Νέες αποκαλύψεις Μαρτίνη για τα «χατίρια» στον Σαμαρά και τον διορισμό της πεθεράς του Αβραμόπουλου

Νέες αποκαλύψεις Μαρτίνη για τα «χατίρια» στον Σαμαρά και τον διορισμό της πεθεράς του Αβραμόπουλου

Αν και λιγότερο «ομιλητικός» από την πρώτη του κατάθεση, ο υπόδικος και προφυλακισμένος πρώην πρόεδρος του «Ερρίκος Ντυνάν» βρέθηκε και σήμερα στην Εξεταστική Επιτροπή για τα σκάνδαλα της Υγείας, , με φόντο τις αποκαλύψεις του Documentoπροκειμένου να εξεταστεί και από άλλα μέλη της Επιτροπής.

Και, μεταξύ άλλων, αποκάλυψε τα πως μετά από παράκληση του Δημήτρη Αβραμόπουλου διόρισε στο «Ντυνάν» την πεθερά του πρώην υπουργού.

Το άνοιγμα της διαδικασίας

Ο Αντώνης Μπαλωμενάκης άνοιξε τη διαδικασία ενημερώνοντας τα μέλη πως ο συμβιβασμός με τον Ανδρέα Βγενόπουλο επί θητείας Λοβέρδου προκάλεσε το αποτέλεσμα να μην πληρωθούν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου για τα δεδουλευμένα τους.

Πριν καλέσουν τον μάρτυρα να περάσει στην αίθουσα για να συνεχιστεί η κατάθεσή του, η Εύη Χριστοφιλοπούλου προκάλεσε ένταση στην Επιτροπή, εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση κατά του πρωθυπουργού. Η βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης έκανε λόγο για μιντιακό show και σκανδαλοθηρία από την πλευρά της κυβέρνησης, τονίζοντας παράλληλα πως ο πρωθυπουργός «πρέπει να βουτάει τη γλώσσα του στο μυαλό του» πριν επικαλεστεί τα λεγόμενα ενός υπόδικου.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρος Λάππας, απάντησε πως η επίκληση της ιδιότητας του μάρτυρα, δηλαδή πως είναι υπόδικος, δεν συνάγεται πως ό,τι λέει ο Μαρτίνης πρέπει να πετάγεται στον κάλαθο των αχρήστων. «Εγώ, δεν έκανα καμία ερώτηση γιατί σέβομαι το τεκμήριο της αθωώτητας» είπε προς την κ. Χριστοφιλοπούλου, προσθέτοντας: «Αν νομίζετε πως θα κάνετε show, κάνετε λάθος».

Ο ανεξάρτητος βουλευτής, Νίκος Νικολόπουλος, αμέσως μετά τον κ. Λάππα τόνισε πως «ούτε ένα κανάλι, εκτός δύο εφημερίδων, δεν έγραψαν τίποτα και δεν είπαν τίποτα για την κατάθεση Μαρτίνη», ζητώντας παρέμβαση του ΕΣΡ.

Οι αντεγκλήσεις είχαν συνέχεια, με τη σκυτάλη να παίρνουν οι Γεωργαντάς και Νικολόπουλος. Συγκεκριμένα, όταν ο κ. Βλάχος είχε το λόγο και τοποθετούταν για το ζήτημα του ανοίγματος των τραπεζικών λογαριασμών, ο πρόεδρος του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών παρενέβη διακόπτοντάς τον. «Κι αν έχουμε πάμπερς;» ρώτησε με νόημα, με τον εισηγητή της ΝΔ, Γιώργο Γεωργαντά, να απαντά φωνάζοντας: «Αφήστε τα καραγκιοζιλίκια!». Τότε, ο Νικολόπουλος επανήλθε λέγοντας προς τον βουλευτή της ΝΔ: «Τον έστειλε ως Μητσοτάκης ως Φιλιππινέζα». Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Αντώνης Μπαλωμενάκης αναγκάστηκε να τους κλείσει τα μικρόφωνα προκειμένου να ηρεμήσουν τα πνεύματα και να επανέλθουν στην τάξη.

Η δεύτερη κατάθεση

Πριν συνεχιστεί η εξέτασή του από τους υπόλοιπους εισηγητές που δεν μπόρεσαν να του παραθέσουν ερωτήματα κατά την πρώτη του παρουσία στην Εξεταστική Επιτροπή, ο Ανδρέας Μαρτίνης ξεκαθάρισε πως από το 2011 έπαψε να λαμβάνει αποζημιώσεις για τη συμμετοχή του στο Δ.Σ. του νοσοκομείου, απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στις αιχμές που άφησε εναντίον του ο Γιώργος Γεωργαντάς.

Ο Γιώργος Λαμπρούλης, εισηγητής του ΚΚΕ, ξεκίνησε με μία πολιτική τοποθέτηση αφορμώμενος από το ξεπούλημα του «Ντυνάν», ψέγοντας τον υποβιβασμό των λαϊκών συμφερόντων μπροστά στην εξυπηρέτηση των αναγκών του κεφαλαίου.

Σε αυτό το σημείο, ο Ανδρέας Μαρτίνης παρενέβη και χαρακτήρισε την περίπτωση του «Ερρίκος Ντυνάν» «μνημείο διαπλοκής», ενώ στη συνέχεια σχολίασε καυστικά την δεύτερη συνεχόμενη απουσία του Νότη Μηταράκη από την επιτροπή, ο οποίος όλως τυχαίως και σήμερα αντικαταστάθηκε από άλλο στέλεχος της ΝΔ.

«Έχω μια απορία για να μην πω παράπονο. Ένα κόμμα αποφάσισε να μην εκπροσωπούνται στην επιτροπή σας άτομα που ανέφερα στον εισαγγελέα. Ο κ. Μηταράκης ενώ ανήκει στην Επιτροπή, δεν μου δόθηκε η ευκαιρία να τον γνωρίσω» είπε δηκτικά ο πρώην πρόεδρος του ΚΙΕΝ, ο οποίος στις καταθέσεις του στον αρμόδιο εισαγγελέα έχει κατονομάσει τις ευθύνες του αν. τομεάρχη της ΝΔ στο ξεπούλημα του «Ντυνάν».

Αξίζει να προστεθεί πως μετά την αναφορά Μαρτίνη και το σχετικό δημοσίευμα του koutipandoras.gr, ο Νότης Μηταράκης αποφάσισε να παρευρεθεί στην Εξεταστική Επιτροπή. Μάλιστα, απάντησε στο koutipandoras.gr με σχόλιο στο Twitter κάτω από το σχετικό δημοσίευμα, γράφοντας: «παρών».

Απαντώντας στην ερώτηση του κ. Λαμπρούλη αναφορικά με το το μερίδιο των νοσηλίων που το νοσοκομείο έπαιρνε από τα Ταμεία, ανέφερε πως αρχικά αυτό ήταν στο 20%, ενώ στη συνέχεια αυξήθηκε κατά πολύ, φτάνοντας να είναι διπλάσιο.

Μετά από σχετική ερώτηση του εισηγητή των ΑΝΕΛ, Θανάση Παπαχριστόπουλου, για το τριμερές μνημόνιο επί Γεωργιάδη, χαρακτήρισε «ενδεχομένως άκυρη όλη τη διαδικασία (του πλειστηριασμού)», καθώς «διορισμένα Διοικητικά Συμβούλια έχουν περιορισμένες δυνατότητες», τονίζοντας πως εκφεύγει της εντολής που είχε δώσει το δικαστήριο στο διορισμένο Δ.Σ., το οποίο δέσμευσε το νοσοκομείο προς την πορεία του πλειστηριασμού.

Αναφορικά με τον Ανδρέα Λοβέρδο, ο Μαρτίνης επανέλαβε πως τον πίεσε να αποσύρει τη μήνυση κατά του Ανδρέα Βγενόπουλου. Χαρακτήρισε τη διαδικασία που ακολούθησε προκειμένου να αποσύρει τα ένδικα μέσα κατά του μεγαλοεπιχειρηματία «οιονεί πραξικόπημα για πρώτη φορά στην ιστορία του Ντυνάν».

Εν συνεχεία, ο κ. Παπαχριστόπουλος ανέφερε ένα δημοσίευμα του 2012 από το πρακτορείο Reuters που έκανε λόγο για ιδιοτελή κερδοσκοπία του κ. Σάλλα. «Έπρεπε να περάσουν 5 χρόνια, όταν ο εισαγγελέας διαφθοράς, κ. Αθανασίου, παραπέμπει τους Σάλλα και Προβόπουλο γιατί έκαναν πάρτι με τα αποθεματικά των Ταμείων. Κανείς δεν αναφέρθηκε στην παραπομπή Σάλλα» τόνισε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, συμπληρώνοντας για τους δύο ανθρώπους που διαχειρίστηκαν το «Ντυνάν», Σάλλας και Βγενόπουλος, «ο ένας είναι μακαρίτης αλλά οι συνεργάτες του, Μπουλούτας, Φόρος και Μάγειρας, διώκονται, ενώ και ο Σάλλας είναι υπόδικος».

Μετά την τοποθέτηση του κ. Παπαχριστόπουλου, ο Μαρτίνης διόρθωσε τον εισηγητή των ΑΝΕΛ: «Δεν άλλαξε καταστατικό το Ντυνάν. Ο Λοβέρδος έβγαλε 2 τροπολογίες» και συμπλήρωσε ρωτώντας: «Ένα καταστατικό που κυρώθηκε με νόμο, αλλάζει χωρίς να συμφωνήσουν και τα δύο μέρη;».

«Επιτρέψτε μου αλλά σας έπιασαν κορόιδο κατά το κοινώς λεγόμενο» είπε στον Μαρτίνη η βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων, Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου, σχετικά με τις διαβεβαιώσεις που του είχε δώσει ο Λοβέρδος για να αποσύρει τα ένδικα μέσα κατά του Ανδρέα Βγενόπουλου. «Μετανιώνω που δεν πέθανε τότε» της απάντησε ο πρώην πρόεδρος του ΚΙΕΝ. «Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντες» επανήλθε η βουλευτής, με τον Μαρτίνη να απαντά με αποστομωτικό τρόπο: «Δεν φέρανε δώρα, πήραν δώρα…».

Τα «χατίρια» στον Σαμαρά και η πεθερά του Αβραμόπουλο

Αποκαλυπτικός ήταν και για τις εξυπηρετήσεις που ζητούσε ο Αντώνης Σαμαράς, αλλά και για το διορισμό της πεθεράς του Αβραμόπουλου. «Ο κ. Σαμαράς είχε κάθε δικαίωμα εκ της γνωριμίας μας να μου ζητήσει κάτι. Δεν ήταν άχρηστοι αυτοί που διορίστηκαν (στο Ντυνάν με εντολή Σαμαρά). Ήταν ιδιωτικό (σ.σ. νοσοκομείο)» είπε ο Μαρτίνης, με την κ. Μεγαλοοικονόμου να σχολιάζει χαρακτηριστικά: «Δεν ήξερα κι εγώ κάνα πρωθυπουργό να με διορίσει κι εμένα».

Ο Μαρτίνης επανήλθε: «Να κάνω μια διευκρίνιση: Ο κ. Σαμαράς σε επίπεδο προσώπων μου ζήτησε τα λιγότερα χατίρια από όλους τους άλλους. Κανένα δεν μου ζήτησαν ο Καραμανλής και ο Τσίπρας».

https://www.youtube.com/watch?v=5ZkX5_P7HnY

Ως προς το διορισμό της πεθεράς του Δημήτρη Αβραμόπουλου στο «Ερρίκος Ντυνάν» αποκάλυψε: «Την πεθερά του κ. Αβαραμόπουλο τη διόρισα μετά από παράκλησή του».

Από κρίση «θεσμοανησυχίας» και ερωτημάτων άνευ ουσίας χαρακτηρίζεται η παρουσία του εισηγητή του Ποταμιού, Γιώργου Μαυρωτά, ο οποίος το πρώτο πράγμα που ρώτησε τον Ανδρέα Μαρτίνη ήταν: «Αυτά γιατί δεν τα είπατε τότε και τα καταγγέλλετε τώρα;».

«Αν δεν περνούσα από το πικρό αλλά διδακτικό ποτήρι των φυλακών θα νόμιζαν πως τα λέω για να μην θιγώ» απάντησε ο Μαρτίνης, με τον Μαυρωτά να προσθέτει στο λόγο του: «Για να μην μπείτε φυλακή…». «Ακριβώς» είπε ο Μαρτίνης.

«Και γιατί να μην ισχυριστεί κάποιος πως τα λέτε τώρα για να έχετε ευνοϊκότερη μεταχείριση;» ξανά ρώτησε ο βουλευτής του Ποταμιού και ο Μαρτίνης απεφάνθη: «Γιατί υπάρχει δικαστικό σκάνδαλο. Είμαι ο μόνος με 67% αναπηρία που δεν έχει αποφυλακιστεί».

Ύστερα, ο κ. Μαυρωτάς έφτασε μέχρι και στην προεδρία του Νίκου Κωνσταντόπουλου στον ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθώντας να βρει σημείο επαφής μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και διαπλοκής στο «Ντυνάν», αφού ο Μαρτίνης αποσαφήνισε πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν του ζήτησε κανέναν διορισμό. Μάλιστα, ο βουλευτής του Ποταμιού υπογράμμισε πως θα είχε μεγαλύτερη πολιτική σημασία αν όλα όσα αποκαλύπτει τώρα ο Μαρτίνης, τα είχε αποκαλύψει τον καιρό που συνέβαιναν γιατί τώρα προκαλούν και την ανάλογη επικοινωνιακή συγκυρία. Απ’ ό,τι φαίνεται η χρονική στιγμή των αποκαλύψεων έχει μεγαλύτερη πολιτική βαρύτητα από το περιεχόμενο των αποκαλύψεων για τον κ. Μαυρωτά.

Ο ανεξάρτητος βουλευτής, Νίκος Νικολόπουλος, προσπαθούσε εναγωνίως να κάνει τον Μαρτίνη να μιλήσει με ονόματα αναφορικά με όσους πρέπει να ανοίξουν οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί, με τον Μαρτίνη να αποφεύγει εντέχνως να ονοματίσει όσους έχει εμμέσως καταγγείλει. Μετά την επιμονή του Νικολόπουλου, ο πρώην πρόεδρος του Ντυνάν είπε πως πρέπει να ανοίξουν οι λογαριασμοί του Μεσσήνιου υπαλλήλου του ΣΔΟΕ, κ. Γιαννιώτη, του διευθυντή της ΔΟΥ Κηφισιάς, κ. Κολαΐτη, και υπαλλήλων της Πειραιώς που είχαν εγκατασταθεί στο νοσοκομείο πριν τον πλειστηριασμό.

Ο πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος ζήτησε επίσης από τον μάρτυρα να κατονομάσει και όσους δεν πλήρωσαν τα νοσήλιά τους, αναφέροντας τα ονόματα των Χαρ. Αθανασίου, Σημίτη, ενώ έκανε λόγο και για 3 συγγενείς του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκου Μητσοτάκη. Τότε, παρενέβη ο Γιώργος Γεωργαντάς, κάνοντας μία μειωτική αναφορά προς την εφημερίδα Documento. «Από το Documento είναι αυτά τα στοιχεία;» ρώτησε ο εισηγητής της ΝΔ «Ναι» απάντησε ο Νικολόπουλος και ο Γεωργαντάς αποκρίθηκε ειρωνικά: «Μάλιστα…».

Μετά από ερώτηση της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Αννέτας Καββαδία, ως προς τα άλλα πολιτικά πρόσωπα που ζήτησαν ρουσφέτια από τον Μαρτίνη όσο εκείνος ήταν πρόεδρος του ΚΙΕΝ απάντησε πως πρόκειται για πάρα πολλούς πολιτικούς. Η κ. Καββαδία επέμενε για να παραθέσει ο μάρτυρας ονόματα, με τον Μαρτίνη να τονίζει: «Είναι στο ημερολόγιο της τότε γραμματέως μου, Ειρήνης Δαγκωνάκη, αν δεν της το πήραν οι δοτοί του Γεωργιάδη».

https://www.youtube.com/watch?v=3MxMB2bi7kU

https://www.youtube.com/watch?v=35hgUUsAJ90

https://www.youtube.com/watch?v=Z2uB8GV77nI

https://www.youtube.com/watch?v=G0sIEJ7SClc

Υπενθυμίζεται ότι στην πρώτη του κατάθεση ο Ανδρέας Μαρτίνης «έδωσε» Αντώνη Σαμαρά, Δημήτρη Αβραμόπουλο, Ανδρέα Λοβέρδο και Μάκη Βορίδη, ενώ δεν έμειναν στο απυρόβλητο ούτε οι Χαράλαμπος Αθανασίου, Νότης Μηταράκης, Κωστής Χατζηδάκης, και Ανδρέας Βγενόπουλος.

Χαρακτηριστική είναι η φράση του, με την οποία συνόψισε το σκάνδαλο Ντυνάν: «Ο Αβραμόπουλος έκανε το σύστημα άλωσης του Ερυθρού Σταυρού. Ο κ. Λοβέρδος έσκαψε τον λάκκο του Ερρίκος Ντυνάν και ο κ. Γεωργιάδης μας έριξε μέσα και τον σφράγισε πολύ καλά ώστε να μην μπορούμε να βγούμε με τίποτα».

Ο Ανδρέας Μαρτίνης είχε χαρακτηρίσει «πρωτεργάτη της καταστροφής» τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, λέγοντας ότι διόριζε δημοσίους υπαλλήλους στο νοσοκομείο πίσω από την πλάτη του, γεγονός για το οποίο, όπως είπε, είχαν έρθει και σε αντιπαράθεση.

Παράλληλα, χαρακτήρισε «λαίλαπα» τον Ανδρέα Λοβέρδο, για τον οποίο είπε ότι τον είχε αναγκάσει να αποσύρει τις προσφυγές προς τον Ανδρέα Βγενόπουλο, πείθοντάς τον πως εκείνος θα κατέβαλλε τις ανάλογες προσπάθειες για να διευθετηθούν όλα τα οικονομικά ζητήματα του Ερρίκος Ντυνάν. Επιβεβαίωσε μάλιστα πως ο Ανδρέας Λοβέρδος θα έκλεινε τη στρόφιγγα του ΕΟΠΥΥ και των ασφαλιστικών ταμείων σε βάρος του Ντυνάν εάν εκείνος δεν απέσυρε τις μηνυτήριες αναφορές κατά του μεγαλοεπιχειρηματία.

Αποκαλυπτικός ήταν και για τη θητεία του Άδωνη Γεωργιάδη: «Ήταν συμφοιτητής της κόρης μου στην αρχαιολογία» είπε και συνέχισε τονίζοντας πως στην αρχή της θητείας του ο κ. Γεωργιάδης τον είχε διαβεβαιώσει πως θα τα «κανονιστούν» όλα. «Σενάρια επί σεναρίων. Φτάνει ο Πλεύρης και λέει: Υπουργέ αν περάσεις τέτοιες διευκολύνσεις που θέλουν αυτοί θα πάμε ειδικό δικαστήριο. Και βεβαίως δεν προχώρησε η ιστορία» αποκάλυψε.

Αν και όχι τόσο καυστικά όπως στο παρελθόν, συνέχισε για τον κ. Γεωργιάδη τονίζοντας: «Στο Ντυνάν ήμουν ισόβιος, με φωνάζει όμως ο Γεωργιάδης και μου λέει: “Ανδρέα δεν σε θέλουν οι ξένοι, να παραιτηθείς”. Λέω: “είμαι παραιτημένος” και μου ζητά να μπει Δ.Σ. της επιλογής του.

Για τον Μάκη Βορίδη, αρχικά ήταν φειδωλός κατά την τοποθέτησή του. Ωστόσο, μετά τις ανάλογες ερωτήσεις o Ανδρέας Μαρτίνης παραδέχτηκε πως η δεύτερη τροπολογία του τότε υπουργού που άνοιξε την κερκόπορτα της εκχώρησης του Ντυνάν στην «ΗΜΙΘΕΑ ΑΕ» ήταν «εκ των ων ουκ άνευ». «Αρα ήταν αναγκαία η τροπολογία εξυπηρετούσε τον σκοπό να μπορεί μια εταιρεία να αποκτήσει το κοινωφελές ίδρυμα και ας είναι κερδοσκοπικού χαρακτήρα;», ρώτησε εκ του ΣΥΡΙΖΑ ο Σπύρος Λάππας, με τον Μαρτίνη να απαντά: «Εξυπηρετούσε τον σκοπό να δοθεί το νοσοκομείο στον Σάλλα».

Όσον αφορά στον Αντώνη Σαμαρά, αρχικά ενέπλεξε ένα συγγενικό πρόσωπο του Αντώνη Σαμαρά και συγκεκριμένα την κ. Κρητικού, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για την πεθερά του πρώην πρωθυπουργού, Τέτα Κρητικού. Σύμφωνα με τη μαρτυρία του στην Εξεταστική Επιτροπή η συγγενής του Αντώνη Σαμαρά είχε στενή φιλία με τον Θεμιστοκλή Χαραμή, νυν γενικό διευθυντή και διοικητικό διευθυντή του νοσοκομείου ο οποίος ήταν μέλος της διαχειριστικής ομάδας Λοβέρδου.

Ύστερα είπε ότι όταν ο Σαμαράς ανέλαβε πρωθυπουργός, προσπαθούσε να επικοινωνήσει μαζί του για να διευθετήσει διάφορα ζητήματα του νοσοκομείου, με εκείνον να τον παραπέμπει στον τότε διευθυντή του γραφείου του και μετέπειτα μέλος της διορισμένης διοίκησης του Ερυθρού Σταυρού, Κώστα Μπούρα. Όταν ο Μαρτίνης ζήτησε ραντεβού με τον Κώστα Μπούρα, εκείνος απάντησε «Να με παρατήσετε με τον κλέφτη, τον αλήτη», όπως του είχε μεταφέρει ο Σίμος Κεδίκογλου.

Τέλος, ο προφυλακισμένος πρώην πρόεδρος του Ντυνάν χαρακτήρισε τιμωρό του έναν Μεσσήνιο υπάλληλο του ΣΔΟΕ τον οποίο κατονόμασε ως Γιαννίκο, για τον οποίο είπε πως έχει διορίσει στο νοσοκομείο δύο συγγενείς του έπειτα «από σχετικές επιστολές επιφανούς πολιτικού προσώπου», γεγονός που οδήγησε πολλά μέλη της επιτροπής στο πρόσωπο του Αντώνη Σαμαρά λαμβάνοντας υπόψη και την καταγωγή του εφοριακού.

Documento Newsletter