Νέες ταινίες: Γλυκόπικρες φέτες ζωής από το Ιράν

Το «Αγαπημένο μου Γλυκό» των Μάριαμ Μογκαντάμ και Μπεχτάς Σαανέχα είναι ένα διαφορετικό και απέραντα τρυφερό δράμα με φόντο τη σύγχρονη Τεχεράνη.

Το αγαπημένο μου γλυκό (Keyke mahboobe man) (***)

Δραματική διεθνούς συμπαραγωγής 2024 (97)

Σκηνοθεσία: Μάριαμ Μογκαντάμ και Μπεχτάς Σαανέχα Πρωταγωνιστούν: Λίλι Φαραντπούρ, Εσμάιλ Μεχράμπι

YouTube video player
Η εβδομηντάχρονη Μαχίν ζει στην Τεχεράνη. Χήρα εδώ και τριάντα χρόνια, έχει μάθει να ζει μόνη, με λίγα διαλλείματα διασκέδασης που εντοπίζονται στις συναντήσεις με τις παλιές φίλες της. Όμως τον τελευταίο καιρό η διακριτική Μαχίν δεν τα πάει και τόσο καλά με τη μοναξιά της. Τα «κορίτσια» την πιέζουν να αλλάξει συμπεριφορά και να γίνει πιο κοινωνική και ανοιχτόμυαλη «μπας και βρει κάποιον άντρα».

Η ταινία που απέσπασε δύο βραβεία στην Μπερλινάλε (βραβείο Οικουμενικής Επιτροπής και Fipresci) είναι μια μελαγχολική αλλά και γενναιόδωρη φέτα ζωής από το δίδυμο που μας χάρισε το 2020 την «Μπαλάντα της λευκής αγελάδας». Εκείνο το φιλμ έριχνε τα βέλη της κριτικής του στο αναχρονιστικό δικαστικό σύστημα του Ιράν, με την ιστορία μιας γυναίκας που απαιτεί από τους δικαστές που καταδίκασαν άδικα τον άντρα της σε θάνατο, μία δημόσια συγνώμη. Εδώ ο τόνος της κριτικής των Μογκαντάμ και Σαανέχα δείχνει να είναι πιο ήπιος και μαλακός αλλά στην πραγματικότητα δεν ισχύει κάτι τέτοιο.

Η κατάσταση της Μαχίν και η αβάσταχτη μοναξιά της σχετίζονται άμεσα με το πολιτικό καθεστώς στο Ιράν καθώς τα παιδιά της όταν μεγάλωσαν το έσκασαν από την χώρα για να ξεφύγουν από την καταπιεστική κυβέρνηση και να ζήσουν ελεύθερα στη Δύση. Πλέον η Μαχίν τα βλέπει –όπως και τα εγγόνια της- μόνο μέσω video κλήσεων από το κινητό της τηλέφωνο. Η απόφαση της να βαφτεί, να ντυθεί όμορφα και να πάψει να είναι «χαμηλοβλεπούσα» (ύστερα από τις παραινέσεις των φιλενάδων της») λαμβάνει τη μορφή μιας αυθεντικής επαναστατικής πράξης. Η αλλαγμένη Μαχίν θα ακούσει στο εστιατόριο των ηλικιωμένων έναν οδηγό ταξί που λέει στον περίγυρο ότι του έχει λείψει το «ζεστό, σπιτικό φαγητό» και θα του προτείνει να του φτιάξει το αγαπημένο της γλυκό.

Οι ρομαντικές στιγμές που θα βιώσει η Μαχί, θα αποτελέσουν την αφορμή για να αλλάξει ριζικά η μέχρι πρότινος κοσμοθεωρία της γύρω από τη ζωή. Μια γλυκόπικρη και διαφορετική rom com που αναζητά την ανθρωπιά στα πιο απρόσμενα μέρη δίχως να απαρνιέται την πολιτική υφή ενός σεναρίου που τολμά να γίνει μαχητικό ή καυστικό χωρίς σοβαροφάνεια ή βαρύγδουπες διδακτικές κορώνες.

Ο κόκκινος δάσκαλος (***)

Ντοκιμαντέρ ελληνικής παραγωγής 2024 (100)

Σκηνοθεσία- σενάριο: Στέλιος Χαραλαμπόπουλος. Εμφανίζονται: Δημήτρης Πλουμπίδης, Βαγγέλης Καραμανωλάκης, Ιωάννα Παπαθανασίου, Μενέλαος Χαραλαμπίδης, Τάσος Σακελλαρόπουλος

Η ιστορία του Νίκου Πλουμπίδη μέσω τη αλληλογραφίας του καθώς και της δίκης που τον βρήκε συκοφαντημένο (από εχθρούς και φίλους) και τον οδήγησε στο τραγικό τέλος του.

Η πολιτική δίκη του Πλουμπίδη άφησε ανεξίτηλο ίχνος στην μετεμφυλιακή Ελλάδα. Το παρασκήνιο εκείνης της δίκης, οι συνέπειες της αλλά και το παρασκήνιο που προηγήθηκε της σύλληψης του -οι ασφαλίτες καθώς αδυνατούσαν για χρόνια να τον συλλάβουν, τον αποκαλούσαν «Φαντομά»- δίνονται από τον έμπειρο Χαραλαμπόπουλο («Τη Νύχτα που ο Φερνάντο Πεσόα συνάντησε τον Κωνσταντίνο Καβάφη», «Ημερολόγια καταστρώματος») ως ένα συναρπαστικό ιστορικό ντοκουμέντο που γίνεται αρκετά συγκινητικό όταν τα λόγια του ίδιου του Πλουμπίδη απευθύνονται στην αγαπημένη του οικογένεια.

Τατάμι: Ο Αγώνας της Ζωής της (Tatami) (***)

Δραματική διεθνούς συμπαραγωγής 2023 (105)

Σκηνοθεσία: Ζαρ Αμίρ-Εμπραχίμι, Γκι Νατίβ Πρωταγωνιστούν: Αριέν Μαντί, Ζαρ Αμίρ-Εμπραχίμι, Τζέιμι Ρέι Νιούμαν, Ναντίν Μάρσαλ

Τυφλίδα, 2019. Κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Τζούντο, η Ιρανή πρωταθλήτρια Λέιλα και η προπονήτριά της Μαριάμ ενημερώνονται από αξιωματούχους την επιθυμία της κυβέρνησης τους να αποσυρθεί από τους αγώνες η Λέιλα προφασιζόμενη κάποιον τραυματισμό.

Η πρωταγωνίστρια της «Ιερής αράχνης» Ζαρ Αμίρ-Εμπραχίμι σκηνοθετεί και παίζει (υποδύεται την προπονήτρια της Λέιλα) σε ένα ασπρόμαυρο αθλητικό μελόδραμα με εξαίσια φωτογραφία που χτίζεται σαν πολιτικό θρίλερ με συναρπαστικά ηθικά διλήμματα. Η προσηλωμένη στο στόχο της (πάνω από όλα η ταινία είναι ένας κόλαφος για το ιρανικό καθεστώς) σκηνοθεσία περιγράφει τον αμείωτο και διττό αγώνα που δίνει η πρωταγωνίστρια μέσα και έξω από την αθλητική παλαίστρα.

Return of the Creeps (**1/2)

Ντοκιμαντέρ ελληνικής παραγωγής 2023 (105)

Σκηνοθεσία: Νίκος Χαντζής Εμφανίζονται: Γιάννης-Λυσίας Αναστασόπουλος, Ηλίας Αναστασόπουλος, Φρανκ Βακούλας Δημήτρης Βασιλάκης, Μπάμπης Δαλίδης, Αιμίλιος Κατσούρης, Γιώργος Κουλούρης, Γιάννης Μανιάτης, Χρήστος Μανωλίτσης

Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, στην περιοχή του αθηναϊκού κέντρου γεννιέται η Creep Records, μια ανεξάρτητη δισκογραφική εταιρεία που θα αποτελέσει φιλόξενη μουσική στέγη για τα πιο γνωστά συγκροτήματα της Post Punk και Dark Wave ελληνικής σκηνής.

Με δυνατή εισαγωγή που συνδέει το χτες με το σήμερα (οι εικόνες μιας διαχρονικά αλλοτριωμένης Αθήνας) μέσω της underground μουσικής των Yell-o-Yell, των Angelo & His Egos, των Art Of Parties, των Clown, των Metro Decay κ.α. ανοίγει την όρεξη του θεατή για ένα ξεχωριστό ντοκιμαντέρ που όμως μόνο κατά διαστήματα επιβεβαιώνει τις υψηλές προσδοκίες του. Οι προσωπικές αφηγήσεις του ιδρυτή της Creep Records Μπάμπη Δαλίδη συνοδεύονται με σπαρταριστές ιστορίες από μέλη των συγκροτημάτων που ηχογράφησαν με την εταιρεία του.