Νέες ταινίες: Νέα εποχή για το «Alien»

Νέες ταινίες: Νέα εποχή για το «Alien»

Το πνεύμα της διάσημης ταινίας του Ρίντλεϊ Σκοτ από τα τέλη των 70ς τιμάται ευλαβικά στο «Alien: Romulus» του Φέντε Άλβαρεζ

Alien: Romulus (**1/2)

Θρίλερ επιστημονικής φαντασίας αμερικανικής παραγωγής 2024 (119)
Σκηνοθεσία: Φέντε Άλβαρεζ Πρωταγωνιστούν: Κέιλι Σπένι, Ντέιβιντ Τζόνσον, Αρτσι Ρενό, Ιζαμπέλα Μερσέντ

Το 2142 σε μια διαστημική αποικία που διευθύνεται από μια καταπιεστική εταιρεία που εκμεταλλεύεται τους πολίτες-εργάτες της, μια παρέα νεαρών επιχειρεί να αποδράσει από εκεί, με όχημα ένα εγκαταλελειμμένο διαστημικό σταθμό που κρύβει όμως ένα θανάσιμο μυστικό.   

Το νέο λανσάρισμα του δημοφιλούς franchise «Alien» που μας πρωτοσύστησε ο Ρίντλεϊ Σκοτ το 1979, έχει άμεση σχέση με το αρχικό φιλμ. Ο διαστημικός σταθμός Romulus (το όνομα του είναι μια υπόσχεση για το δημιουργικό όραμα και την πρόοδο της ανθρωπότητας) βρισκόταν σε άκρως απόρρητη αποστολή. Το σκοτεινό και αμφίβολης ηθικής μυστικό που θα ανακαλύψουν οι νεαροί έποικοι, συνδέεται με απειλητικό εύρημα της αποστολής του Nostromo. Τότε η Ρίπλεϊ (Σιγκούρνι Γουίνερ) είχε καταφέρει να ξεφορτωθεί το αιμοδιψές πλάσμα αγνώστου ταυτότητας, όμως τα μέλη του Romulus κατάφεραν να το εντοπίσουν είκοσι χρόνια αργότερα και να το κρατήσουν καλά φυλαγμένο στα εργαστήρια τους. Να όμως, που στην απόπειρα τους οι νεαροί ήρωες να  αλλάξουν τη μοίρα τους (στην εισαγωγή του φιλμ η πολιτική συνθηματολογία «μας πουλάνε ελπίδες για να μας κρατούν σκλάβους» δίνει το στίγμα της ιστορίας) κάνουν ένα ολέθριο λάθος και άθελα τους το απελευθερώνουν. Από το σημείο αυτό κι έπειτα η ταινία παίρνει την προδιαγεγραμμένη πορεία της: κλειστοφοβική φωτογραφία, αμείωτο σασπένς, καταιγιστική δράση, συγκρούσεις χαρακτήρων (κλασικά υπάρχει ο αντιπαθής τύπος που την «λέει» συνεχώς στο ανθρωποειδές αδελφάκι της ηρωίδας), σκηνές ωμής βίας αλλά και μια έντονη πεσιμιστική ματιά πάνω στο επίκαιρο ζήτημα της τεχνητής νοημοσύνης. Από τα πιο ενδιαφέροντα φιλμ της σειράς ταινιών «Alien» (που έχει φτάσει αισίως τα 7 ενώ αφήνουμε έξω τα δύο φιλμικά… ανέκδοτα «Άλιεν εναντίον κυνηγού») είναι λοιπόν το «Alien: Romulus» χάρη στην ανανεωτική και γεμάτη φρέσκιες ιδέες ματιά του ουρουγουανού Φέντε Άλβαρεζ. O σκηνοθέτης των «Μην ανασαίνεις» και «Το κορίτσι στον ιστό της αράχνης» παίρνει την βασική ιδέα με τον άγνωστο εισβολέα από το διάστημα και την προσαρμόζει σε μια μοντέρνα εξίσωση, όπου το ταξικό ζήτημα δένει άψογα με μια περιπέτεια επιβίωσης,  πατώντας με σεβασμό πάνω στα ιερά και όσια του αρχετυπικού «Alien». 

Ο δάσκαλος που υποσχέθηκε τη θάλασσα (El mestre que va prometre el mar) (**1/2)

Δραματική ισπανικής παραγωγής 2023 (105)
Σκηνοθεσία: Πατρίσια Φοντ Πρωταγωνιστούν: Ενρίκ Αουκέρ, Λάια Κόστα, Λουίσα Γκαβάσα

Η καταλανή Αριάδνα προσπαθεί να βρει τα ίχνη του προπάππου της που είχε χαθεί κατά τη διάρκεια του ισπανικού εμφυλίου.

Μεγάλη εισπρακτική επιτυχία στην Ισπανία για ένα φιλμ με σαφή πολιτικό προσανατολισμό (το σενάριο βασίζεται στο πραγματικό γεγονός της εξαφάνισης του δασκάλου Αντονι Μπενάγιες από φρανκικούς φαλαγγίτες), μοιράζοντας την αφήγηση σε ένα δίπτυχο, όπου παρελθόν και παρόν αλληλεπιδρούν με αβίαστη συγκίνηση. Αν και η πλοκή δεν παρουσιάζει ιδιαίτερη πρωτοτυπία, η παιδαγωγική διάσταση του σεναρίου (ο Μπενάγιες ήταν οπαδός της Αγωγής του Φρενό που αναδείκνυε το ελεύθερο και δημιουργικό πνεύμα στη διδασκαλία) σε συνδυασμό με τη συνεπή γραφή της Φοντ, καθιστούν το φιλμ μια άξια μελέτη πάνω στην ανοιχτή πληγή και τις μνήμες του ισπανικού εμφυλίου.

Στοιχειωμένη καρδιά (Haunted Heart) (*)

Ερωτικό θρίλερ διεθνούς συμπαραγωγής 2024 (128)
Σκηνοθεσία: Φερνάντο Τρουέμπα Πρωταγωνιστούν: Ματ Ντίλον, Αϊντα Φολκ, Χουάν Πάμπλο Ουρέγκο

Σε απομονωμένο ελληνικό νησί φτάνει η ισπανίδα Aλεχάντρα για να πιάσει δουλειά στο εστιατόριο που διευθύνει ο μοναχικός αμερικανός Μαξ. Η κοπέλα φλερτάρει τον μυστηριώδη άντρα που αρχικά «αντιστέκεται» αλλά στο τέλος λυγίζει.

Γυρισμένο στο Πήλιο απλοϊκό αισθηματικό δράμα από τον Τρουέμπα («Τσίκο και Ρίτα», «Η βασίλισσα της Ισπανίας») που μοιάζει μπλοκαρισμένος από τα δεκάδες αφελή κλισέ γύρω από το «ειδυλλιακό ελληνικό καλοκαίρι» και την προσχηματική – το σενάριο μιλάει κυρίως για την γυναικεία κακοποίηση- ερωτική ιστορία. Προβληματικές και οι ερμηνείες, με τον Ματ Ντίλον απλώς διακοσμητικό και τους δεύτερους ρόλους να βρίσκονται διαρκώς και ανεξήγητα στο τσακίρ κέφι, θυμίζοντας κάτι από τα ανάλαφρα μιούζικαλ του Δαλιανίδη.

Cold (**)

Αστυνομικό θρίλερ ισλανδικής παραγωγής 2023 (98)
Σκηνοθεσία: Ερλινγκουρ Τορόντσεν Πρωταγωνιστούν: Γιοχάνες Χαουκούρ Γιοχάνεσον, Ελιν Χαλ, Σέλμα Μπιορνσντότιρ

Ο ντετέκτιβ Όντιν που ζει μόνος με την έφηβο κόρη του, ακόμη δεν έχει συνέλθει από την αινιγματική αυτοκτονία της γυναίκας του, όταν αναλαμβάνει την ανεξιχνίαστη εδώ και χρόνια υπόθεση θανάτου δύο αγοριών σε οικοτροφείο αρένων.

Το πυκνό μυστήριο, ενισχύεται από μια διττή ιστορία γεμάτη ανατροπές που εκτυλίσσεται παράλληλα στο 1984 και το σήμερα, προσδίδοντας στο επιβλητικό παγωμένο τοπίο της Ισλανδίας στοιχεία πρωταγωνιστή. Το σενάριο που βασίζεται σε ένα βιβλίο της ισλανδής Ίρσα Σιγκουρδαρντότιρ εστιάζει στην απόπειρα του ήρωα να κατανοήσει κάποιες ανεξήγητες δυνάμεις (η θρησκοληψία στο επίκεντρο) αλλά κάποια κομμάτια της ιστορίας δεν δένουν και τόσο πειστικά με την αστυνομική ίντριγκα.

Τελειώνει με εμάς (It ends with us) (*)

Αισθηματικό δράμα αμερικανικής παραγωγής 2024 (130)
Σκηνοθεσία: Τζάστιν Μπαλντόνι Πρωταγωνιστούν: Μπλέικ Λάιβλι, Τζάστιν Μπαλντόνι, Τζένι Σλέιτ

Η Λίλι που έχει τραυματικά παιδικά χρόνια, προσπαθεί να κάνει νέο ξεκίνημα στη ζωή της ύστερα από το θάνατο του πατέρα της. Μετακομίζει στη Βοστώνη και ανοίγει ένα ανθοπωλείο όταν γνωρίζει τον φαινομενικά «τέλειο» Ράιλ, έναν ευφυή και γοητευτικό νευροχειρούργο.

Η ταινία που βασίζεται στο ομότιτλο best seller της Κολίν Χούβερ δεν έχει πολλά ενδιαφέροντα πράγματα να πει γύρω από τα ζητήματα της γυναικείας ενδυνάμωσης και της ενδοοικογενειακής βίας. Στον πυρήνα της ιστορίας βρίσκονται παρωχημένες μικροαστικές συνήθειες (το όνειρο του ροζ πετυχημένου γάμου) και ξεπερασμένα μοτίβα (οι θυσίες για τον έρωτα) που ακυρώνουν κάθε φιλότιμη προσπάθεια – η ερμηνεία της Μπλέικ Λάιβλι- στην ταινία που σκηνοθέτησε ο άγνωστος Τζάστιν Μπάλντονι ο οποίος κρατά και τον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter