Νέες εξελίξεις στα Τέμπη: Παραμένουν οι υψηλές χρηματικές εγγυήσεις σε πέντε κατηγορούμενους για τη σύμβαση 717

Νέες εξελίξεις στα Τέμπη: Παραμένουν οι υψηλές χρηματικές εγγυήσεις σε πέντε κατηγορούμενους για τη σύμβαση 717

Τη διατήρηση των υψηλών χρηματικών εγγυήσεων που είχαν επιβληθεί σε πέντε κατηγορούμενους στους οποίους είχαν ασκηθεί ποινικές διώξεις από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία σχετικά με την περιβόητη σύμβαση 717/2014, αποφάσισε το Δικαστικό Συμβούλιο. Πρόκειται για τη σύμβαση που αφορούσε στην επανεγκατάσταση του συστήματος σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης στα τρένα που υπογράφηκε το 2014 και μέχρι και τη μοιραία νύχτα της τραγωδίας στα Τέμπη δεν είχε ολοκληρωθεί, ώστε να αποτραπεί το τραγικό συμβάν.

Σύμφωνα με πληροφορίες του documentonews.gr, το Δικαστικό Συμβούλιο απεφάνθη για τις περιπτώσεις πέντε κατηγορουμένων, οι οποίοι είχαν προσφύγει κατά των υψηλών εγγυήσεων που τους είχαν επιβληθεί, με τη σύμφωνη γνώμη της ευρωπαίας ανακρίτριας και της Ευρωπαίας Εντεταλμένης Εισαγγελέως.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το Δικαστικό Συμβούλιο μείωσε ελαφρώς τις υψηλές εγγυήσεις που είχαν επιβληθεί στους πέντε κατηγορούμενους, ενώ υιοθέτησε πλήρως το νομικό σκεπτικό της εντεταλμένης ευρωπαίας εισαγγελέως Πόπης Παπανδρέου, σε ότι αφορά την άσκηση ποινικών διώξεων. Κάτι που σημαίνει ότι δεν «αποδυναμώθηκαν οι ενδείξεις ενοχής» των κατηγορουμένων που είχε διαπιστώσει η ευρωπαία εισαγγελέας.

Για παράδειγμα στην περίπτωση κατηγορούμενου, που του είχε επιβληθεί χρηματική εγγύηση ύψους 800.000 ευρώ, το Δικαστικό Συμβούλιο ενέκρινε τη μείωση της σε 700.000 ευρώ.

Συνολικά, για τους πέντε αυτούς κατηγορούμενους, οι χρηματικές εγγυήσεις που με απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου παραμένουν, κυμαίνονται από 150.000 έως 700.000 ευρώ. Δηλαδή ελαφρώς χαμηλότερες από αυτές που αρχικά τους είχαν επιβληθεί.

Κατά τις ίδιες πηγές η επιβολή του ύψους της εγγύησης εξαρτάται από δύο παράγοντες. Από τη μια, έχει να κάνει με τη βαρύτητα του εγκλήματος και από την άλλη με την οικονομική και ηθική κατάσταση του κατηγορούμενου. Στην προκειμένη περίπτωση, συνεκτιμήθηκε η ακίνητη περιουσία που διαθέτουν κάποιοι από τους κατηγορούμενους, όπως επίσης και οι ενδείξεις ενοχής τους.

Υπενθυμίζεται ότι στους 23 κατηγορούμενους έχουν ασκηθεί διώξεις για τα αδικήματα κατά περίπτωση «της απάτης, για ψευδή βεβαίωση με σκοπό τον προσπορισμό αθέμιτου οφέλους σε άλλον, για απιστία κονδυλίων, για ηθική αυτουργία σε απάτη σχετική με τις επιχορηγήσεις και ηθική αυτουργία σε ψευδή βεβαίωση με σκοπό τον προσπορισμό αθέμιτου οφέλους σε άλλον».

Τα άλλα τρία βουλεύματα

Σημειώνεται ότι πριν από λίγες μέρες το Δικαστικό Συμβούλιο απεφάνθη για ακόμη τρεις από τους 23 συνολικά κατηγορούμενους στους οποίους είχαν επιβληθεί εγγυήσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Το Δικαστικό Συμβούλιο ήρε τον περιοριστικό όρο της επιβολής εγγυήσεως και τον αντικατέστησε με παρουσία των κατηγορούμενων στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους το πρώτο πενθήμερο κάθε μήνα, ενώ απεφάνθη ότι η υπέρογκη εγγυοδοσία παραβιάζει την αρχή της αναλογικότητας.

Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, το πιθανότερο σενάριο είναι η έκδοση ενταλμάτων για προσωρινή κράτηση των κρατουμένων μέχρι να ξεκινήσει η δίκη, εάν δεν καταβληθούν οι εγγυήσεις. Αν όμως οι εγγυήσεις καταβληθούν, τότε οι κατηγορούμενοι αναμένεται να πάρουν προθεσμία για καταβολή εγγυοδοσίας είτε με μετρητά είτε με υποθήκη (η υποθήκη πρέπει υποχρεωτικά να είναι ίσης αξίας με το ποσό) ή ακόμα και με εγγυητική επιστολή τράπεζας.

Διαβάστε επίσης

Στον Άρειο Πάγο η αποκάλυψη του Documento για το παραδικαστικό με τα πλαστά ποινικά μητρώα

Greek Mafia: Την ενοχή του κατηγορούμενου για τη δολοφονία Κοντογιώργη ζητά ο εισαγγελέας – «Είμαι αθώος, έχω δύο παιδιά» απαντά

Ντιμπέιτ Χάρις-Τραμπ: «Συμμαζέψαμε το χάλι σου – Είσαι μαρξίστρια» – Οι ατάκες για Πούτιν, Μπάιντεν, Ισραήλ

Η επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ: Κλείδωσε η υποψηφιότητα Πολάκη, ποιοι άλλοι αναμένεται να δώσουν τη μάχη – Άμεσα οι ανακοινώσεις από Κασσελάκη

Τέιλορ Σουίφτ: «Εγώ, η άτεκνη γατομαμά στηρίζω την Κάμαλα Χάρις»

Προς παραγραφή και το σκάνδαλο με τα λεφτά για το τσουνάμι

Κακοκαιρία Atena: Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν την Τετάρτη – Πότε εξασθενούν τα φαινόμενα (LIVE)

«Παιχταρά μου»: Η ατάκα του Ρότα στον Ιωαννίδη μετά το υπέροχο γκολ στο ματς με την Ιρλανδία (Video)

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter