Νέες ρυθμίσεις για λιγότερα σκουπίδια

Νέες ρυθμίσεις για λιγότερα σκουπίδια

Αλλαγές_x000D_
στην οργάνωση και λειτουργία των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων της χώρας_x000D_
προωθεί η κυβέρνηση. 

Νομοθετική ρύθμιση που υπογράφει ο υπουργός Εσωτερικών κ. Πάνος Σκουρλέτης στοχεύει στην εναρμόνιση του θεσμικού πλαισίου για τα απορρίμματα σε ηπειρωτικούς δήμους αλλά και στα νησιά με στόχο τη μείωση της παραγωγής απορριμμάτων, στην εξοικονόμηση φυσικών πόρων αλλά και στην προστασία της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος. Τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση σχέδιο νόμου που έχει τίτλο «Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων της χώρας») και 21 άρθρα. Σ΄αυτό ορίζεται ότι στις Περιφέρειες της ηπειρωτικής χώρας, πλην της Αττικής συστήνονται Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) από τους Δήμους με τη μορφή είτε νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου με τη μορφή του συνδέσμου, είτε ανώνυμης εταιρείας. Στα νησιά οι σημερινοί φορείς που έχουν μέλος ένα μόνο δήμο μέλος ένα μόνον Δήμο, καταργούνται ή λύονται και οι αρμοδιότητες τους μεταφέρονται και ασκούνται στις υπηρεσίες του Δήμου. Στις νησιωτικές Περιφέρειες, πλην της Περιφέρειας Κρήτης, συνιστάται ειδικός διαβαθμιδικός σύνδεσμος, με αρμοδιότητα τη σύνταξη-εκπόνηση ή τροποποίηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ).

Στις αρμοδιότητές των Φορέων είναι η λειτουργία εγκαταστάσεων διαχείρισης αστικών αποβλήτων, η υγειονομική ταφή απορριμμάτων και η λειτουργία χώρων για τα αστικά απόβλητα, για την οποία έχουν και την αποκλειστική αρμοδιότητα, με δυνατότητα αποδοχής και λοιπών στερεών μη επικινδύνων καθώς και επικινδύνων αποβλήτων. Επίσης, οι ΦΟΣΔΑ θα έχουν ευθύνη για τη μηχανική – βιολογική επεξεργασία σύμμεικτων αστικών αποβλήτων, την παρακολούθηση της ιχνηλασιμότητας όλων των παραγόμενων αποβλήτων στην περιοχή ευθύνης τους μέσω του Ηλεκτρονικού Μητρώου Αποβλήτων (ΗΜΑ). Μεριμνούν επίσης για την εκπόνηση του επιχειρησιακού σχεδίου δράσης και τον προσδιορισμό της τιμολογιακής πολιτικής προς τους ΟΤΑ α’ βαθμού, σε ετήσια βάση.

Οι δήμοι οφείλουν, μεταξύ άλλων, να προχωρήσουν στην εφαρμογή χωριστής συλλογής για τουλάχιστον τέσσερα διακριτά ρεύματα ανακυκλώσιμων αποβλήτων υλικών, δηλαδή γυαλί, χαρτί, πλαστικά, μέταλλα από αστικά απόβλητα. Μεριμνούν επίσης για τα χωριστή συλλογή βιοαποβλήτων που προέρχονται από χώρους εστίασης, νοικοκυριά, μεγάλους παραγωγούς και πράσινα αποβλήτων πάρκων και κήπων. Παράλληλα, έχουν την ευθύνη για τη λειτουργία Κέντρων Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) , Σταθμών Μεταφόρτωσης Αποβλήτων αλλά και την κατασκευή και λειτουργία Μονάδων Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων . Επίσης, στα χέρια των δήμων είναι η υποβολή σχεδίων δράσης για επεξεργασία παραγόμενων απορριμμάτων και η υποβολή χρηματοδότησής τους είτε από επιχειρησιακά είτε από ευρωπαϊκά ευρωπαϊκά προγράμματα με την ιδιότητα του τελικού δικαιούχου.

Documento Newsletter