Καταπέλτης για την κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι το draft της έκθεσης της επιτροπής LIBE (Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων) του Ευρωκοινοβουλίου η οποία είχε έρθει στην Ελλάδα τον περασμένο Μάρτιο πραγματοποιώντας σειρά επαφών για τις καταγγελίες περί κράτους Δικαίου αλλά και για το καραμπινάτο σκάνδαλο των υποκλοπών. Επίσης, υπογραμμίζει ότι ενώ είχε στείλει προσκλήσεις για συνάντηση, μεταξύ άλλων, στον πρωθυπουργό, στον υπουργό Δικαιοσύνης και στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, δεν πραγματοποιήθηκαν.
Δείτε επίσης: Επιτροπή LIBE: «Σοβαροί κίνδυνοι για το Κράτος Δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα στην Ελλάδα» (Video)
Στο τελικό προσχέδιο της έκθεσης, 19 σελίδων, με ημερομηνία 11 Απριλίου, συνοψίζοντας τα συμπεράσματά της, η Επιτροπή δεν κρύβει την ανησυχία της για το γεγονός πως πολλοί δημοσιογράφοι στην Ελλάδα «αντιμετωπίζουν σωματικές απειλές, λεκτικές επιθέσεις, μεταξύ άλλων από υψηλόβαθμους πολιτικούς και υπουργούς, παραβίαση του απορρήτου τους με spyware ή SLAPPs».
Ειδικότερα, μεταξύ άλλων στα συμπεράσματα τονίζεται πως «η Ελλάδα διαθέτει ένα στέρεο θεσμικό και νομικό πλαίσιο, μια ζωντανή κοινωνία των πολιτών και ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης», ωστόσο: «Εκφράζει σοβαρές ανησυχίες για πολύ σοβαρές απειλές κατά του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων».
Post-Easter break newsletter is out!
I elaborate on the sentiment expressed in the tweet below, and a little explainer on today’s rule of law presentation on Greece in @EP_Justice .
Read it, share it, subscribe: https://t.co/HCJ1NlTVKa https://t.co/5IMP2rZf3S
— Sophie in ‘t Veld (@SophieintVeld) April 13, 2023
Επίσης, αναφέρει ότι: «οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών υφίστανται τεράστια πίεση και ότι το δικαστικό σύστημα είναι εξαιρετικά αργό και αναποτελεσματικό, γεγονός που οδηγεί σε μια λογική ατιμωρησίας».
Φυσικά, δεν κρύβει «έκπληξή» της που «σχεδόν δύο χρόνια μετά τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ, δεν υπάρχει ακόμη ορατή πρόοδος στην αστυνομική έρευνα. Υπογραμμίζει ότι αυτό δημιουργεί ανατριχιαστικό αποτέλεσμα για άλλους δημοσιογράφους· επιμένουν ότι η υπόθεση πρέπει να διερευνηθεί χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση και προτροπές οι αρχές να ζητήσουν βοήθεια από την Europol».
Επίσης, αναφερεται στην «συνεχιζόμενη παρενόχληση» της Ελένης Τουλουπάκη ενώ επισημαίνει πως η Επιτροπή ανησυχεί για «την υποχρηματοδότηση, την υποστελέχωση, τον περιορισμό των εξουσιών, τις αδιαφανείς διαδικασίες διορισμών και την παρενόχληση και τον εκφοβισμό υπαλλήλων ανεξάρτητων δημόσιων φορέων όπως η Αρχή για την Διασφάλιση του Απορρήτου των Επικοινωνιών.
Όσον αφορά την ίση μεταχείριση, η Ελλάδα έχει ένα στέρεο νομικό πλαίσιο και έχουν γίνει βήματα στη σωστή κατεύθυνση, όπως η δημιουργία της νέας Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική για τα άτομα ΛΟΑΤΚΙ, τους Ρομά και άλλες εθνοτικές μειονότητες και γυναίκες. Η πλειοψηφία της αντιπροσωπείας καλεί όλες τις πολιτικές δυνάμεις να ηγηθούν της προσπάθειας στον τομέα αυτό και να προωθήσουν την κοινωνική αλλαγή. Ιδιαίτερα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν είναι η ενδοοικογενειακή βία, η αστυνομική βία και η ισότητα των γάμων
Τέλος, καλεί την κυβέρνηση να βελτιώσει τη νομοθετική διαδικασία με την εισαγωγή πραγματικών και ουσιαστικών διαβουλεύσεων και να καταργήσει την αμφιλεγόμενη πρακτική της νομοθεσίας omnibus (σ.σ. πολυνομοσχέδια).
Για τη συνάντηση με Μενουδάκο και Ράμμο
Επίσης, η έκθεση αναφέρεται και στη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Αρχής Προστασίας Δεδομένων, Κωνσταντίνο Μενουδάκο και με τον Πρόεδρο, Χρήστο Ράμμο και εκπροσώπους της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση: «Οι Πρόεδροι των δύο αρχών παρείχαν μία επισκόπηση των αρμοδιοτήτων τους στις αντίστοιχες αρχές, τις δραστηριότητές τους, τους περιορισμένους πόρους, τον μεγάλο αριθμό καταγγελιών πρέπει να αντιμετωπίζουν ως αρχές και έθεσαν πολλά ζητήματα που συνδέονται με τα όριά τους, τις αρμοδιότητες και τις αναγκαίες νομοθετικές τροποποιήσεις».
Και συνεχίζει λέγοντας ότι σημειώθηκαν, μεταξύ άλλων, και τα εξής:
– ο μεγάλος αριθμός καταγγελιών που συνδέονται με το σκάνδαλο Predator και το λογισμικό υποκλοπών. Η γνώμη του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου εξέδωσε τον Ιανουάριο σύμφωνα με την οποία η ΑΔΑΕ δεν μπορούσε να προχωρήσει σε ελέγχους με βάση την ισχύουσα νομοθεσία και την απειλή εγκληματικότητας. Η ΑΔΑΕ εξέδωσε δημόσια ανακοίνωση θεωρώντας ότι η αρχή έχει αρμοδιότητα διεξαγωγής αυτών των ελέγχων, καθώς αποτελεί ανεξάρτητη αρχή από το σύνταγμα και τόνισε ότι θα συνεχίσουν να ασκούν τα καθήκοντά τους σε πλήρη έκταση.
– για τις υποκλοπές, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, όλοι οι επικεφαλής των πολιτικών κομμάτων αλλά και οι Πρόεδροι της Βουλής ενημερώθηκαν σχετικά. Όσον αφορά το σκάνδαλο Predator, οι δικαστικές αρχές που εργάστηκαν για την εγκληματική πλευρά ενημερώθηκαν για όλα τα ευρήματα.
.@SophieIntVeld reporting back to @EP_Justice earlier today on the 6-8 March delegation to 🇬🇷.
On Karaivaz murder, she said: “There is not even a beginning of justice. His family is getting no help, no information, no support from the authorities. They’re just left alone…” pic.twitter.com/eBLGj06jFy
— Vas Panagiotopoulos (@criticalvas) April 13, 2023
Ολόκληρο το τελικό προσχέδιο της έκθεσης: