Νέες ταινίες: Αποικιοκρατία και ενηλικίωση

Ο γάλλος σκηνοθέτης του «120 χτύποι στο λεπτό» Ρομπέν Καμπιγιό μας ταξιδεύει στη Μαδαγασκάρη των αρχών των 70ς και των παιδικών του χρόνων.

Κόκκινο νησί (L’Ile rouge) (***)

Δραματική γαλλοβελγικής συμπαραγωγής 2023 (116)

Σκηνοθεσία: Ρομπέν Καμπιγιό Πρωταγωνιστούν: Κουίμ Γκιτιέρεζ, Σαρλί Βοζέλ, Νάντια Τερέσκεβιτς

Μαδαγασκάρη, αρχές των ’70s. Ο εννιάχρονος Τομά, γιος υπαξιωματικού στη γαλλική αεροπορική βάση του αφρικανικού νησιού, που λατρεύει τα κόμικς και ζει ξένοιαστα με την οικογένεια του στον τροπικό παράδεισο του αφρικανικού νησιού, αρχίζει να βιώνει κάποιες ανεπιθύμητες αλλαγές. Οι αλλαγές αυτές που συμβαίνουν στην προσωπική και οικογενειακή ζωή του, σχετίζονται με το προδιαγεγραμμένο τέλος της γαλλικής κατοχής στη Μαδαγασκάρη, ύστερα από τη Συμφωνία Ανεξαρτησίας που υπογράφτηκε ανάμεσα στις δύο χώρες το 1960.

Ανθρωπιά, χιούμορ και πολιτική ματιά συνυπάρχουν στο αυτοβιογραφικό, τρυφερό δράμα του Ρομπίν Καμπιγιό, ο οποίος μας είχε χαρίσει πριν από 7 χρόνια το θαυμάσιο «120 Χτύποι ανά Λεπτό». Ο Καμπιγιό μας προσκαλεί στη δεξαμενή των προσωπικών αναμνήσεων από την παιδική του ηλικία στη Μαδαγασκάρη των 70ς και με όχημα μια αλάνθαστη  συνταγή πετυχαίνει να μας «αιχμαλωτίσει» με ένα αισθαντικό, ιλαροτραγικό αποικιοκρατικό δράμα που υφαίνεται γύρω από την καλπάζουσα φαντασία του ήρωα του (ο Τομά πλάθει με το νου του περιπέτειες ηρωισμού της αγαπημένης του ηρωίδας Φαντομάτ). Παράλληλα δημιουργεί εικόνες ειδυλλιακής γαλήνης και ξένοιαστης ζωής  που μεταμορφώνονται σε ένα σαρδόνιο σχόλιο για τη ραστώνη των γάλλων αποικιοκρατών κι έρχονται σε αντίστιξη με το ύπουλο, σκληρό πρόσωπο των δυνάμεων κατοχής .«Εμείς δεν ανακατευόμαστε στα δικά τους» λέει ο πατέρας του Τομά προσπαθώντας να εξηγήσει τα φαινόμενα ένοπλης βίας στο στη Μαδαγασκάρη, συμπληρώνοντας «απλώς μεταφέρουμε με τα ελικόπτερα μας κάποιους ντόπιους στρατιώτες στα χωριά τους». Το «Κόκκινο νησί» αφορά σε μια ιστορία πρόωρης ενηλικίωσης αλλά και σε ένα δράμα με πολιτικό πρόσημο (η αποικιοκρατία είναι το κέντρο του κύκλου από όπου περνάνε όλες οι συνιστώσες της ιστορίας) όπου το στοιχείο του μαγικού ρεαλισμού κουμπώνει εξαίσια με την αγωνία του αγοριού που νιώθει «ξένος» στον επίγειο παράδεισο της αφρικανικής χώρας.

ΚΟΚΚΙΝΟ ΝΗΣΙ - L'ILE ROUGE (Greek Trailer)

 

Ραντεβού με έναν Serial Killer (Woman of the Hour) (***)

Θρίλερ αμερικανικής παραγωγής 2023 (91)

Σκηνοθεσία: Άννα Κέντρικ Πρωταγωνιστούν: Αννα Κέντρικ, Ντάνιελ Ζοβάτο, Τόνι Χέιλ, Νικολέτ Ρόμπινσον, Πιτ Χολμς

Μια εκκολαπτόμενη ηθοποιός που παίρνει μέρος στο τηλεπαιχνίδι «Ραντεβού στα τυφλά»  ύστερα από προτροπή του ατζέντη της, πρέπει να διαλέξει έναν από τους τρεις μνηστήρες που διεκδικούν την… καρδιά της. Αγνοεί όμως ότι ένας από αυτούς είναι σίριαλ κίλερ.

Η πραγματική ιστορία του κατά συρροή δολοφόνου, που εμφανίστηκε ζωντανά στο τηλεοπτικό παιχνίδι «Ραντεβού στα τυφλά» το 1978, προσδίδει επιπλέον νοσηρή γοητεία στο σκηνοθετικό ντεμπούτο της ηθοποιού Άννα Κέντρικ, που κρατά και τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο φιλμ. Η Κέντρικ επιδεικνύει άνεση στο χειρισμό των σκηνοθετικών εργαλείων (σωστό τάιμινγκ, οικονομία στην αφήγηση, χτίσιμο σασπένς) και καταφέρνει να δημιουργήσει την κατάλληλη ατμόσφαιρα για την ανάδειξη ενός επίκαιρου σχολίου γύρω από την τοξική αρρενωπότητα, την έμφυλη βία και τις σχέσεις εξουσίας.

Η παράσταση του Σινγκ Σινγκ (Sing Sing) (**1/2)

Δραματική αμερικανικής παραγωγής 2024 (105)

Σκηνοθεσία: Γκρεγκ Κουένταρ Πρωταγωνιστούν: Κόλμαν Ντομίνγκο, Κλάρενς Μάκλιν, Σον Σαν Χοσέ

Εκτίοντας την ποινή του στο υψίστης ασφαλείας σωφρονιστικό ίδρυμα του Σινγκ Σινγκ για ένα έγκλημα που δεν διέπραξε, ο Ντιβάιν Τζ. βρίσκει ξανά νόημα στη ζωή του μέσα από τη θεατρική ομάδα της φυλακής και τις πρόβες πάνω σε μια διαφορετική «ανάγνωση» του σαιξπηρικού Άμλετ.

Η ντοκιμαντερίστικη απόδοση του ηλεκτρισμένου κλίματος της φυλακής συναντά δύο υπέροχες ερμηνείες (ο Κόλμαν Ντομίνγκο των «Euphoria», «Selma» θα είναι μάλλον στην οσκαρική πεντάδα, ενώ σοβαρές πιθανότητες έχει κι ο Κλάρενς Μάκλιν στην κατηγορία β ρόλου) που τονίζουν αρκετά αποτελεσματικά την συνεπή υπενθύμιση αλτρουισμού και αλληλεγγύης ακόμη και σε συνθήκες αντίξοες. Το σενάριο παρότι δεν αποφεύγει κάποια από τα κλισέ του είδους δίνει έμφαση στη λυτρωτική δύναμη της τέχνης.

Slow (***)

Αισθηματική λιθουανικής παραγωγής 2023 (104)

Σκηνοθεσία: Μαρίγια Καβταράτζε Πρωταγωνιστούν: Γκρέτα Γκρινεβιτσιούτε, Κεστούτις Κετσένας

Η Ελένα, χορεύτρια μοντέρνου και κλασικού χορού και ο Ντόβιντας διερμηνέας νοηματικής, γνωρίζονται με αφορμή τα μαθήματα που παραδίδει η πρώτη σε μια ομάδα κωφάλαλων νεαρών και αμέσως γίνονται φίλοι.

«Είναι περίεργο αλλά νιώθω σαν να τον ξέρω χρόνια» εκμυστηρεύεται η Ελένα στους κολλητούς της μετά από τις πρώτες συναντήσεις με τον Ντόβιντας. Είναι το πρώτο σημάδι πως ανάμεσα τους δεν υπάρχει απλώς μια έλξη αλλά κάτι βαθύτερο, που θα κάνει τη σχέση τους μια διαφορετική ερωτική ιστορία, δοσμένη με αφοπλιστικό ρεαλισμό και μια συγκινητική ειλικρίνεια. Η σκηνοθέτρια χάρη στην συναισθηματική δύναμη με την οποία ντύνει τη σχέση του ζευγαριού απέσπασε το βραβείο σκηνοθεσίας στο φεστιβάλ του Σάντανς.

Οι Παρείσακτοι» (Les Indesirables) (**1/2)

Δραματική γαλλοβελγικής συμπαραγωγής 2023 (105)

Σκηνοθεσία: Λατζ Λι Πρωταγωνιστούν: Αντά Ντιό, Αλέξις Μανέντι, Αριστότ Λουιντουλά, Ζαν Μπαλιμπάρ

Σε εργατικό προάστιο ανώνυμης γαλλικής πόλης, ένα τραγικό συμβάν συνδέεται με τον αναπάντεχο θάνατο του δημάρχου της πόλης. Τις επόμενες μέρες τα παρασκήνια για την κάλυψη της κενής θέσης συνδέονται με μια σειρά συμβάντων αστυνομικής βίας.

Ο Λατζ Λι των «Αθλίων» υπογράφει ακόμη ένα φιλμ στιβαρού ταξικού χαρακτήρα και υψηλής σκηνοθετικής ευκρίνειας με φόντο το επίκαιρο ζήτημα της στεγαστικής κρίσης. Με την κάμερα να εντείνει το σασπένς όταν το δραματουργικό στοιχείο συναντά την πυκνογραμμένη και πολιτικά φορτισμένη πλοκή, ο Λι σε κάποιες σκηνές δεν μπορεί να συγκρατήσει τη σκηνοθετική ορμή του, πέφτοντας στην παγίδα του διδακτισμού και της προβλέψιμης καταγγελίας.

 

Διαβάστε επίσης:

Πιέσεις προς Ουκρανία και Δύση: Ο Πούτιν προεδρεύει στο Συμβούλιο Ασφαλείας υπό τη σκιά της αναθεώρησης του πυρηνικού δόγματος

Politico: Έστειλαν φάκελο με σφαίρα στον Φίτσο τέσσερις μήνες μετά την απόπειρα δολοφονίας

Σπάνια κοινή δήλωση ΥΠΕΞ Αιγύπτου, Ιράκ και Ιορδανίας: «Το Ισραήλ ωθεί την περιοχή σε ολοκληρωτικό πόλεμο»

Κρεμλίνο: Ολέθριο σφάλμα το σχέδιο Ζελένσκι για εξαναγκασμό της Ρωσίας σε ειρήνη – Συνεχίζεται η ρωσική προέλαση στα ανατολικά

Ευρώπη: Το αποικιοκρατικό παρελθόν και το δουλεμπόριο ευθύνονται για τις ανισότητες ακόμα και σήμερα – Έκθεση

Λίβανος: Πώς η «καταστροφική αποτυχία» των ΗΠΑ ενθάρρυνε την επίθεση του Ισραήλ

Ετικέτες