Νέο καμπανάκι για τη στρεβλή ανάπτυξη

Νέο καμπανάκι για τη στρεβλή ανάπτυξη

Μπορείς να χαρακτηρίσεις τους αναλυτές του οίκου αξιολόγησης Moody’s ως πάσχοντες από έλλειψη σοβαρότητας, αριστερούς, εχθρούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη, κακοθελητές κ.λπ.; Η ερώτηση είναι ρητορική…

Μπορεί να απέχει κοντά δύο μήνες η πρώτη αξιολόγηση της Moody’s για την ελληνική οικονομία, αλλά η «τροχιοδεικτική βολή» έπεσε και δεν περιποιεί τιμή για τη φούσκα στην ελληνική οικονομία που έχει στήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Για να γίνουμε συγκεκριμένοι, τα στοιχεία προέρχονται από την ανάλυση που φέρει τον τίτλο «Greece outlook: A long, long road» της Moody’s, του μόνου οίκου αξιολόγησης που δεν έχει δώσει στην Ελλάδα επενδυτική βαθμίδα, θεωρώντας ακόμη «σκουπίδια» τα ομόλογα που εκδίδει το ελληνικό δημόσιο.

Οι πηγές εσόδων

Οι λόγοι είναι προφανείς και, αναλύονται από τους εγχώριους αναλυτές, οι οποίοι μετά χαρακτηρίζονται σε δηλώσεις ανερμάτιστων πολιτικών –όπως ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης– ως κακοθελητές και εχθροί της Ελλάδας. Τώρα όμως είναι οι αξιολογητές της Moody’s που αναδεικνύουν τη φούσκα της ελληνικής οικονομίας και της φορομπηχτικής ανάπτυξης του ΑΕΠ, επισημαίνοντας στην ανάλυσή τους ότι οι μόνες πηγές εσόδων είναι ο τουρισμός και ο πληθωρισμός της απληστίας. Γι’ αυτό θέτουν το πανθομολογούμενο, από όλους όσοι αναλύουν σοβαρά τους δείκτες της ελληνικής οικονομίας και δεν πάσχουν από έλλειψη σοβαρότητας, ότι χρειάζεται άμεσα αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας. Πώς όμως μπορεί να συμβεί αυτό όταν ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει στρέψει το κοινοτικό χρήμα από το Ταμείο Ανάκαμψης και τα ΕΣΠΑ προς την εξυπηρέτηση λίγων και «ημετέρων» που επενδύουν σε ακίνητα και ξενοδοχεία και όχι σε παραγωγικές επενδύσεις;

Σύμφωνα με την ανάλυση, λοιπόν, η Ελλάδα κατά πρώτον πάσχει από υπερβολική εξάρτηση από τον τουρισμό. Οπως επισημαίνεται, η Ελλάδα ξεχωρίζει ως ένας από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς, με σχεδόν το 10% του εργατικού δυναμικού της να απασχολείται σε υπηρεσίες που σχετίζονται με τον τουρισμό και σχεδόν το ένα τρίτο των εξαγωγών προϊόντων και υπηρεσιών να προέρχεται από την τουριστική βιομηχανία.

Εκεί που δεν εμβαθύνει η συγκεκριμένη ανάλυση, που βλέπει όμως ως πρόβλημα την εποχική εργασία για την εξυπηρέτηση της επονομαζόμενης και «βαριάς βιομηχανίας» της χώρας, είναι στο γιατί το σχεδόν 10% του εργατικού δυναμικού της απασχολείται σε υπηρεσίες που σχετίζονται με τον τουρισμό. Ο λόγος είναι η έλλειψη παραγωγικότητας και όπως έχει μετρηθεί ο ελληνικός τουρισμός απασχολεί προσωπικό πάνω από το 200% του μέσου όρου της ΕΕ εξαιτίας της άρνησης των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων –εισπράττουν το μεγάλο μερίδιο του εισερχόμενου τουρισμού έπειτα από συμφωνίες με παγκόσμιους πράκτορες όπως η TUI– να εκσυγχρονιστούν.

Βέβαια, οι αναλυτές βλέπουν και το «δηλητήριο Μητσοτάκη» που αφορά την αισχροκέρδεια, επισημαίνοντας ότι τα στοιχεία για τον τουρισμό για το δεύτερο εξάμηνο του 2024 δείχνουν αναδυόμενα σημάδια αδυναμίας. Προφανώς επικεντρώνουν στη μέση δαπάνη ανά ταξίδι, η οποία μειώθηκε κατά 4,3% στο δεκάμηνο του 2024 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2023.

Η απληστία των τραπεζών

Αυτό που επισημαίνει η ανάλυση της Moody’s είναι ότι ο δείκτης πάγιων επενδύσεων προς το ΑΕΠ παραμένει χαμηλός. Οπως επισημαίνεται, έχει αυξηθεί στο 16% (10,1% που ήταν το χαμηλότερο ποσοστό και καταγράφηκε το τρίτο τρίμηνο του 2015), αλλά παραμένει πολύ κάτω από το 21% που ήταν πριν από την κρίση και από τους αντίστοιχους δείκτες χωρών όπως η Ισπανία και η Ιταλία. Εδώ εισέρχεται ο προβληματισμός. Υστερα από δύο χρόνια που υποτίθεται ότι ρέει χρήμα από το Ταμείο Ανάκαμψης καθίσταται προφανές πως αυτό το 16% είναι απειροελάχιστο. Ομως η ανάλυση της Moody’s κουνάει το δάχτυλο στην απληστία των συστημικών τραπεζών. Οπως αναφέρεται σχετικά, ένας από τους κυρίαρχους λόγους που η Ελλάδα εμφανίζει αδυναμία επενδύσεων είναι τα μηδενικά επιτόκια καταθέσεων. Είναι ο τρόπος που αισχροκερδούν οι ελληνικές τράπεζες. Διατηρούν σχεδόν μηδενικά τα επιτόκια καταθέσεων και στον θεό τα επιτόκια χορήγησης δανείων.

Διαβάστε επίσης:


 

Documento Newsletter