Νέες ταινίες: Οι υπερπροστατευτικοί γονείς στο απόσπασμα

Ριμέικ μιας πρόσφατης δανέζικης επιτυχίας είναι το ανατριχιαστικό ψυχολογικό θρίλερ με στοιχεία οικογενειακού δράματος «Κραυγή σιωπής» του Τζέιμς Γουάτκινς με τον Τζέιμς ΜακΑβόι στο βασικό ρόλο.

Κραυγή σιωπής (Speak no Evil) (***)

Δραματικό θρίλερ διεθνούς συμπαραγωγής 2024 (112)
Σκηνοθεσία: Τζέιμς Γουάτκινς Πρωταγωνιστούν: Τζέιμς ΜακΑβόι, Μακένζι Ντέιβις, Άισλινγκ Φραντσόζι, Νταν Χαφ

Τριμελής οικογένεια αμερικανών που ζει μόνιμα στο Λονδίνο παραθερίζει στην Ιταλία όταν γνωρίζει οικογένεια ανέμελων βρετανών. Ανάμεσα στους γονείς δημιουργείται μια ιδιαίτερα φιλική σχέση που φαίνεται να περνάει και στα μοναχικά παιδιά τους που έχουν ζητήματα κοινωνικοποίησης. Μετά από μερικές βδομάδες το ζευγάρι των αμερικανών που έχει κάποια σύννεφα στο γάμο του, δέχεται πρόσκληση από τους νέους φίλους του για να περάσουν ένα τριήμερο στην απομονωμένη φάρμα των δεύτερων.

YouTube video player

Το ειδυλλιακό πρώτο μέρος, με την ηλιόλουστη, καλοκαιρινή Ιταλία να θυμίζει στην όχι και τόσο ευτυχισμένη (τα επαγγελματικά προβλήματα, η κρίση του ζευγαριού, τα ψυχολογικά ζητήματα της 12χρονης κόρης) αμερικανική οικογένεια την ομορφιά της ζωής, διαδέχεται το βροχερό, μουντό κλίμα της φθινοπωρινής Αγγλίας. Οι δύο διαφορετικές- αν όχι αντίθετες- εποχές μοιάζουν να διευθύνουν όχι μόνο τις διαθέσεις στη ζωή των κεντρικών ηρώων αλλά και τον αφηγηματικό ρυθμό. Η επιλογή του βρετανού Τζέιμς Γουάτκινς («The woman in black») να διασκευάσει το πρόσφατο και ομότιτλο «Speak no evil» του δανού Κρίστιαν Τάφντρουπ είναι εστιασμένη προς την σωστή κατεύθυνση. Χωρίς να υπάρχουν εφετζίδικα κολπάκια ή παραπλανητικές σκηνές, ο σκηνοθέτης φτιάχνει μια κατάσταση μόνιμης ανησυχίας που προμηνύει ότι από στιγμή σε στιγμή κάτι κακό θα συμβεί. Η βασική ιδέα του σεναρίου πατάει γερά πάνω στην πληθωρική αλλά και ενίοτε απρόβλεπτη συμπεριφορά του βρετανού γιατρού (ο Τζέιμς Μακαβόι αρκούντως τρομακτικός ) ο οποίος δεν διστάζει να πικάρει τους νέους φίλους του για τις υπερβολικές οικολογικές ανησυχίες τους ή τον καθωσπρεπισμό τους. Ειδικά στη σκηνή που πιέζει ασφυκτικά την φυτοφάγο αμερικανίδα να δοκιμάσει λίγο από το κρέας της πάπιας που έσφαξε, το σασπένς χτυπάει κόκκινο και ο διακόπτης για την αντίστροφη μέτρηση γυρίζει. Το σχόλιο για την καταστροφική υπερπροστατευτική γονεϊκή συμπεριφορά, η απομονωμένη φάρμα που επιτείνει την αίσθηση κινδύνου, το μυστικό που σχετίζεται με την πάθηση που μικρού αγοριού και ένα αλάνθαστο τάιμινγκ στο χτίσιμο του σασπένς (που ενίοτε διανθίζεται με ένα μακάβριο χιούμορ) είναι στοιχεία που κουμπώνουν άψογα στην πλοκή χωρίς εύκολα ή περιττά σκηνοθετικά τρικ.

Buzzheart (**1/2)

Δραματική ελληνικής παραγωγής 2024 (110)
Σκηνοθεσία: Ντένης Ηλιάδης Πρωταγωνιστούν: Εβελίνα Παπούλια, Κωνσταντίνα Μεσσήνη, Γιώργος Λιάντος, Κλαούντιο Κάγια

Ο εσωστρεφής Αργύρης γνωρίζει την νεαρή Μαίρη κι εκείνη τον προσκαλεί για ένα τριήμερο στο εξοχικό των γονιών της. Οι μέρες που ακολουθούν είναι γεμάτες εκπλήξεις καθώς οι υπερπροστατευτικοί γονείς, υποβάλλουν τον νεαρό σε μια σειρά από ψυχολογικά – κι όχι μόνο- τεστ.

Η επιστροφή του Ντένη Ηλιάδη στην Ελλάδα μετά από 12 χρόνια στις ΗΠΑ και 4 φιλμ («Το τελευταίο σπίτι αριστερά», «+1» κ.α.) γίνεται με ένα αισθαντικό ψυχολογικό θρίλερ που στον πυρήνα του είναι ένα οικογενειακό δράμα. Η κεντρική ιδέα για την καταστροφική συμπεριφορά των υπερπροστατευτικών γονιών υποστηρίζεται από το καλογραμμένο σενάριο αλλά υπάρχουν κάποια προβληματάκια που σχετίζονται με ορισμένες ερμηνείες.

Η ληστεία του Βερολίνου (Verbrannte Erde) (***)

Περιπέτεια γερμανικής παραγωγής 2024 (101)
Σκηνοθεσία: Τόμας Αρσλαν Πρωταγωνιστούν: Μισέλ Ματίσεβιτς, Μαρίε Λόιενμπεργκερ, Αλεξάντερ Φέλινγκ

Ο επαγγελματίας ληστής Τρόγιαν επιστρέφει μετά από μακρόχρονη απουσία στο Βερολίνο αλλά συναντά αλλαγές στην πιάτσα. Στρέφεται σε παλιούς συνεργάτες του για μια καλή «δουλειά» και του ανατίθεται η ληστεία σπάνιου πίνακα από ένα μουσείο.

Ρεαλιστικό, με ατμόσφαιρα, καλοσχεδιασμένη δράση και πειστικούς χαρακτήρες, το φιλμ δεν είναι ένα ακόμη γεμάτο κλισέ heist movie. Ο γερμανός Τόμας Άρσλαν στη συνέχεια του δικού του «Im Schatten» από το 2010 με τον Μισέλ Ματίσεβιτς ξανά στο ρόλο του Τρόιαν, έχει ξεκάθαρες αναφορές («Ένταση», «Ριφιφί») στον τρόπο με τον οποίο συνδέει το νυχτερινό Βερολίνο με τις ιστορίες φιλίας και μοναξιάς του παλιομοδίτη ήρωα του.

Lee (**)

Βιογραφική αμερικανικής παραγωγής 2023 (116)
Σκηνοθεσία: Ελεν Κούρας Πρωταγωνιστούν: Κέιτ Γουίνσλετ, Αλεξάντερ Σκάρσγκαρντ, Αντρεα Ράιζμπορο, Αντι Σάμπεργκ, Μαριόν Κοτιγιάρ

Η αληθινή ιστορία της αμερικανίδας Λι Μίλερ, που ξεκίνησε την καριέρα της ως μοντέλο και μεταπήδησε στο χώρο του φωτορεπορτάζ λίγο πριν από το τέλος του Β Παγκοσμίου Πολέμου.

Η φήμη της Μίλερ απογειώθηκε όταν είδαν το φως της δημοσιότητας οι περίφημες φωτογραφίες της που απεικόνιζαν τη φρίκη των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης. Η Έλεν Κούρας (υποψήφια το 2009 για το όσκαρ καλύτερου ντοκιμαντέρ με το «The betrayal») παρότι γνωρίζει τα μυστικά του φιλμ τεκμηρίωσης κι έχει στη φαρέτρα της ένα σπάνιο όπλο σαν την Κέιτ Γουίνσλετ – εντυπωσιακή ως συνήθως- αδυνατεί να ξεφύγει από τον στείρο διδακτισμό και την μελό αισθητική.

Η πλεξούδα (**)

Αισθηματική γαλλικής παραγωγής 2023 (115)
Σκηνοθεσία: Λετισιά Κολομπανί Πρωταγωνιστούν: Κιμ Ρέιβερ, Φοτίνι Πελούσο, Μία Μάελζερ

Τρεις ιστορίες γυναικών σε Ινδία, Ιταλία και Καναδά που παρότι δεν έχουν τίποτα κοινό, μοιράζονται την ίδια αγωνία και ανησυχία στους καθημερινούς αγώνες που δίνουν.

Παρότι ο μελοδραματισμός της σκηνοθέτριας και συγγραφέως του διάσημου μπεστ σέλερ χτυπάει κόκκινο σε αρκετά σημεία, είναι η δύναμη της ιστορίας και το πιασάρικο θέμα, που καταφέρνουν να διατηρούν ζωηρό το ενδιαφέρον του θεατή για τις τύχες των ηρωίδων. Οι θετικές προθέσεις και, κυρίως η έντιμη ματιά, πάνω στις ζωές των διαφορετικών γυναικών, δεν αρκούν φυσικά για να μετατραπεί η Κολομπανί σε σκηνοθέτρια ολκής αλλά η «Πλεξούδα» παρά το απλοϊκό προφίλ της πετυχαίνει να συγκινήσει χωρίς να γίνεται καταχρηστική.

Διαβάστε επίσης:

Κρεμλίνο κατά Στόλτενμπεργκ: «Προκλητική και επικίνδυνη θέση για τα όπλα μεγάλου βεληνεκούς»

Μυστήριο με τους βομβητές που σκόρπισαν τον τρόμο στον Λίβανο – «Κατασκευάστηκαν στην Ουγγαρία»

Γαλλία – Υπόθεση Πελικό: Ομολόγησε και ο μιμητής του – «Είμαι εγκληματίας και βιαστής»

Πλαστά ποινικά μητρώα: Έρευνα μετά και τη διαβίβαση των στοιχείων από το Documento στον Άρειο Πάγο – Σιωπή Φλωρίδη

Tagesspiegel: «Η Χεζμπολάχ απειλεί με αντίποινα το Ισραήλ για τις εκρήξεις βομβητών»

Τι είναι οι βομβητές που σκόρπισαν τον τρόμο στον Λίβανο – Πώς λειτουργούν