Σε μία ομιλία με την οποία αναπαρήγαγε τις δικαιολογίες που έχει επιστρατεύσει η κυβέρνηση τις προηγούμενες ημέρες, διανθισμένη με μερικές ακόμα νέες επιχείρησε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης να υπερασπιστεί τη θέση του. Προκάλεσε έκπληξη με τη δήλωσή του πως από τις κρίσιμες συσκέψεις δεν υπάρχουν πρακτικά, άρα και αποδεικτικά των αποφάσεων που ελήφθησαν, για τις οποίες ο ίδιος με την εταιρεία της Αττικής Οδού αντιπαρατίθενται τις τελευταίες δύο ημέρες δημοσίως.
Σε ένα κρεσέντο δικαιολογιών, με προσωπικό τόνο και αναφορές στο «πατριωτικό του καθήκον» εμφανίστηκε στο βήμα της Βουλής ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, στην προσπάθειά του να υπερασπιστεί τις επιλογές του, τον εαυτό του, καθώς και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ο υπουργός επιδόθηκε στην περιγραφή των ελλείψεων του κρατικού μηχανισμού, των υποδομών και άλλων κρίσιμων για τη λειτουργία της Πολιτικής Προστασίας, δίνοντας σε κάποιες στιγμές την αίσθηση πως τα λέει προς την αντιπολίτευση για την κριτική της για να τα ακούει ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του.
Επικαλούμενος την ανάγκη εξοπλισμών με ραντάρ και σύγχρονα εργαλεία, την τεχνολογική αναβάθμιση, συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης και άλλα, υποστήριξε πως «αν τα είχαμε θα ξέραμε πόσο χιόνι θα πέσει, αν τα είχαν οι μετεωρολόγοι…», ρίχνοντας και πάλι το μπαλάκι των ευθυνών στους επιστήμονες. Ουσιαστικά, προετοιμάστε το έδαφος για νέα εξοπλιστικά προγράμματα από την κυβέρνηση, επιχειρώντας να δεσμεύσει την αντιπολίτευση στην εκ των προτέρων συναίνεσή της.
Αποκαλυπτικός ήταν και στο σημείο που απάντησε στα ερωτήματα για την ύπαρξη πρακτικών από τις συνεδριάσεις για την προετοιμασία αντιμετώπισης της κακοκαιρίας, δηλώνοντας ευθαρσώς πως δεν υπάρχουν, επικαλούμενος μάλιστα την ευρωπαϊκή και την ελληνική πρακτική, καθώς και τον νομικό σύμβουλο του υπουργείου.
«Εάν βρείτε ευρωπαϊκή χώρα που κρατιούνται πρακτικά, δεν υπάρχει» απάντησε λίγο αργότερα, μετά την έκρηξη του Αλέξη Τσίπρα στις δικαιολογίες που παρέθεσε προηγουμένως, φτάνοντας στο σημείο να επικαλεστεί και δηλώσεις του πρώην προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, πως «τα πρακτικά σε αυτές τις περιπτώσεις φέρνουν ευθυνοφοβία».
Αναφερόμενος σε λίγα σημεία της ομιλία τους σε γενικές «αστοχίες και αδυναμίες στον συντονισμό», υπαινίχθηκε ακόμα και την στάση της εταιρείας, συνεχίζοντας να επιρρίπτει τις ευθύνες στην εταιρεία της Αττικής Οδού. Την χαρακτήρισε «αδύναμο κρίκο», και αναρωτήθηκε γιατί ενώ άλλοι δρόμοι όπως η Νέα Οδός έμεινε ανοιχτή, στην Αττική «είχαμε την χείριστη».
Κλείνοντας δε, ο υπουργός εντυπωσίασε για την γρήγορη προσαρμογή του στα ελληνικά πράγματα, με ένα ακόμα κρεσέντο πατριωτισμού και εθνικού καθήκοντος, δηλώνοντας πως αυτά ήταν που τον έπεισαν να αποδεχθεί την πρόταση του Κ. Μητσοτάκη να αναλάβει την Πολιτική Προστασία. «Δεν ήμουν ανεπάγγελτος, δεν ήρθα να εξαργυρώσω, ήρθα ως καλοπροαίρετος φιλότιμος», υποστήριξε μεταξύ άλλων.
—