Νέες καταγγελίες εργαζομένων του «Ευαγγελισμού» για σοβαρές ελλείψεις και διάτρητες διαδικασίες

Φωτογραφία αρχείου

Σε πολύ σοβαρές καταγγελίες προχωράει το σωματείο εργαζομένων του μεγαλύτερου νοσοκομείου αναφοράς της χωράς. 

Οι εργαζόμενοι με αφορμή έγγραφό της διοίκησης τους «υπενθυμίζει» λόγω της προγραμματισμένης Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων του Ευαγγελισμού, την απαγόρευση των συναθροίσεων άνω των εννέα ατόμων κλειδώνοντας το αμφιθέατρο.

Όπως εξηγεί το σωματείο με ανακοίνωση του η διοίκηση δεν δείχνει το ανάλογο ενδιαφέρον για τον συγχρωτισμό των διοικητικών υπαλλήλων, ούτε για τα τμήματα του νοσοκομείου όπου το υγειονομικό προσωπικό συνωστίζεται με τους ασθενείς, ούτε όταν πρόκειται για σεμινάρια που διοργάνωσε η διοίκηση με το ΕΚΔΔΑ στον ίδιο χώρο την προηγούμενη εβδομάδα.

Παράλληλα το σωματείο εργαζομένων περιγράφει στην εν λόγω ανακοίνωση «την άθλια πραγματικότητα που ζουν υγειονομικοί και ασθενεί» όπως λέει χαρακτηριστικά.

– Έχουν διατεθεί 32 κλίνες ΜΕΘ covid. Μέχρι πριν λίγες μέρες λειτουργούσαν οι 24 και τώρα 28. Υπήρξε αρκετός χρόνος να είναι έτοιμες και οι 32 με όλες τις παροχές και διεθνείς προδιαγραφές, τα monitors, τους αναπνευστήρες κ.λπ. Κι ενώ όλοι (όχι μόνο οι ειδικοί) κατανοούν την κρισιμότητα ύπαρξης ενεργών κλινών ΜΕΘ σε ενδεχόμενη έξαρση (και γενικά), τι περιμένουν 8 μήνες;; Φούντωσε για τα καλά ο κορονοϊός και ο Ευαγγελισμός (το μεγαλύτερο νοσοκομείο αναφοράς) με μια μικρή ακόμη άνοδο κρουσμάτων, «τέλειωσε».

-Είπαν πως θα μετατρέψουν τη ΜΑΦ του 9ου ορόφου σε γενική ΜΕΘ (non-covid). Πέρα από τη δυσκολία, το απροσδιόριστο χρονοδιάγραμμα και το αμφίβολης αποτελεσματικότητας όλο εγχείρημα, τόσους μήνες τι σχεδίαζαν; Μετά το χειμώνα θα παραδοθεί; Και με ποιες ακριβώς προδιαγραφές;

– Είπαν πως θα δημιουργήσουν 12 νέες κλίνες ΜΕΘ στο χώρο της παλιάς Αιμοδοσίας από κάποια δωρεά. Το είπαν από το Μάιο. Πέρασαν 6 μήνες κι ακόμη περιμένουμε. Τώρα λένε πως χωρούν μέχρι 7 εξοπλισμένες κλίνες … Που είναι λοιπόν οι 33 καινούργιες για τις οποίες φοροαπαλλάσσεται ο φιλάνθρωπος χορηγός; Αν πρόκειται για μετατροπές των υπαρχουσών κλινών, προφανώς, δεν υπάρχει η αύξηση που προπαγανδίζουν οι ηγέτες του υπουργείου!

– Μας λένε κάποιοι καθηγητές ότι μπορεί να χρειαστεί μετατροπή κοινών θαλάμων σε ΜΕΘ, όταν η κατάσταση φτάσει «στο μη παρέκει». Με ποιες όμως προδιαγραφές; Υπάρχουν παροχές οξυγόνου επαρκείς; Αρκεί μισός αναπνευστήρας και λίγα monitors (ή μήπως κάμερες); Ή ίσως αν βγουν οι πόρτες κι αντικατασταθούν με plexiglass θα παρακολουθούν με ασφάλεια τον ασθενή και ΚΥΡΙΩΣ, ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ επαρκές σε αριθμό κι εκπαίδευση!! Εφιαλτικά σενάρια. Εάν υλοποιηθούν οι εξαγγελίες για συνολική ανάπτυξη περίπου 100 κλινών ΜΕΘ στον Ευαγγελισμό (δεν συμπεριλαμβάνονται οι μονάδες μεταμόσχευσης) τότε μόνο για νοσηλευτικό για τις συγκεκριμένες κλίνες χρειάζονται ΕΠΙΠΛΕΟΝ 400 ΜΟΝΙΜΟΙ κι εκπαιδευμένοι, με ανάλογο αριθμό σε τεχνολόγους, παρασκευαστές, φυσικοθεραπευτές κ.λπ. Με τις αστείες προσλήψεις – εποχιακού χαρακτήρα – ΔΕΝ ΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΙ ΑΝΑΓΚΕΣ!