Περιβαλλοντικό διασυνοριακό έγκλημα, χαρακτηρίζουν οι ειδικοί τον αποδεκατισμό της «αντιλόπης των ελληνικών βουνών»
Περιβαλλοντικό διασυνοριακό έγκλημα, χαρακτηρίζουν οι ειδικοί τον αποδεκατισμό της «αντιλόπης των ελληνικών βουνών», του προστατευόμενου αγριόγιδου στο Γράμμο, λόγω της παράνομης λαθροθηρίας στα ελληνοαλβανικά σύνορα και ζητούν από τις κυβερνήσεις των δύο χωρών, αντιμετώπιση της κατάστασης λίγο πριν την εξαφάνιση του είδους.
Ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Καραγιάννης, κατέθεσε στη Βουλή, την αναφορά-επιστολή της οργάνωσης «Αγριόγιδο στα Βουνά – Balkan Chamois Society», με την οποία ενημερώνει για τη διασυνοριακή λαθροθηρία του προστατευόμενου αγριόγιδου, που ενδημεί στα βουνά της ελληνοαλβανικής μεθορίου.
Ειδικότερα, η οργάνωση ενημερώνει πως σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, τα αγριόγιδα στην περιοχή του Γράμμου, κοντά στο χωριό Πληκάτι του Δήμου Κόνιτσας, βρίσκονται λίγο πριν την εξαφάνισή τους. Ο πρόεδρος της οργάνωσης, βιολόγος Χαρητάκης Παπαϊωάννου, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, πως το αγριόγιδο είναι εύκολος στόχος, διότι στέκεται πάνω σε βραχώδεις πλαγιές και μέσα σε λίγα μόλις χρόνια, με την συνεχή λαθροθηρία στην περιοχή, έχουν εξοντωθεί δεκάδες.
Πρόκειται για ιδιαίτερα σπάνιο και προστατευόμενο είδος ορεινής αντιλόπης, που φέρει το κοινό όνομα στα ελληνικά «αγριόγιδο», στα αλβανικά «Dhia e Eger» και στην επιστημονική ορολογία «Rupicapra rupicapra». Σημειώνεται, ότι το εν λόγω είδος και συγκεκριμένα το υποείδος που ενδημεί στην βαλκανική Χερσόνησο (Rupicapra rupicapra balcanica), συγκροτείται από μικρούς και ευάλωτους απομονωμένους πληθυσμούς, συνήθως κάτω από 100 άτομα ο καθένας τους, που στο σύνολό τους αριθμούν το πολύ 1.000 ζώα σε κάθε μία από τις δύο χώρες.
Στην αναφορά της οργάνωσης, επισημαίνεται επίσης, πως τα περιστατικά, τόσο λαθροϋλοτομίας, όσο και λαθροθηρίας, είναι πολλαπλάσια των δυνατοτήτων του αρμόδιου Δασαρχείου Κόνιτσας, στο οποίο παρατηρείται σοβαρή έλλειψη σε προσωπικό, ενώ γίνονται αναφορές σε δύο συγκεκριμένα περιστατικά με Αλβανούς λαθροθήρες:
«Σας ενημερώνουμε ότι, την Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016, ειδοποιηθήκαμε από μέλος του συλλόγου μας, ότι λαθροκυνηγός με τουφέκι, εισχωρήσας παράνομα στη χώρα από την Αλβανία, βρισκόταν εντός του ενδιαιτήματος του αγριόγιδου στην περιοχή του Πληκατίου του Δήμου Κόνιτσας στο όρος Γράμμος και είχε ήδη, πυροβολήσει δυο φορές προς το κοπάδι των αγριόγιδων. Ενημερώσαμε τον Αστυνομικό Διευθυντή Ιωαννίνων, το Υπουργείο Περιβάλλοντος της Ελλάδας και άλλους φορείς στην Ελλάδα και στην Αλβανία, προκειμένου να ενεργήσουν σχετικά, αλλά δεν κατέστη δυνατόν να ενεργοποιηθεί ο σχετικός μηχανισμός, ώστε να εντοπισθεί και συλληφθεί ο δράστης.
Επίσης πρόσφατα, και συγκεκριμένα την Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2016, για άλλη μια φορά, λαθροκυνηγός αγριόγιδων εισήλθε παράνομα από το αλβανικό έδαφος στην ελληνική επικράτεια, εντός του εν λόγω ενδιαιτήματος του αγριόγιδου στο όρος Γράμμος, πλησίον του χωριού Πληκάτι του Δήμου Κόνιτσας και έπειτα από αλλεπάλληλους πυροβολισμούς, κατάφερε να σκοτώσει ένα από τα τελευταία 5 (;) αγριόγιδα. Μάλιστα, ο εν λόγω λαθροκυνηγός εθεάθη από τρία μέλη του συλλόγου μας να απομακρύνεται από το ελληνικό έδαφος προς το αλβανικό, με το τουφέκι και το παράνομο θήραμά του, το αγριόγιδο, φορτωμένο στην πλάτη του.
Η επιστολή απευθύνεται στους πρωθυπουργούς Ελλάδας και Αλβανίας και στους συναρμόδιους υπουργούς Εξωτερικών, Άμυνας, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και Περιβάλλοντος των δύο χωρών και αιτείται την ανάληψη πρωτοβουλιών από τις κυβερνήσεις των δύο χωρών, προκειμένου να αντιμετωπιστεί άμεσα αυτό το κρίσιμο περιβαλλοντικό ζήτημα.