Νέα επίθεση δέχονται οι τραπεζικές μετοχές στο Χρηματιστήριο με τον κλαδικό δείκτη να σημειώνει απώλειες πάνω από 3% στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, ενώ την περασμένη εβδομάδα, όταν και… ανακοινώθηκε το σχέδιο Στουρνάρα για την μείωση των κόκκινων δανείων κατά 50%, οι απώλειες ξεπέρασαν το 12%.
Οι απώλειες στο Χρηματιστήριο είναι συνδυασμός πραγμάτων, υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς. Στα αρνητικά περιλαμβάνεται η αποχώρηση τριών τραπεζικών μετοχών, της Εθνικής, της Eurobank και της Πειραιώς από τους δείκτες της Morgan Stanley, που σημαίνει ότι μέχρι τις 30/11 που θα τεθούν σε ισχύ οι αλλαγές , προβλέπονται εκροές κεφαλαίων της τάξης των 110 εκατ. ευρώ.
Επίσης, το σχέδιο Στουρνάρα δεν φαίνεται να έχει πείσει τους ξένους επενδυτές για την αποτελεσματικότητά του. Ο Αμερικανικός οίκος είναι επιφυλακτικός για ένα σημαντικό λόγο: Εάν η καθαρή θέση του οχήματος ειδικού σκοπού που εισηγείται η τράπεζα της Ελλάδος (γνωστό ως SPV) περιλαμβάνει αναβαλλόμενους φόρους (DTAs) χωρίς καμία κυβερνητική στήριξη / εγγύηση, είναι δύσκολο οι διεθνείς επενδυτές να είναι πρόθυμοι να χρηματοδοτήσουν (μέσω της αγοράς ομολόγων του SPV) την απόκτηση NPEs από τις ελληνικές τράπεζες στην καθαρή λογιστική αξία στην οποία τα κατέχουν οι τράπεζες.
Σε κάθε περίπτωση η εικόνα των τραπεζικών μετοχών στο Χρηματιστήριο δείχνει προβληματική, ειδικά από τη στιγμή που η κεφαλαιοποίησή τους διαμορφώνεται κάτω από 5 δις. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση της ΕΤΕ διαμορφώνεται την Δευτέρα στα 958 εκατ. ευρώ, της Πειραιώς στα 425 εκατ. ευρώ, λίγο πάνω από το 1 δις. της Eurobank και στο 1,8 δις. ευρώ της Alpha Bank.
Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. παρασύρθηκε σε νέες απώλειες μεγαλύτερες της μίας ποσοστιαίας μονάδας και στα επίπεδα των 617 μονάδων και με ιδιαίτερα χαμηλό τζίρο, μόλις 37 εκατ. ευρώ.