Νέες κατηγορίες κατά Αλ Φαγέντ: Ένα ολόκληρο σύστημα συνένοχο στις κακοποιήσεις κοριτσιών

Όλα και περισσότερα στοιχεία βλέπουν το φως της δημοσιότητας μετά την προβολή της εκπομπής του BBC σύμφωνα με την οποία ο εκλιπών Αιγύπτιος δισεκατομμυριούχος Μοχάμεντ αλ Φαγέντ είχε κακοποιήσει σεξουαλικά γυναίκες υπαλλήλους που εργάζονταν στο λονδρέζικο πολυκατάστημα Harrods, τις είχε αναγκάσει να υποβληθούν σε προληπτικούς ιατρικούς ελέγχους και τις είχε απειλήσει ότι θα υφίσταντο συνέπειες αν επιχειρούσαν να διαμαρτυρηθούν, όπως δήλωσαν δικηγόροι των φερόμενων θυμάτων.

Η Κέιτ – που δεν είναι το πραγματικό της όνομα – ήταν 16 ετών και είχε πρόσφατα αρχίσει να εργάζεται στα Harrods όταν ο Μοχάμεντ αλ Φαγέντ την κάλεσε στο διαμέρισμά του.

Μέσα στην κατοικία Park Lane, «προσπάθησε να με πιέσει να κάνω σεξ μαζί του», λέει η Κέιτ. «Προσπάθησε να είναι γοητευτικός… αλλά εγώ έλεγα συνέχεια όχι». Η Κέιτ λέει ότι η διάθεση του αείμνηστου ιδιοκτήτη του Harrods άλλαξε και άρχισαν οι απειλές. «Θύμωσε, οι πόρτες ήταν κλειδωμένες και δεν μπορούσα να βγω έξω. Με βίασε».

Διαβάστε επίσης: Βρετανία: Σκάνδαλο για τον εκλιπόντα ιδιοκτήτη των Harrods Μοχάμεντ αλ Φαγέντ – Κακοποιούσε υπαλλήλους

Η Κέιτ δεν αισθάνθηκε έτοιμη να πει την ιστορία της πριν από την προβολή του ντοκιμαντέρ του BBC Al Fayed: Predator at Harrods. Τώρα λέει ότι θέλει ο κόσμος να καταλάβει τι τέρας ήταν ο Φαγέντ και η μαρτυρία της ρίχνει περισσότερο φως στο διεφθαρμένο σύστημα στην καρδιά της εταιρείας, η οποία έκτοτε έχει πωληθεί σε νέους ιδιοκτήτες.

Φωτογραφία: BBC

 

Όπως και πολλές από τις γυναίκες που λένε ότι δέχθηκαν επιθέσεις ενώ εργάζονταν για το πολυτελές πολυκατάστημα, θυμάται τους γιατρούς που έκαναν προσωπικές ιατρικές εξετάσεις στο προσωπικό. Άλλες περιγράφουν τους προσωπικούς βοηθούς που τις καλούσαν στον Φαγέντ και τους φρουρούς ασφαλείας που προστάτευαν το διαμέρισμα όπου πραγματοποιούσε πολλές από τις επιθέσεις.

«Υπήρχε ένα ολόκληρο σύστημα για τη διευκόλυνσή του», λέει ο Dean Armstrong KC, ένας από τους δικηγόρους που εκπροσωπούν ορισμένα από τα φερόμενα ως θύματα. Πώς λειτουργούσε το σύστημα;

Οι γιατροί

Λίγο αφότου άρχισε να εργάζεται στα Harrods, η Κέιτ λέει ότι ο Φαγέντ της έκανε ανάρμοστες ερωτήσεις σχετικά με το αν είχε φίλο ή αν ήταν σεξουαλικά ενεργή.

Δεν μπορεί να θυμηθεί την απάντησή της, αλλά λέει ότι ο Φαγέντ είχε άλλους τρόπους για να βρει τις απαντήσεις που ήθελε. «Οργανώθηκε να με δει η Dr. Ann Coxon της Harley Street για ένα εταιρικό ιατρικό έλεγχο», λέει η Κέιτ. «Μου το πούλησαν ως προνόμιο της εργασίας στο γραφείο του προέδρου».

Λέει ότι η Dr. Coxon ζήτησε να κάνει μια εσωτερική εξέταση και να εξετάσει για σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, συμπεριλαμβανομένου του HIV. «Εξήγησα ότι δεν είχα γίνει ακόμη σεξουαλικά ενεργή και επομένως ήταν περιττό», λέει, προσθέτοντας ότι οι ανησυχίες της απορρίφθηκαν.

Επιστρέφοντας στο γραφείο, ο Φαγέντ ζήτησε να δει την Κέιτ. Λέει ότι άρχισε να συζητά τις προσωπικές λεπτομέρειες της ιατρικής της εξέτασης και αμφισβήτησε την «αγνότητά» της. ΣΥμπληρώνει ότι ήρθε εύκολα σε αμηχανία και βρήκε τη συζήτηση συγκεχυμένη, παρεμβατική και ταπεινωτική.

Η Κέιτ πιστεύει ότι οι προσωπικές πληροφορίες που παρείχε στον Φαγέντ ήταν ζωτικής σημασίας για να καταστεί δυνατή η κακοποίηση που υπέστη στη συνέχεια. «Ο Dr. Coxon του είχε δώσει το «πράσινο φως» που χρειαζόταν».

Ήταν ένα επαναλαμβανόμενο θέμα στην έρευνά μας ότι ο Φαγέντ είχε εμμονή να ανακαλύψει αν οι γυναίκες που σκόπευε να κακοποιήσει είχαν σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα.

Άλλες γυναίκες που λένε ότι δέχθηκαν επίθεση από τον Φαγέντ κατονομάζουν την τότε γιατρό της εταιρείας Harrods, Wendy Snell, που έκανε παρόμοιες εξετάσεις. Ορισμένες από αυτές λένε ότι ο Φαγέντ είχε πληροφορηθεί τα αποτελέσματα των εξετάσεων σεξουαλικής υγείας τους πριν επιστρέψουν στο γραφείο.

Η Dr. Snell έχει πεθάνει, αλλά η Dr. Coxon παραμένει εγγεγραμμένη στο Γενικό Ιατρικό Συμβούλιο και αρκετές γυναίκες λένε ότι σκοπεύουν να υποβάλουν επίσημη καταγγελία γι’ αυτήν στη ρυθμιστική αρχή.

Η Dr. Coxon δεν έχει απαντήσει σε αίτημα για σχολιασμό. Το GMC δήλωσε ότι οι ισχυρισμοί είναι «βαθιά ανησυχητικοί» και ότι θα λάβει τα κατάλληλα μέτρα εάν κάνει διαπιστώσεις σχετικά με την καταλληλόλητα για την άσκηση του επαγγέλματος οποιουδήποτε γιατρού.

Η Lindsay, η οποία εργαζόταν στα Harrods τη δεκαετία του 1990 λέει ότι ο Φαγέντ προσπάθησε να τη βιάσει και, πιστεύει ότι η ιατρική της περίθαλψη οργανώθηκε από έναν από τους ανώτερους προσωπικούς του βοηθούς.

«Ακολουθούσε τις οδηγίες του Φαγέντ», συμπληρώνει. «Αισθάνομαι ότι μας στρατολόγησε γι’ αυτό το σκοπό και μόνο γι’ αυτό το σκοπό».

Η Lindsay κατηγορεί τα Harrods ότι επέτρεψε την κακοποίηση. «Ποιος χρειάζεται 25 προσωρινούς βοηθούς;» αναρωτιέται.

Πολλές από τις γυναίκες με τις οποίες μιλήσαμε είπαν ότι ορισμένοι από τους ανώτερους προσωπικούς βοηθούς του Φαγέντ ήταν βασικά γρανάζια στο μηχανισμό της κακοποίησης. Αφού έβγαζαν τα αποτελέσματα των ιατρικών τους εξετάσεων, είπαν ότι οι ανώτεροι προσωπικοί βοηθοί τις έστελναν στο γραφείο ή στο διαμέρισμα του Φαγιέντ, όπου κακοποιούνταν.

Η Tamara, η οποία εργαζόταν στο γραφείο του προέδρου τη δεκαετία του 1990, δήλωσε στο BBC: «Ο Μοχάμεντ είχε αυτό το είδος του modus operandi κάθε μέρα. Τηλεφωνούσε σε έναν ανώτερο βοηθό και ρωτούσε ποια κορίτσια εργάζονταν εκείνη την ημέρα και στη συνέχεια καλούσε μία από εμάς στο γραφείο του».

«Η ανάμνησή μου είναι ότι χτυπούσε το τηλέφωνο του ιδιαιτέρου βοηθού», λέει η Natacha, μια άλλη επιζήσασα. «Τότε θα γύριζε προς μία από εμάς και θα έδειχνε και θα έστελνε μία από εμάς στο διαμέρισμα».

Η κλήση θα γινόταν με το πρόσχημα ότι θα κατέβαζε τον χαρτοφύλακα του Φαγέντ στο ασανσέρ, λένε οι γυναίκες. Η Tamara είπε ότι, στην πραγματικότητα, «θα ήσουν μόνη σου σε εκείνο το γραφείο και θα ήταν η ευκαιρία του να σε χουφτώσει, να σε παρενοχλήσει».

Ορισμένοι από τους ανώτερους προσωπικούς βοηθούς και τους γιατρούς έπαιξαν ρόλο σε αυτό που ο κ. Armstrong, ο δικηγόρος των θυμάτων, αποκάλεσε «σύστημα προμηθειών». Αλλά η έρευνά μας δείχνει ότι και άλλοι συμμετείχαν στη διατήρηση της σιωπής γύρω από τις επιθέσεις.

Ο Φαγέντ προστατεύονταν από προσωπικούς φρουρούς ασφαλείας, των οποίων η δουλειά ήταν να παραμένουν κοντά του. Η έρευνά μας δείχνει ότι κάποιοι από αυτούς ήταν μάρτυρες των στιγμών λίγο πριν και μετά από κάποιες από τις επιθέσεις.

Ο Steve, ο οποίος εργαζόταν ως προσωπική του ασφάλεια στα μέσα της δεκαετίας του ’90, δήλωσε ότι από ένα δωμάτιο ελέγχου στο υπόγειο μπορούσαν να δουν μόνο τους διαδρόμους που οδηγούσαν στο διαμέρισμά του στο Park Lane.

«Βλέπαμε μόνο τα κορίτσια να μπαίνουν στην πόρτα και στη συνέχεια να κλείνουν την πόρτα πίσω του. Και το πρωί τις βλέπαμε να αναχωρούν ή ακόμα και μετά από μια ώρα. Κάποιες φορούσαν ακόμα τις στολές του Harrods», είπε.

Κάποιες από τις γυναίκες διηγούνται πώς οι φρουροί ασφαλείας τις συνόδευσαν μέχρι το διαμέρισμα του Φαγέντ. Ένας, τον οποίο αποκαλούμε Άλαν, είπε ότι του ζητήθηκε να ανεβάσει δύο κορίτσια στον τελευταίο όροφο. Αργότερα, είπε ότι είδε τη μία από αυτές να κλαίει καθώς κατέβαιναν με το ασανσέρ.

Πηγή: BBC

Διαβάστε επίσης:HAR

Λίβανος: Η Ιαπωνία στέλνει πολεμικά αεροσκάφη σε Ελλάδα και Ιορδανία – Σε ετοιμότητα να μεταφέρουν πολίτες της

Λίγο πριν τις εκλογές: Η αυστριακή «Cosa Nostra»

Ρωσία: Σε δύο συλλήψεις «πρακτόρων της Ουκρανίας» στην Κριμαία προχώρησε η FSB

Ιταλία: Μέτρο από την εποχή του Μουσολίνι επαναφέρει η Μελόνι στα σχολεία

Γερμανία: Άνω κάτω η πρώτη συνεδρίαση της νέα βουλής στην Θουριγγία με το ακροδεξιό AfD