Νέες ισορροπίες στη Μόσχα

Νέες ισορροπίες στη Μόσχα

Η ουκρανική αντεπίθεση γεννά εξελίξεις στη Ρωσία με ανακατατάξεις στην ηγετική ομάδα.

«Γιατί προελαύνουμε μέτρο το μέτρο όταν προελαύνουν χωριό το χωριό;» ρώτησε η Ρωσίδα παρουσιάστρια Ολγα Σκαμπέγεβα έναν αξιωματούχο της αποσχισθείσας «Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ». Η Σκαμπέγεβα όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν αναφανδόν υπέρ του πολέμου, όμως μετά τις δύο ουκρανικές αντεπιθέσεις στα ανατολικά και τα νότια πληθαίνουν οι φωνές που αμφισβητούν την πορεία της σύγκρουσης. Συγχρόνως, ο Γεβγένι Πριγκόζιν, ιδρυτής της ρωσικής μισθοφορικής Εταιρείας Βάγκνερ από κοινού με τον πρόεδρο της Τσετσενίας Ραμζάν Καντίροφ ρίχνουν τις ευθύνες για την προϊούσα στρατιωτική κρίση στον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού. Μάλιστα ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν έμεινε έξω από τον χορό και κατηγόρησε εμμέσως πλην σαφώς τον υπουργό του ότι δεν κατοχύρωσε νομικά τις εξαιρέσεις της μερικής επιστράτευσης που ο Ρώσος πρόεδρος εξήγγειλε.

Τούτων δοθέντων, είναι σαφές πως έχει δημιουργηθεί δυσμενές πολιτικό κλίμα στη Μόσχα. Επομένως, όσο ο πόλεμος συνεχίζεται και κλιμακώνεται τόσο θα φαίνονται τα ρήγματα στο μπλοκ εξουσίας του Πούτιν. Γι’ αυτό τον λόγο η αναζήτηση αποδιοπομπαίων τράγων δεν θα σταματήσει, καθόσον θα πρέπει να εκτονωθεί η πολιτική κρίση που η αντεπίθεση της Ουκρανίας προκαλεί. Οι «σιλοβίκι», όπως ονομάζονται οι άνθρωποι του κράτους που περιτριγυρίζουν τον Πούτιν (Πριγκόζιν, Καντίροφ, Λαβρόφ κ.ά.), έχουν αποκτήσει διευρυμένες εξουσίες και μεγαλύτερη δημοφιλία εξαιτίας του πολέμου. Ο Πούτιν, λοιπόν, θέλοντας και μη επιβραβεύει τους «σιλοβίκι», αφού είναι οι κυριότεροι σύμμαχοί του στην πολεμική προσπάθεια.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η προαγωγή του Καντίροφ στον βαθμό του αντιστράτηγου μόλις ένα εικοσιτετράωρο μετά τη σκληρή κριτική που εξαπέλυσε εναντίον του Ρώσου αντιστράτηγου Αλεξάντερ Λαπίν. Ο τελευταίος ήταν ο καθ’ ύλην αρμόδιος για τη μάχη του Λιμάν στο Ντονμπάς, όπου οι Ρώσοι ηττήθηκαν κατά κράτος από τον ουκρανικό στρατό και αναγκάστηκαν σε υποχώρηση προτού περικυκλωθούν. Ο Καντίροφ, μάλιστα, αφού κατηγόρησε τον Λαπίν για την ήττα, δήλωσε ότι εάν ήταν στο χέρι του, θα τον έστελνε στην πρώτη γραμμή ως απλό στρατιώτη για να «ξεπλύνει την ντροπή του με αίμα». Επιπροσθέτως, στην αντιπαράθεση για τους χειρισμούς του αντιστράτηγου έχει μπει και ο Πριγκόζιν, ο οποίος εδώ και καιρό ασκεί κριτική στον Σοϊγκού για τον παραδοσιακού τύπου πόλεμο που έχει οργανώσει. Υπό αυτό το πρίσμα, ο Πούτιν βρίσκεται σε ένα δίλημμα: είτε θα συμμορφωθεί στα αιτήματα του φιλοπόλεμου λόμπι Καντίροφ – Πριγκόζιν υποσκάπτοντας την εξουσία του είτε θα κινδυνεύσει να χάσει τους μισθοφόρους της Βάγκνερ και τους Τσετσένους στρατιώτες που έχουν σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος της εισβολής.

Τι έχει αλλάξει στο στρατιωτικό πεδίο

Την ίδια ώρα η πορεία των συγκρούσεων ευνοεί το Κίεβο, το οποίο θέλει να αξιοποιήσει πλήρως το μομέντουμ που προκάλεσαν η μεγάλη νίκη του στο μέτωπο του Χαρκόβου και η ανακατάληψη της πόλης Λιμάν. Τα βλέμματα πια είναι επικεντρωμένα στο νότιο μέτωπο και στη Χερσώνα. Οι Ουκρανοί επιχειρούν σε πρώτη φάση να αποκλείσουν τη γέφυρα του φράγματος της πόλης Νόβα Κακχόβκα. Αυτή η γέφυρα είναι η μία εκ των δύο που έχουν υπό την κατοχή τους οι Ρώσοι και λόγω αυτών έχουν τη δυνατότητα να παραμείνουν στα δυτικά του ποταμού Δνείπερου.

Ο ποταμός χωρίζει την Ουκρανία στη μέση και εφόσον οι Ρώσοι ελέγχουν το προγεφύρωμα της Χερσώνας, το Μικολάεφ και η Οδησσός θα βρίσκονται διαρκώς υπό τη ρωσική απειλή. Γι’ αυτό τον λόγο το Κίεβο έχει ρίξει το βάρος των δυνάμεών του εναντίον του ρωσικού στρατού που βρίσκεται δυτικά του Δνείπερου, ελπίζοντας στην πορεία να ανοίξουν τον δρόμο για μια αντεπίθεση στην Κριμαία.

Ειδικότερα, Αμερικανοί αξιωματούχοι που μίλησαν στους «Financial Times» ανέφεραν πως οι Ουκρανοί επιταχύνουν τις επιθέσεις διότι θέλουν να προλάβουν τον ερχομό του χειμώνα που θα αλλάξει ριζικά τις θερμοκρασίες αλλά και την κινητοποίηση των Ρώσων. Επιπλέον, ρεπορτάζ της «Wall Street Journal» υποστήριζε πως ένας από τους λόγους που οι Ουκρανοί έχουν τη δυνατότητα να συνεχίζουν την αντεπίθεσή τους είναι η περισυλλογή του οπλισμού βαρέος τύπου που άφησαν οι Ρώσοι πίσω τους τον Απρίλιο όταν υποχώρησαν από το βόρειο μέτωπο. Ο οπλισμός αυτός, αν και δεν είναι τόσο προηγμένος όσο ο δυτικός, είναι σοβιετικού τύπου και οι Ουκρανοί γνωρίζουν άριστα πώς να τον χρησιμοποιήσουν.

Περί ρωσικής επιστράτευσης

Συγχρόνως, η μερική επιστράτευση που κήρυξε το Κρεμλίνο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη παρά τα παρατράγουδα. Η επιστράτευση θα αποδώσει τα μέγιστα σε τρεις τέσσερις μήνες από τώρα, αν και έχουν υπάρξει αναφορές πως οι έφεδροι θα μεταφερθούν πάραυτα στο μέτωπο χωρίς να έχουν εκπαιδευτεί προηγουμένως.

Παράλληλα, η ρωσική επιμελητεία φαίνεται πως δεν ήταν έτοιμη να υποδεχτεί τον απόλυτο αριθμό των ανθρώπων που κινητοποιήθηκαν. Σε αυτό το πλαίσιο οι αξιωματικοί καλούν τους επιστρατευμένους να αγοράσουν μια σειρά από αντικείμενα, όπως αλεξίσφαιρα γιλέκα, drones, διόπτρες νυχτερινής όρασης, ταμπόν για τη διακοπή αιμορραγίας, αλλά και σερβιέτες για την ενίσχυση των αρβυλών. Μάλιστα οι σύζυγοι και οι συγγενείς των επιστρατευμένων έχουν οργανωθεί δημιουργώντας κανάλια στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Telegram.

Σε ένα από αυτά μια γυναίκα παραπονιόταν πως το συνολικό κόστος για τα αναγκαία αυτά είδη ξεπερνά τα 2.500 δολάρια, ποσό πολύ υψηλό για τα ρωσικά δεδομένα!

Διαβάστε επίσης

Πόλεμος στην Ουκρανία: Καρέ καρέ η στιγμή που πύραυλος πέφτει δίπλα σε κοπέλα – Σοκαριστικές εικόνες

Προσάρτηση περιοχών στη Ρωσία – διευρύνεται ο πόλεμος

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Τσετσένος ηγέτης Καντίροφ στέλνει τoυς ανήλικους γιους του στο μέτωπο

Documento Newsletter