Νέες κυρώσεις στη Ρωσία από την ΕΕ – Για πρώτη φορά στοχεύουν ρωσικό φυσικό αέριο

Νέες κυρώσεις στη Ρωσία από την ΕΕ – Για πρώτη φορά στοχεύουν ρωσικό φυσικό αέριο

Κυρώσεις ενάντια στο ρωσικό φυσικό αέριο θα εφαρμόσει για πρώτη φορά η ΕΕ παρά τις αντιδράσεις της Γερμανίας και της Ουγγαρίας. Τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας επιβεβαιώνει με ανάρτησή της στο X και η Βελγική Προεδρία της ΕΕ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico, οι κυρώσεις δεν θα πλήξουν την πλειονότητα των εξαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) της Ρωσίας προς την ΕΕ.

Αντιθέτως, θα απαγορεύσουν στα λιμάνια της ΕΕ να μεταπωλούν ρωσικό LNG μετά την άφιξή του και θα μπλοκάρουν τη χρηματοδότηση των σχεδιαζόμενων τερματικών σταθμών LNG της Ρωσίας στην Αρκτική και τη Βαλτική. Επίσης, στοχεύουν και τις εταιρείες σε τρίτες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, που βοηθούσαν το Κρεμλίνο να παρακάμψει προηγούμενους εμπορικούς περιορισμούς.

Οι νέες κυρώσεις αποτελούν το 14ο πακέτο που επιβάλλεται από τον Φεβρουάριο του 2022 και έρχονται σε μια κρίσιμη συγκυρία στο πεδίο της μάχης, καθώς τα ρωσικά στρατεύματα προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την ανανεωμένη δυναμική τους για να εξασφαλίσουν περισσότερα εδαφικά κέρδη στην Ουκρανία.

Οι Βρυξέλλες έχασαν δύο προθεσμίες – τη σύνοδο των G7 στην Ιταλία και τη Σύνοδο Κορυφής για την ειρήνη στην Ελβετία – για να δώσουν στη Γερμανία περισσότερο χρόνο. Η συναίνεση επετεύχθη εντέλει το πρωί της Πέμπτης 20/6.

Οι νέες κυρώσεις της ΕΕ στοχεύουν τώρα την προσοδοφόρα επιχείρηση της Ρωσίας, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν την ικανότητα της Μόσχας να αντλεί χρηματοδότηση για τις δαπανηρές επιχειρήσεις της στον πόλεμο.

Παρόλο που το ρωσικό LNG αποτελούσε μόλις το 5% της κατανάλωσης φυσικού αερίου της ΕΕ το 2023, εξακολουθεί να συγκεντρώνει περίπου 8 δισ. ευρώ σε κέρδη για το Κρεμλίνο. Η εν λόγω συμφωνία αναμένεται ότι θα πλήξει μόνο περίπου το ένα τέταρτο αυτού του ποσού, καθώς δεν απαγορεύει τις άμεσες εισαγωγές στο μπλοκ.

Το «μπλόκο» από Γερμανία και Ουγγαρία

Το εν λόγω πακέτο είναι το αποτέλεσμα μιας σειράς διαπραγματεύσεων που μπλοκαρίστηκαν αρκετές φορές λόγω των επιφυλάξεων που διατυπώθηκαν, όπως αυτές της Ουγγαρίας, η οποία ήταν αντίθετη σε τυχόν νέες κυρώσεις στον ενεργειακό τομέα.

Η Ουγγαρία υποστήριξε τελικά τα μέτρα εναντίον του LNG αφού έλαβε διαβεβαιώσεις ότι δεν θα επιβληθούν κυρώσεις για την επέκταση του πυρηνικού εργοστασίου Paks II που υποστηρίζεται από τη Ρωσία, σύμφωνα με τρεις διπλωμάτες που μίλησαν στο Politico.

Το τελευταίο εμπόδιο ήταν το Βερολίνο και οι ανησυχίες του για τον αντίκτυπο που θα έχει στη γερμανική βιομηχανία η ρήτρα για τις θυγατρικές και τους εταίρους τρίτων χωρών. Οι ανησυχίες στην προκειμένη περίπτωση δεν σχετίζονταν με το φυσικό αέριο, αλλά, όπως υποστήριξε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, αφορούσαν τις νέες υποχρεώσεις για τους εξαγωγείς της ΕΕ.

Συγκεκριμένα, η κύρια ανησυχία της Γερμανίας αφορούσε στο ότι οι κυρώσεις θα διεύρυναν ένα μέτρο που υποχρεώνει τις εταιρείες της ΕΕ να διασφαλίζουν ότι οι πελάτες τους δεν πωλούν προϊόντα στη Ρωσία.

Ενώ οι κυρώσεις για το LNG πέρασαν, οι διαπραγματευτές εξακολουθούν να διαφωνούν για μια άλλη πρόταση που θα αντικατοπτρίζει τις ρωσικές κυρώσεις στη Λευκορωσία, μέσω της οποίας φτάνουν στη Ρωσία τα προϊόντα που έχουν υποστεί κυρώσεις.

Το θέμα είχε προγραμματιστεί να συζητηθεί το απόγευμα της Πέμπτης 20/6, σύμφωνα με δύο διπλωμάτες της ΕΕ. Η Γερμανία και η Γαλλία έχουν καθυστερήσει τα σχέδια αυτά λόγω φόβων ότι θα επηρεάσουν τις πωλήσεις πολυτελών αγαθών.

Διαβάστε επίσης:

Ο Πούτιν στο Βιετνάμ: Μια παλιά φιλία που αρνείται να σβήσει – Ανησυχία στις ΗΠΑ

Guardian: «Συναγερμός στη Δύση για την αμυντική συμφωνία Κιμ-Πούτιν»

Queen: Εξαγοράστηκε για 1,27 δισ. δολάρια ο μουσικός κατάλογος του θρυλικού συγκροτήματος

Η Ρωσία κατηγορεί τη Γαλλία ότι υποδαυλίζει με πώληση όπλων στην Αρμενία τον πόλεμο στον Καύκασο

Συνομιλίες για τη Γάζα με νέα αιματοχυσία – Το Ισραήλ ελέγχεται για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter