Νέες ταινίες: Ένα ανατρεπτικό και τολμηρό θρίλερ είναι το «Strange darling»

Νέες ταινίες: Ένα ανατρεπτικό και τολμηρό θρίλερ είναι το «Strange darling»
STDL_09122022_AR_00038.ARW

Μια πολύ ευχάριστη έκπληξη για τους φαν των θρίλερ είναι το μόλις δεύτερο φιλμ του νεόκοπου σκηνοθέτη και σεναριογράφου Τζ. Τ. Μόλνερ με τίτλο «Strange darling».

Strange darling (***)

Θρίλερ αμερικανικής παραγωγής 2023 (97)

Σκηνοθεσία: Τζ. Τ. Μόλνερ Πρωταγωνιστούν: Γουίλα Φιτζέραλντ, Κάιλ Γκάλνερ, Μπάρμπαρα Χέρσεϊ, Εντ Μπέγκλεϊ Τζούνιορ

Μια κοπέλα γνωρίζει έναν άντρα σε μπαρ και η μεταξύ τους έλξη προμηνύει ένα αξέχαστο βράδυ. Όμως η συνέχεια θα είναι απρόσμενη και για τους δύο, λόγω κάποιων συμβάντων που όσο απίθανα κι αν μοιάζουν, έχουν λογική εξήγηση.

Η αλήθεια είναι ότι σπανίζουν πλέον τα αστυνομικά θρίλερ που έχουν κάτι παραπάνω να δείξουν και να πουν πέρα από την αιματοβαμμένη δράση ενός σαλεμένου σίριαλ κίλερ. Στο «Strange darling» που είναι μόλις το δεύτερο φιλμ του, ο Τζ. Τ. Μόλνερ επιχειρεί να κάνει μια διαφορετική ταινία αυτού του είδους και σε γενικές γραμμές τα πάει περίφημα. Αρχικά υπογράφει ένα σενάριο όπου οι ανατροπές έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην συμβατική υπόθεση – ένα one night stand στραβώνει για κάποιους λόγους που ενώ αρχικά μοιάζουν φυσικοί για τέτοια περιστατικά, τελικά από πίσω κρύβεται ένα θανάσιμο μυστικό – πριν καταλήξει σε ένα αιχμηρό σχόλιο όχι τόσο για την σεξουαλική κακοποίηση και την τοξική αρρενωπότητα, όσο για τις λεπτές αποχρώσεις μιας εύθραυστης και παραπλανητικής καθημερινότητας. Ο δημιουργός του φιλμ πολύ εύστοχα υποστηρίζει πως ότι βλέπουμε και μοιάζει με ακλόνητη βεβαιότητα, στην πραγματικότητα μπορεί να κρύβει μια αδιανόητη, παρανοϊκή συνθήκη.

Θα αποφύγουμε να μπούμε σε λεπτομέρειες του πανέξυπνου σεναρίου από φόβο μην προδώσουμε κάποια από τα μυστικά του και σας χαλάσουμε την απόλαυση. Το φιλμ που έκλεψε την καρδιά του Στίβεν Κινγκ (το αποκάλεσε «ευφυές αριστούργημα») μπορεί να μην είναι και τόσο πρωτότυπο όσον αφορά την υπόθεση του αλλά καταφέρνει να ξεφύγει από τα τετριμμένα χάρη στον τρόπο με τον οποίο επιλέγει να πει την ιστορία του ο Μόλνερ. Επιλέγοντας μια μη γραμμική αφήγηση 6 κεφαλαίων, με την κάμερα να πηγαινοέρχεται διαρκώς μεταξύ των συμβάντων της μοιραίας βραδιάς και του επερχόμενου πρωϊνού, ο σκηνοθέτης σαρκάζει συναρπαστικά το ρομαντικό όνειρο («πόσο ευλογημένη είμαι που σε βρήκα» λέει η ηρωίδα στον άγνωστο άντρα, μην πιστεύοντας στην τύχη της) που θα μετατραπεί σε εφιάλτη, λέγοντας μερικά ακόμη χρήσιμα πράγματα γύρω από τα κοινωνικά στερεότυπα και την έμφυλη βία. Σαγηνευτικό, τολμηρό και ευφυές, το «Strange darling» διεκδικεί τον τίτλο του «θρίλερ της χρονιάς» χάρη και στην ερμηνεία της συγκλονιστικής Γουίλα Φιτζέραλντ.

Σκαθαροζούμης σκαθαροζούμης (Beetlejuice Beetlejuice)(**1/2)

Φαντασίας αμερικανικής παραγωγής 2024 (104)

Σκηνοθεσία: Τιμ Μπάρτον Πρωταγωνιστούν: Μάικλ Κίτον, Γουινόνα Ράιντερ, Κάθριν Ο’Χάρα, Τζάστιν Θερού, Μόνικα Μπελούτσι, Τζένα Ορτέγκα, Γουίλεμ Νταφόε

Η Λίντια Ντιτζ μετά από απουσία αρκετών ετών επιστρέφει στην γενέτειρα της κι έρχεται ξανά σε επαφή με το τραυματικό παρελθόν της, στο οποίο είχε πρωταγωνιστικό ρόλο το σκαμπρόζικο τελώνιο ονόματι Σκαθαροζούμης.
Ύστερα από 36 χρόνια η συνέχεια του «Σκαθαροζούμη», της κωμωδίας που έκανε διάσημο το όνομα του Τιμ Μπάρτον, προσφέρει ακόμη ένα διασκεδαστικό, μεταφυσικό θέαμα . Η γκοθ φαντασία του βετεράνου δημιουργού μπορεί να έχει μαλακώσει με τα χρόνια, όμως η συνάντηση με παλιούς συνεργάτες (οι Μάικλ Κίτον, Γουινόνα Ράιντερ στους ρόλους που είχαν και στο φιλμ του 1988) και η επιστροφή στα πάτρια εδάφη, του δίνει την ευκαιρία να φτιάξει άλλο ένα τρυφερά μακάβριο παραμύθι για την συνύπαρξη νεκρών και ζωντανών.

Υπόθεση Γκολντμάν (Le procès Goldman) (**1/2)

Δικαστικό δράμα γαλλικής παραγωγής 2023 (115)

Σκηνοθεσία: Σεντρίκ Καν Πρωταγωνιστούν: Άριε Βολτχάλτερ, Αρτούρ Αραρί, Στεφάν Γκερέν-Τιλιέ

Στα μέσα της δεκαετίας του 1970 ο ακροαριστερός πολωνοεβραίος Πιέρ Γκολντμάν κατηγορείται για 4 ένοπλες ληστείες, μιας εκ των οποίων προκάλεσε το θάνατο δύο φαρμακοποιών. Στη δίκη που ακολουθεί στο Αμιάν, ο Γκολντμάν υποστηρίζει με πείσμα την αθωότητα του.

Η γραφή του Σεντρίκ Καν υπηρετεί πιστά τους κώδικες του παλιομοδίτικου δικαστικού θρίλερ με θέμα τον αντισημιτισμό και τον πόλεμο των ιδεολογιών, ποντάροντας στην αυθεντικότητα των πραγματικών γεγονότων (η δίκη του θρυλικού Γκολντμάν δίχασε την γαλλική κοινή γνώμη με αρκετούς σταρ – Ντεμπρέ, Σινιορέ κ.α.- να την παρακολούθησαν από κοντά) καθώς και στην εντυπωσιακή παρουσία του Άριε Βολτχάλτερ που δίνει μια ολοκληρωμένη ερμηνεία ως Γκολντμάν κερδίζοντας το Σεζάρ α’ ανδρικού ρόλου.

Cure (****)

Θρίλερ ιαπωνικής παραγωγής 1997 (111)

Σκηνοθεσία: Κιγιόσι Κουροσάουα Πρωταγωνιστούν: Κότζι Γιακούσο, Μασάτο Χαγκιουάρα, Τσουγιόσι Ουτζίκι

Μια πόρνη δολοφονείται άγρια σε μοτέλ του Τόκιο. Ο ντετέκτιβ Τακάμπε που αναλαμβάνει την υπόθεση βρίσκει ομοιότητες με φόνους που ακολουθούν και με τη βοήθεια ενός ψυχολόγου ψάχνει να βρει το κίνητρο του σίριαλ κίλερ.

Το ψυχολογικό θρίλερ του Κιγιόσι Κουροσάουα που προβάλλεται για πρώτη φορά στη χώρα μας, αποτελεί ένα ανατριχιαστικό ταξίδι στις πιο σκοτεινές πλευρές του ανθρώπινου μυαλού. Πρόκειται για ένα σκηνοθετικό επίτευγμα καθώς ο τρόπος που ο ιάπωνας σκηνοθέτης καδράρει το πρόσωπο της φρίκης, δεν αφήνει καμιά χαραμάδα απολύτρωσης στο μηδενιστικό σύμπαν του. Θαυμάσια αφήγηση, ατμόσφαιρα μυστηρίου κι ένας γόνιμος διάλογος με τα κλισέ του είδους, στην ταινία που έχει μεγάλους θαυμαστές τους Μάρτιν Σκορσέζε και Μπονγκ Τζουν-χο.

Μόντι Πάιθονς, Το αδελφάτο των ιπποτών της ελεεινής τραπέζης (Monty Python and the Holy Grai) (**** 1/2)

Κωμωδία βρετανικής παραγωγής 1975 (91)

Σκηνοθεσία: Τέρι Γκίλιαμ, Τέρι Τζόουνς Πρωταγωνιστούν: Γκράχαμ Τσάπμαν, Τζον Κλιζ, Ερικ Αιντλ, Τέρι Γκίλιαμ, Τέρι Τζόουνς, Μάικλ Πάλιν

Η περιπλάνηση του βασιλιά Αρθούρου και των γενναίων ιπποτών του για την απόκτηση του Ιερού Δισκοπότηρου είναι γεμάτη με απρόσμενες δοκιμασίες.
Η κορυφαία κωμωδία των Μόντι Πάιθονς αποτελείται από εξωφρενικά σκετς ανελέητου χιούμορ όπου σατιρίζονται τα ιερά και όσια της Ιστορίας. Από το επίσημο τρέιλερ όπου τίποτα δεν δείχνει να πηγαίνει καλά και ο ιάπωνας (!) αφηγητής εξηγεί τι περιλαμβάνει η ταινία, έως την αρχική σεκάνς που απομυθοποιεί το ηρωικό ιδεώδες του πολέμου και την αριστουργηματικό επεισόδιο με τον ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ ελλήνων και γερμανών φιλοσόφων (νικητές οι πρώτοι με γκολ του Σωκράτη), το «Αδελφάτο» είναι μια αξεπέραστη κωμωδία που αντέχει στο χρόνο.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter