Νέες ταινίες: O Μπερτράν Μπονελό διασκευάζει μια νουβέλα του Χένρι Τζέιμς

Νέες ταινίες: O Μπερτράν Μπονελό διασκευάζει μια νουβέλα του Χένρι Τζέιμς

Στη νέα ταινία του Μπερτράν Μπονελό με τίτλο «Το θηρίο» η Λέα Σεϊντού «ταξιδεύει» στο χρόνο αναζητώντας απαντήσεις γύρω από τα ερωτήματα της ύπαρξης.

Το θηρίο (La Bete) (***)

Αισθηματικό δράμα φαντασίας γαλλοκαναδικής συμπαραγωγής 2023 (148)
Σκηνοθεσία: Μπερτράν Μπονελό Πρωταγωνιστούν: Λέα Σεϊντού, Τζορτζ ΜακΚέι, Ελίνα Λόβενσον

Η Γκαμπριέλ είναι μια παντρεμένη μουσικός στο Παρίσι του 1910 που πολιορκείται ερωτικά από τον Λουί. Παρότι η μεταξύ τους έλξη είναι ολοφάνερη, εκείνη διστάζει να αφεθεί, λόγω του ενστίκτου της που την προειδοποιεί για μια «μεγάλη επικείμενη καταστροφή». Τα ίδια πρόσωπα συμμετέχουν και σε δύο ακόμη χρονικές περιόδους (2014, 2044) όπου οι κοινωνικές συνθήκες είναι διαφορετικές αλλά εμπεριέχουν κοινή υπαρξιακή αγωνία.


Η συνύπαρξη παλιού και νέου κόσμου, καθώς και το άθροισμα των εμπειριών ως καταστάλαγμα σοφίας -αλλά και ζωής- προσδίδουν στο ιδιότυπο «Θηρίο» του Μπερτράν Μπονελό («Saint Laurent: Η Χρυσή Εποχή», «Ο πορνογράφος») μια γοητεία που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη. Ο γάλλος σκηνοθέτης διασκευάζει ελεύθερα και με αχαλίνωτη φαντασία τη γραμμένη στα 1903 νουβέλα του Χέντρι Τζέιμς «Το θηρίο της ζούγκλας» (στα ελληνικά από τις εκδόσεις Άγρα), χρησιμοποιώντας το σχήμα της ραφιναρισμένης ερωτικής ιστορίας, προκειμένου να αποδώσει το σκληρό πρόσωπο της αδιάλειπτης μοναχικής πάλης του ανθρώπου. Τοποθετώντας τους ήρωες του σε τρεις διαφορετικές εποχές (το μακρινό χτες, το σχετικά παρόν και το κοντινό μέλλον) ο Μπονελό υποσκάπτει τα θεμελιώδη μοτίβα ενός κόσμου που βρίσκεται διαρκώς υπό αμφισβήτηση και φλερτάρει σταθερά με την καταστροφή. Η ευφυής σύζευξη της πλημμύρας στο Παρίσι του 1910 (όταν τα νερά του φουσκωμένου Σηκουάνα κυριολεκτικά έπνιξαν την πόλη) με την αδυναμία των εραστών να πυροδοτήσουν το πάθος τους, μετατρέπεται σε μια ακαταμάχητη κινηματογραφικά συνθήκη για το τέλος του πολιτισμού που ταυτίζεται με το θάνατο των συναισθημάτων. Η απλωμένη στους αιώνες – και μονίμως ματαιωμένη- ερωτική ιστορία των Γκαμπριέλ- Λουί είναι απλώς το μέσο καταγραφής των αλλαγών του δυτικού πολιτισμού, που δρα με απερισκεψία (ειδική αναφορά στο κομμάτι της τεχνητής νοημοσύνης) και οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στην αυτοκαταστροφή. Αν το σενάριο ήταν λιγότερο φλύαρο ίσως τώρα να μιλούσαμε για ένα πραγματικά ξεχωριστό κινηματογραφικό δώρο. Ακόμη και έτσι η ταινία -που επιπλέον αποτελεί ένα ψυχογράφημα της μοναξιάς- καταφέρνει να εντυπωσιάσει, δίνοντας την ευκαιρία στη Λεά Σεϊντού να δεσπόζει με την μυστηριώδη αύρα της σε κάθε σκηνή.

Smile 2 (**1/2)

Τρόμου αμερικανικής παραγωγής 2024 (128)
Σκηνοθεσία: Πάρκερ Φιν Πρωταγωνιστούν: Ναόμι Σκοτ, Κάιλ Γκάλνερ, Λούκας Κέιτζ, Ρόζμαρι ΝτεΓουίτ, Ντίλαν Γκελούλα

Μια ποπ τραγουδίστρια βρίσκεται στις προετοιμασίες για τη νέα της περιοδεία όταν βιώνει ένα σοκαριστικό συμβάν (η αυτοκτονία ενός παιδικού φίλου της) που σηματοδοτεί την έναρξη παράξενων οραμάτων που την καταδιώκουν ακόμη και στον ξύπνιο της.

Πριν από δύο χρόνια το χαμηλού (μόλις 7 εκατομμύρια δολάρια) κόστους «Smile» γνώρισε τρομερή επιτυχία με περισσότερα από 220 εκατομμύρια παγκόσμιες εισπράξεις. Φυσικό επακόλουθο το σίκουελ αλλά με την ευχάριστη διαπίστωση ότι ο δημιουργός του δεν ακολουθεί την πεπατημένη και επιλέγει να φτιάξει ένα εμφατικό θρίλερ, με τρομερή ένταση και καλοσχεδιασμένο σασπένς. Στα υπέρ η πρωταγωνίστρια Ναόμι Σκοτ καθώς και το καυστικό σχόλιο για τον κόσμο της show biz και την συμπεριφορά κάποιων κακομαθημένων αστέρων.

The Apprentice (**)

Βιογραφική διεθνούς συμπαραγωγής 2024 (120)
Σκηνοθεσία: Αλί Αμπάσι Πρωταγωνιστούν: Σεμπάστιαν Σταν, Τζέρεμι Στρονγκ, Μαρία Μπακάλοβα

Η ζωή του νεαρού – και αφελή σύμφωνα με το σενάριο του Γκάμπριελ Σέρμαν- Ντόναλντ Τραμπ στα 70ς, όταν το χτίσιμο του ίματζ του αναλαμβάνει ο αδίστακτος δικηγόρος Ρόι Κον.

Αχρείαστη βιογραφία του Ντόναλντ Τραμπ από τον ιρανοσουηδό Αλί Αμπάσι («Ιερή αράχνη») ο οποίος με μια ηθελημένα παλιομοδίτικη γραφή – που θυμίζει έντονα τα έκρυθμα 70ς- σχεδιάζει ένα προσεχτικό προφίλ του πρώην αμερικανού προέδρου. Χωρίς να αποτελεί αγιογραφία το φιλμ για τον Τραμπ (πώς θα μπορούσε άλλωστε;) παραδίδεται σε μια ανούσια συρραφή προσωπικών στιγμών – η απαξίωση του μεγαλοεργολάβου πατέρα, η γνωριμία με την πρώτη του σύζυγο κ.α.- που σε κάποια σημεία είναι έως και φιλική για τον «αθώο» πρωταγωνιστή.

Η ηλιαχτίδα μου (My sunshine) (***)

Δραματική ιαπωνικής παραγωγής 2024 (100)
Σκηνοθεσία: Χιρόσι Οκουγιάμα Πρωταγωνιστούν: Κεϊτάτσου Κοσιγιάμα, Κιάρα Νακανίσι, Σοσούκε Ικεμάτσου

Σε απομονωμένο νησί της Ιαπωνίας φτάνει έμπειρος προπονητής καλλιτεχνικού πατινάζ για να αναλάβει την προπόνηση ταλαντούχας αθλήτριας. Όμως το ενδιαφέρον του θα κεντρίσει ο νεαρός Τακούγια που είναι συμμαθητής της αθλήτριας και μοιάζει μαγεμένος με το σπορ.

Το λιτό και χαμηλόφωνο φιλμ του 28χρονου Χιρόσι Οκουγιάμα που συμμετείχε στο Ένα Κάποιο Βλέμμα του φεστιβάλ των Κανών, πραγματεύεται μια συγκινητική φιλία που ανθίζει κόντρα στις κοινωνικές προκαταλήψεις. Ο νεαρός Τακούγια ως άλλος Μπίλι Έλιοτ αρνείται να μπει στη σχολική ομάδα του χόκεϊ και φλερτάρει με την ιδέα του πατινάζ. Η δύναμη της ενθάρρυνσης συναντά την απελευθερωτική δύναμη του χορού σε μια τρυφερή ιστορία ενηλικίωσης που διαθέτει έντονο αυτοβιογραφικό χρώμα.

Καμία άλλη γη (No other land) (**1/2)

Ντοκιμαντέρ διεθνούς συμπαραγωγής 2024 (92)
Σκηνοθεσία: Μπάζελ Αντρα, Γιουβάλ Αμπραχαμ, Χάμνταν Μπαλάλ, Ρέιτσελ Σορ

Νεαρός Παλαιστίνιος ακτιβιστής από την Μασαφέρ Γιάτα, σε συνεργασία με ένα Ισραηλινό δημοσιογράφο, αντιμάχονται στη καταστροφή του χωριού του και τον εκτοπισμό των κατοίκων από τον Ισραηλινό στρατό.


Ακόμη κι αν έχεις συνηθίσει από τους τηλεοπτικούς δέκτες την καθημερινή εικόνα φρίκης στην Γάζα, δεν μπορείς να μείνεις ασυγκίνητος από το σκληρό θέαμα του διακριθέντος (βραβείο κοινού) σε Βερολίνο και Νύχτες Πρεμιέρας ντοκιμαντέρ. Οι ακτιβιστές από την Παλαιστίνη και το Ισραήλ αποτυπώνουν με ακρίβεια τους μηχανισμούς καταστροφής του παλαιστινιακού χωριού από τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής, αφουγκράζονται τις αντιδράσεις των εκτοπισμένων κατοίκων και μοιράζονται τις κοινές σκέψεις τους για το πώς μπορεί μια αδικία σαν αυτή, να συναντά την απάθεια της παγκόσμιας κοινής γνώμης.

Διαβάστε επίσης

ΠΑΣΟΚ: Μανώλης Χριστοδουλάκης… for president, όταν έρθει η ώρα;

ΝΔ: Αγεφύρωτο το χάσμα Μαξίμου και διαφωνούντων – Στο… κενό τα γαλάζια «τραπεζώματα»

Νέο ευρωπαϊκό ράπισμα για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα του Μητσοτάκη

ΗΠΑ: Έσκισε ελληνικές σημαίες σε εστιατόριο γιατί… νόμιζε ότι ήταν του Ισραήλ (Video)

Ανοχύρωτοι και νομικά ακάλυπτοι οι «ήρωες» εθελοντές πυροσβέστες – Ο άδικος χαμός των δύο νέων ανέδειξε τις μαύρες τρύπες στο φτηνό δόγμα Κικίλια

Το Ισραήλ σφυροκοπά τον Λίβανο – Τουλάχιστον 10 νεκροί και 15 τραυματίες

Εκτός ελέγχου η βία μεταξύ των ανηλίκων – Η κυβέρνηση ονειρεύεται καταστολή αντί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα στη ρίζα του

Βουλιαγμένη: Εμπρησμός σε γνωστό εστιατόριο – Βρέθηκαν μπουκάλια με εύφλεκτο υλικό

Mε σεβασμό στον Θανάση Καρτερό

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter