Νέες ταινίες: Ένας «λαμπερός» Τζόκερ

Νέες ταινίες: Ένας «λαμπερός» Τζόκερ

Ο νέος Τζόκερ έχει τίτλο «Joker: Τρέλα για δύο» πίσω από την λαμπερή βιτρίνα ενός καλοφτιαγμένου μιούζικαλ κρύβει το βαθύ σκοτάδι ενός παράφορου και καταστροφικού έρωτα με ενδιαφέρουσες κοινωνικοπολιτικές ιδέες.

Joker: Τρέλα για δύο (Joker: Folie à Deux) (***)

Μιούζικαλ αμερικανικής παραγωγής 2024 (138)

Σκηνοθεσία: Τοντ Φίλιπς Πρωταγωνιστούν: Χοακίν Φίνιξ, Lady Gaga, Μπρένταν Γκλίσον, Κάθριν Κίνερ, Ζαζί Μπιτζ

Ο Αρθουρ Φλεκ  ύστερα από τα τραγικά γεγονότα της on air δολοφονίας του διάσημου τηλεοπτικού αστέρα Μάρεϊ Φράνκλιν βρίσκεται στη φυλακή του Άρκαμ. Οι μέρες περνούν μονότονα, με τους κακόβουλους φύλακες να τον πειράζουν συνεχώς και περιμένοντας να ξεκινήσει η δίκη στην οποία βρίσκεται κατηγορούμενος για άλλους 4 φόνους. Κι ενώ η δικηγόρος του επιχειρεί να αποδείξει ότι ο Άρθουρ πάσχει από παιδικά ψυχολογικά τραύματα που του έχουν προκαλέσει διχασμό προσωπικότητας, ο εισαγγελέας είναι πεπεισμένος ότι το alter ego του κατηγορούμενου είναι κατασκευασμένο, προκειμένου να αποφύγει την θανατική καταδίκη. Μέσα σε τούτο το δυσοίωνο και γκρίζο τοπίο, ο ήρωας συναντά στην διπλανή πτέρυγα των ψυχοπαθών την γοητευτική Λι, η οποία δεν διστάζει να του δείξει τον έρωτα της.

Η συνέχεια του «Joker»  είναι το πειραγμένο μιούζικαλ «Joker: Τρέλα για δύο» που αναμένεται να διχάσει τους φαν του αρχικού φιλμ, λόγω της επιλογής του σκηνοθέτη Τοντ Φίλιπς  να κάνει μουσικοχορευτικό σόου την ιστορία του Τζόκερ. Το πρώτο υβρίδιο κόμικ-μιούζικαλ στην ιστορία του σινεμά έρχεται να δώσει απρόβλεπτη συνέχεια στον οδυνηρά ρεαλιστικό «Joker» του 2019 που κρατούσε αποστάσεις από την κόμικ προέλευση του ομώνυμου ήρωα, προκειμένου να αποδώσει την κοινωνικοπολιτική εικόνα ενός απύθμενα σκληρού κόσμου όπου η αναλγησία, η αδικία και η καταπίεση κυριαρχούν. Το σίκουελ όμως ακολουθεί διαφορετική διαδρομή προτιμώντας τη μοναχική – και σχεδόν απολιτίκ- στάση του ήρωα, που κάποια στιγμή θεωρεί ότι βρήκε το φως της ζωής του στο όνομα της αγάπης. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι το νέο θα απογοητεύσει εκείνους που περιμένουν να «διαβάσουν» ακόμη μια ακόμη πιο ισχυρή πολιτική δήλωση από τους σεναριογράφους Τοντ Φίλιπς και Σκοτ Σίλβερ. Όμως δεν είναι αποτυχημένη η στροφή 180 μοιρών που επιχειρεί ο Φίλιπς στο «Τρέλα για δύο». Οι νέες συζητήσιμες ιδέες υπάρχουν και το αφηγηματικό εργαλείο που χρησιμοποιεί -η τεχνική του μιούζικαλ- λειτουργεί αρκετά εύστοχα στην ταινία. Τα μουσικοχορευτικά σκετς (που αποδίδονται στην φαντασία των δύο ερωτευμένων οι οποίοι βλέπουν τη ζωή μέσα από την δική τους ματιά και οραματίζονται να φτιάξουν ένα… βουνό χάρη στον έρωτα τους) είναι στην πλειοψηφία τους εντυπωσιακά και απρόσμενα συμβατά με την δραματουργία της ιστορίας. Οι ερμηνείες των Χοακίν Φίνιξ (εντυπωσιακός και πάλι ακόμη κι όταν τραγουδάει ή χορεύει) και Lady Gaga, προσθέτουν ειλικρίνεια και διάχυτη ευαισθησία στον έρωτα των δύο καταραμένων.

 

Μικροί ήρωες σε δράση (Buffalo kids)(*1/2)

Animation διεθνούς συμπαραγωγής 2024 (93)

Σκηνοθεσία: Χουάν Χεσούς Γκαρθία Γκαλότσια, Πέδρο Σολίς Γκαρθία

Η Μαίρη και ο Τομ, δύο ορφανά αδερφάκια από την Ιρλανδία, φτάνουν στην Νέα Υόρκη και ξεκινούν ένα περιπετειώδες ταξίδι με το τρένο που έχει ως τελικό προορισμό την Άγρια Δύση. Στο ταξίδι θα γίνουν φίλοι με ένα ξεχωριστό αγόρι που βρίσκεται καθηλωμένο σε αναπηρικό καροτσάκι και μαζί θα βιώσουν καταστάσεις που θα κάνει τη ζωή όλων τους να αλλάξει για πάντα.

Τα ζωηρά χρώματα που συλλαμβάνουν εξαίσια το μαγευτικό, αχανές τοπίο της Άγριας Δύσης είναι από μόνα τους ένα ικανό κίνητρο για να πάτε το παιδί σας (ειδικά αν βρίσκεται σε μικρή ηλικία) να δει το φιλμ αυτό που γίνεται ύμνος για την αληθινή φιλία και την αξία της περιπέτειας. Ινδιάνοι και καουμπόις, το αμερικανικό ιππικό και οι πιονέροι, πιστολάδες και τυχοδιώκτες, ταχυδρομικές άμαξες και σήματα καπνού. Όλα τα στερεοτυπικά μοτίβα των γουέστερν παρελαύνουν από την οθόνη στο φροντισμένο σκίτσο των σκηνοθετών της παιδικής ταινίας «Μούμιες» και σεναριογράφων του «Tad, Ο Χαμένος Εξερευνητής». Ίσως λίγο περισσότερο από όσο θα έπρεπε διδακτικό και επεξηγηματικό αλλά κατορθώνει να φέρει την ιστορία στα μέτρα και τα μεγέθη της παιδικής φαντασίας, προκαλώντας τρυφερά  συναισθήματα.

 

13 Τριαντάφυλλα (Las 13 Rosas) (**1/2)

Δραματική ισπανικής παραγωγής 2007 (122)

Σκηνοθεσία: Εμίλιο Μαρτίνεζ Λάζαρο Πρωταγωνιστούν:  Πίλαρ Λόπεζ ντε Αγιάλα, Βερόνικα Σάντσεζ, Μάρτα Εντούρα, Νάντια ντε Σαντιάγκο

Στις 28 Μαρτίου του 1939 ο εμφύλιος πόλεμος στην Ισπανία μπορεί να φτάνει στη λήξη του αλλά παρά τις υποσχέσεις του Φράνκο για ειρήνη, τους επόμενους μήνες ο τρόμος κυριαρχεί σε όλη την κοινωνία. Μια χούφτα γυναικών στη Μαδρίτη που ανήκουν στη δημοκρατική παράταξη, έχουν τη νοημοσύνη να αναγνωρίζουν το ψέμα στις υποσχέσεις του Φράνκο ότι θα τιμωρηθούν «μόνο όσοι έβαψαν με αίμα τα χέρια τους» και συνεχίζουν την αντίσταση.

Από τις πιο φημισμένες ισπανικές ταινίες με θέμα τον εμφύλιο της ιβηρικής χώρας(1936-1939) που προβάλλεται για πρώτη φορά στις ελληνικές αίθουσες. Παρότι το βασισμένο σε αυθεντικά γεγονότα σενάριο έχει τεράστιο ενδιαφέρον, η γραφή του Εμίλιο Μαρτίνεζ Λάζαρο ακολουθεί ένα μάλλον συμβατικό αφηγηματικό δρόμο που είναι διανθισμένος από κλισέ και μοτίβα γνώριμα σε έργα του συγκεκριμένου είδους, παρά τις θετικές προθέσεις και την εντιμότητα στην προσέγγιση του δράματος. Ακόμη κι έτσι πάντως υπάρχουν στιγμιότυπα που σοκάρουν (η ευκολία που μετατρέπονται κάποιοι μαδριλένοι πολίτες σε καταδότες ή η αφέλεια εκείνων που υποστηρίζουν ότι αν έρθει η ειρήνη στην Ισπανία θα είναι όλοι ευτυχισμένοι) καθώς και χρήσιμες ιστορικές πληροφορίες για τον τρόπο με τον οποίο ο Φράνκο κέρδισε τον ισπανικό εμφύλιο.

Διαβάστε επίσης

Ισορροπίες τρόμου στη Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ ετοιμάζει «οδυνηρό» πλήγμα – Νέες απειλές για «ισχυρότερη απάντηση» από το Ιράν

Συγγρού: Η στιγμή της άγριας συμπλοκής – Μπλόκαραν με τζιπ αναβάτες μηχανής και τους πυροβόλησαν (Video)

Το Τελ Αβίβ χτύπησε ξανά στο κέντρο της Βηρυτού: Τουλάχιστον έξι νεκροί – «Όχι άλλο αίμα», λέει ο πρωθυπουργός του Λιβάνου

Πολάκης: Ήμουν, είμαι και θα είμαι ΣΥΡΙΖΑ – Δεν κατεβαίνω για να χάσω (Videos)

Συναυλία για τα Τέμπη: Η διαφωνία και η απάντηση του Συλλόγου – Τι λένε οι δύο πλευρές (Video)

Στέφανος Κασσελάκης: Ανακοινώνει την υποψηφιότητά του με βίντεο στα social media

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter