Σύμφωνα με έρευνες του Πανεπιστήμιου του UCL του Λονδίνου και του Πανεπιστήμιου του Essex η συμπεριφορά της μητέρας και η στάση της απέναντι στα παιδιά διαμορφώνει και τον δείκτη νοημοσύνη τους.
Τα παιδιά που περνάνε ποιοτικό χρόνο με τη μητέρα τους, κυρίως κάνοντας μαζί της ευχάριστα πράγματα, όπως το να κάνουν βόλτες, να τραγουδάνε ή να ζωγραφίζουν, έχουν καλύτερες κοινωνικές δεξιότητες. Αυτά τα παιδιά καταφέρνουν να ενσωματώνονται καλύτερα σε ομάδες και είναι πολύ λιγότερο επιθετικά.
Επίσης, όταν οι μαμάδες διαβάζουν στα παιδιά λογοτεχνικά βιβλία τουλάχιστον για μισή ώρα καθημερινά ή διαβάζουν μαζί για το σχολείο, στις ηλικίες ανάμεσα στα 3,5 και στα 7, τα παιδιά φαίνεται να έχουν καλύτερες γνωστικές ικανότητες. Επίδραση που διατηρείται και μέχρι την ενηλικίωση. Τα συγκεκριμένα παιδιά μάλιστα τα πηγαίνουν καλύτερα τόσο στο Πανεπιστήμιο όσο και στον χώρο εργασίας.
Επιπλέον, οι επιστήμονες θεωρούν ότι παιδιά από λιγότερο ευνοημένες οικογένειες μπορούν να βελτιώσουν πολύ το επίπεδό τους όταν οι μητέρες τους περνάνε αρκετό χρόνο μαζί τους. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο UCL του Λονδίνου και από το Πανεπιστήμιο του Essex κατέληξαν σε αυτά τα συμπεράσματα αφού μελέτησαν στοιχεία σχετικά με 8000 παιδιά και τις μαμάδες τους, που είχαν μαζευτεί επί 16 χρόνια. Ο στόχος της έρευνάς τους ήταν να μπορέσουν να βρουν ποια είναι τα στοιχεία εκείνα που επηρεάζουν την ανάπτυξη των παιδιών τα πρώτα χρόνια της ζωής τους.