Τη Δευτέρα το πρωί πολίτες της Θεσσαλονίκης βρέθηκαν στην πλατεία Δικαστηρίων, κάτω από τη Ρωμαϊκή Αγορά και πάνω από το Άγαλμα Βενιζέλου για να πραγματοποιήσουν καθιστική διαμαρτυρία για την κοπή εκατοντάδων δέντρων που έχει θέσει σε εφαρμογή η δημοτική αρχή. Το αποτέλεσμα ήταν η κινητοποίηση δεκάδων αστυνομικών για τη σύλληψη τους, οι οποίοι κατέληξαν να τους σέρνουν πάνω στα μάρμαρα για να τους μεταφέρουν στο περιπολικό.
Η δημοτική αρχή ισχυρίζεται ότι τα δέντρα αυτά πρέπει να κοπούν γιατί είναι άρρωστα και επικίνδυνα. Αυτή η συνθήκη ωστόσο είναι μια κατάσταση στην οποία βρέθηκαν τα δέντρα της πόλης, ακριβώς λόγω της ελλιπούς φροντίδας των δημοτικών αρχών. Επίσης όπως επισημαίνουν ειδικοί, τα δέντρα που βρίσκονται στα πάρκα είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία υγιή, αντιθέτως κυρίως τα δέντρα που εκτίθενται καθημερινά στο καυσαέριο τοποθετημένα κοντά στους δρόμους αντιμετωπίζουν τα περισσότερα προβλήματα. Ωστόσο η δημοτική αρχή, με πρόφαση τη διαχείριση του κονδυλίου για την κοπή των δέντρων επιλέγει να προβεί στην κοπή του συνόλου των δέντρων – καθώς η αντικατάσταση αργεί ακόμη.
Ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας, σε συνεδρίαση στις 20 Φεβρουαρίου δεσμεύτηκε ότι μέχρι την άνοιξη θα έχουν φυτευτεί 3.000 δέντρα στους δρόμους της Θεσσαλονίκης. Οι πολίτες που εναντιώνονται στην κοπή των δέντρων σημειώνουν ότι τα παραπάνω δέντρα θα κοπούν χωρίς συγκεκριμένη μελέτη που να αξιολογεί ποια είναι άρρωστα και ποια υγιή. Μάλιστα το σημαντικότερο ζήτημα που ανακύπτει είναι ότι η αντικατάσταση τους δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί άμεσα, καθώς η φυτευτική περίοδος λήγει σύντομα. Επομένως η πλατεία πέριξ της Ρωμαϊκής Αγοράς, η οποία είναι πλούσια σε μάρμαρο κάτω από το οποίο βρίσκεται τσιμέντο, υλικά δηλαδή που απορροφούν θερμότητα, πρόκειται να βιώσει ένα διαφορετικό καλοκαίρι αυτή τη χρονιά.
Tην ίδια στιγμή αξίζει να σημειωθεί ότι στην πόλη της Θεσσαλονίκης είναι διαθέσιμες παραπάνω από 3.000 άδειες δενδροδόχοι, στις οποίες όμως δεν έχει ληφθεί προς το παρόν καμία πρωτοβουλία για να τοποθετηθούν νέα δέντρα. Παράλληλα, η κοπή των εκατοντάδων δέντρων που έχει δρομολογήσει η δημοτική αρχή, θα δημιουργήσει μια εικόνα «ερήμου» σε κατά τόπους περιοχές, καθώς όπως σημειώνουν ειδικοί μετά την κοπή του δέντρου, η ρίζα πρέπει να σαπίσει ώστε να απομακρυνθεί το δέντρο. Εναλλακτική λύση είναι ένα ογκώδες και ακριβό μηχάνημα που απομακρύνει το σύνολο του δέντρου, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν είναι διαθέσιμο προς το παρόν από τον Δήμο.
Παράλληλα, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θεσσαλονίκης στις 20 Φεβρουαρίου, αποφασίστηκε νέα κοπή 260 δέντρων, αυτή τη φορά επί των οδών Κ. Καραμανλή, Αλεξάνδρου Παπαναστασίου, Δελφών και Κωνσταντινουπόλεως. Κατά της απόφασης προσέφυγαν σήμερα οι δημοτικοί σύμβουλοι Σπύρος Βούγιας, Ανδρέας Κουράκης και ο δικηγόρος Μιχάλης Μήττας σημειώνοντας πως η Θεσσαλονίκη έχει αναλογία μόλις 1.85 τμ πρασίνου / κάτοικο, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει προσδιορίσει ως ελάχιστο όριο τα 9 τμ. Μάλιστα, η 5η Δημοτική Κοινότητα την οποία αφορά η κοπή των 260 δέντρων, έχει αναλογία μόλις 1.45 τμ πρασίνου / κάτοικο.