλάδα. «Θέλετε να πάρετε μια visa hengen και δεν μπορείτε να αποφασίσετε που θα πάρετε τη βίζα σας; Ειδική προσφορά για οικογένεια μόνο σε λίγο χρόνο μπορείτε να πάρετε visa shengen για Ελλάδα. Las travel παραλαβή. Αποκτήστε τη βίζα σας με 100% εγγύηση. Δεν θα πληρώσετε χρήματα μέχρι να πάρετε τη βίζα σας. Ολες οι πράξεις θα γίνουν με νόμιμο τρόπο» αναφέρεται χαρακτηριστικά στη διαφήμιση ταξιδιωτικού πρακτορείου.

Εως 20.000 δολάρια το κόστος για μια βίζα

Οι βίζες που χορηγούνταν ήταν τριών ειδών. Μία κατηγορία αφορούσε ολιγοήμερο ταξίδι στην Ελλάδα δήθεν για ιατρικούς λόγους. Οι ενδιαφερόμενοι εμφάνιζαν ιατρικές βεβαιώσεις, ψευδείς ως προς το περιεχόμενό τους, από μεγάλο ιδιωτικό νοσοκομείο της Αττικής, σύμφωνα με τις οποίες έπρεπε να μεταβούν στην Ελλάδα για να υποβληθούν σε ιατρικές εξετάσεις ή να χειρουργηθούν. Προκειμένου να εξασφαλίσουν τη βίζα εμφάνιζαν έγγραφα στα οποία φαινόταν να έχουν προπληρώσει τα νοσήλια.

Σε κάποιους άλλους δόθηκαν βίζες προκειμένου να επισκεφθούν ως υποτιθέμενοι επιχειρηματίες τη Helexpo στη Θεσσαλονίκη τον Νοέμβριο του 2022. Ωστόσο όταν έφτασαν εκεί, έκπληκτοι κάποιοι υπάλληλοι της Helexpo διαπίστωσαν ότι οι κάτοχοι της βίζας δεν είχαν καμία σχέση με επιχειρηματικότητα αλλά επρόκειτο για νεαρά παιδιά. Από αυτούς, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, λιγότεροι από τους μισούς επέστρεψαν στο Ερμπίλ. Οι υπόλοιποι έφυγαν στην Ιταλία, όπου και εντοπίστηκαν από τις ιταλικές αρχές.

Μια τρίτη κατηγορία ήταν οι αποκαλούμενες «φοιτητικές βίζες». Οι ενδιαφερόμενοι εμφάνιζαν έγγραφα ότι δήθεν έπρεπε να έρθουν στην Ελλάδα προκειμένου να φοιτήσουν σε κάποιο προπτυχιακό ή μεταπτυχιακό πρόγραμμα πανεπιστημίου. Μόλις πριν από λίγο καιρό φέρεται να δόθηκαν περί τις 30 τέτοιες βίζες σε υποψήφιους σπουδαστές από μια άλλη πόλη του Ιράκ, τη Σουλεϊμανίγια. Το κόστος για την απόκτηση κάθε βίζας φέρεται να άγγιξε τις 15.000 ευρώ.

Η εισήγηση Σπινέλλη στον Δένδια

Αφού ολοκλήρωσε τις έρευνες, ο πρέσβης Σπινέλλης διατύπωσε έγγραφη εισήγηση προς τον τότε υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια. Σε αυτήν ο πρέσβης εισηγούνταν να μετατεθούν αμέσως από το προξενείο του Ερμπίλ τόσο ο πρόξενος όσο και μια διοικητική υπάλληλος που υπηρετούν εκεί.

Επίσης ο πρέσβης Σπινέλλης φέρεται να εισηγήθηκε στον πρώην ΥΠΕΞ τη διενέργεια ΕΔΕ προκειμένου να αναζητηθούν τυχόν πειθαρχικές ευθύνες των δύο υπαλλήλων. Η εισήγηση Σπινέλλη έγινε δεκτή από τον Ν. Δένδια. Το ερώτημα που τίθεται για τη νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΞ, και συγκεκριμένα για τον Γιώργο Γεραπετρίτη, είναι κατά πόσο θα διαβιβάσει τον σχετικό φάκελο στην εισαγγελία προκειμένου να αναζητηθούν και τυχόν ποινικές ευθύνες.

Ετικέτες

Documento Newsletter