Νέες σφαγές στη Γάζα και πογκρόμ στη Δυτική Οχθη

Νέες σφαγές στη Γάζα και πογκρόμ στη Δυτική Οχθη

Με την προσοχή του κόσμου στραμμένη πλέον πέρα από τη Γάζα εξαιτίας της διεύρυνσης της σύγκρουσης που επιδιώκει το Ισραήλ με την αύξηση της έντασης που επέφερε η δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια, η ακροδεξιά κυβέρνηση Νετανιάχου βαθαίνει ολοένα και περισσότερο τη φρίκη στη Λωρίδα με απανωτά ανατριχιαστικά πλήγματα εναντίον αμάχων.

Οι ισραηλινές δυνάμεις μέσα σε μία εβδομάδα έπληξαν ένα σχολείο του ΟΗΕ στη Γάζα, σκοτώνοντας περίπου 100 άτομα που είχαν καταφύγει σε αυτό, και προχώρησαν σε μαζικούς βομβαρδισμούς πόλεων, με αποτέλεσμα να ξεκληρίσουν ολόκληρες οικογένειες, σκοτώνοντας συνολικά πάνω από 37 αμάχους.

Πιο συγκεκριμένα, από τον ισραηλινό μαζικό βομβαρδισμό από αέρος και από ξηράς στην πόλη Ντέιρ αλ Μπαλάχ στην κεντρική Γάζα σκοτώθηκαν νεογέννητα δίδυμα με τη μάνα και τη γιαγιά τους, την ώρα που ο πατέρας τους είχε πάει στο ληξιαρχείο να δηλώσει τη γέννησή τους, ενώ κοντά στη Χαν Γιουνίς η Ρέεμ Αμπού Χαγιά, τριών μηνών μωρό, είναι το μοναδικό μέλος της οικογένειας που επέζησε του βομβαρδισμού του σπιτιού τους. Από το χτύπημα στο σπίτι της Χαγιά έχασαν τη ζωή τους οι γονείς της, τα πέντε αδέρφια της (ηλικίας από πέντε έως δώδεκα ετών) και οι  γονείς τριών άλλων παιδιών από άλλη οικογένεια που είχαν καταφύγει στο σπίτι τους.

Ανθρωποι-ασπίδα

 

Ταυτόχρονα με τα παραπάνω, που για άλλη μια φορά επιβεβαιώνουν τη στοχοπροσήλωση της ισραηλινής ηγεσίας στην άσκηση γενοκτονικής βίας εναντίον συνολικά των Παλαιστινίων, αποκάλυψη της ισραηλινής εφημερίδας «Χααρέτζ» ήρθε να φωτίσει κι άλλους τρόπους που αυτή η βία εκφράζεται από τις ισραηλινές δυνάμεις. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας οι στρατιώτες των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ που επιχειρούν στη Γάζα, επειδή φοβούνται να μπαίνουν οι ίδιοι στα τούνελ ή σε κρησφύγετα της Χαμάς ψάχνοντας τους ομήρους ή την ηγεσία της οργάνωσης, στέλνουν Παλαιστίνιους σαν ανιχνευτές, παρά τη θέληση τους, να προηγούνται των εφόδων τους για το ενδεχόμενο οι χώροι να είναι παγιδευμένοι.

Η ισραηλινή γενοκτονική πολιτική όμως δεν περιορίζεται στο επιχειρησιακό κομμάτι κατά των Παλαιστινίων, αλλά όπως αποδεικνύεται επεκτείνεται και στο εδαφικό ζήτημα.

Μέσα στην εβδομάδα κι ενώ όλες οι πλευρές, συμπεριλαμβανομένου του Ιράν, ανέμεναν την επανέναρξη των συνομιλιών για εκεχειρία (χωρίς τη Χαμάς, της οποίας ο νέος ηγέτης Γιαχία Σινουάρ αποφάσισε να μη συμμετάσχει σε νέο γύρο συζητήσεων με πρόσθετες απαιτήσεις από την πλευρά του Ισραήλ), ο υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ Μπεζαλέλ Σμότριχ ενέκρινε το σχέδιο για την εγκατάσταση νέου εβραϊκού οικισμού στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη. Η περιοχή στην οποία θα ξεκινήσουν οι… εργασίες ανέγερσης του νέου εβραϊκού οικισμού, με τη μεταφορά εποίκων προφανώς, περιλαμβάνεται στον κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, στα νότια της Ιερουσαλήμ κοντά στη Βηθλεέμ. Στη συνέχεια ακολούθησε ένα από τα πιο άγρια πογκρόμ εναντίον Παλαιστινίων που έχουν σημειωθεί το τελευταίο διάστημα στη Δυτική Οχθη από εποίκους, με αποτέλεσμα έναν τραυματία και τουλάχιστον έναν νεκρό.

Στην ίδια κατεύθυνση της ακροδεξιάς γενοκτονικής και ρατσιστικής πολιτικής κατά των Παλαιστινίων κινήθηκε και ο έτερος ακροδεξιός υπουργός της κυβέρνησης Νετανιάχου, ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, ο οποίος μετέβη μέσα στην εβδομάδα με την προσωπική του φρουρά και υποστηρικτές του στο τέμενος Αλ Ακσα στην Ιερουσαλήμ για να προσευχηθούν, κατά παράβαση φυσικά των διεθνών συμφωνιών για το καθεστώς του ιερού για τους μουσουλμάνους και τους εβραίους τόπους.

Διεθνείς αντιδράσεις

 

Οι κινήσεις της ισραηλινής ηγεσίας, που είχαν ως σκοπό την κλιμάκωση, προκάλεσαν αντιδράσεις από τη διεθνή κοινότητα με τις κυβερνήσεις ευρωπαϊκών χωρών, την ΕΕ, τις ΗΠΑ και τον ΟΗΕ να σπεύδουν να καταδικάσουν τόσο τις σφαγές αμάχων και την επέκταση του εποικισμού όσο και το πογκρόμ. Παράλληλα πιέζουν το Ιράν να μην προχωρήσει άμεσα σε κίνηση κλιμάκωσης, βάζοντας μπροστά τον νέο γύρο συνομιλιών για εκεχειρία που ξεκίνησε στην Ντόχα μέσα στην εβδομάδα.

Ο κύκλος αυτός, ο πρώτος χωρίς τον Χανίγια μετά τη δολοφονία του, θεωρούνταν από τους αναλυτές ότι έχει εξαιρετικά μικρές πιθανότητες επιτυχίας και δρα περισσότερο πυροσβεστικά ως προς το ενδεχόμενο ιρανικής αντίδρασης. Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με δημοσιεύματα τοπικών μέσων, η ισραηλινή ηγεσία θεωρεί ότι η αντίδραση της Χεζμπολάχ και του Ιράν δεν αναμένεται να είναι μια απευθείας στρατιωτική επίθεση αλλά ότι θα έχει ως στόχο τη δολοφονία Ισραηλινών σημαινόντων προσωπικοτήτων ή πολιτικών.

Σε κάθε περίπτωση η ακροδεξιά κυβέρνηση Νετανιάχου ξεκαθάρισε κατά τη διάρκεια συνάντησης του Ισραηλινού ΥΠΕΞ με τον Βρετανό και τον Γάλλο ομόλογό του ότι αναμένει τη στήριξη των κυβερνήσεων στην απάντηση που θα δώσει το Ισραήλ σε μια επίθεση από το Ιράν ή τη Χεζμπολάχ.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter