Νέες απειλές του Ιράν προς το Ισραήλ – Αυξήθηκαν οι ισραηλινές δυνάμεις που επιχειρούν στο Νότιο Λίβανο

Το Ιράν προειδοποίησε σήμερα το Ισραήλ κατά επιθέσεων με στόχο την Ισλαμική Δημοκρατία, μια εβδομάδα αφότου η Τεχεράνη εξαπέλυσε πυραυλική επίθεση στο ισραηλινό έδαφος οδηγώντας τη Μέση Ανατολή στο χείλος της καταστροφής.

Όποια επίθεση με στόχο τις υποδομές του Ιράν θα προκαλέσει σκληρά αντίποινα, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί προειδοποιώντας το Ισραήλ να μην επιτεθεί στη χώρα του.

“Συνιστούμε στο σιωνιστικό καθεστώς (το Ισραήλ) να μη δοκιμάζει την αποφασιστικότητα της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Αν υπάρξει επίθεση εναντίον της χώρας μας, η απάντησή μας θα είναι σφοδρότερη”, δήλωσε ο Αραγτσί σε ομιλία του που μεταδόθηκε τηλεοπτικά.

Τυχόν επίθεση με στόχο ιρανικές υποδομές θα απαντηθεί με σκληρά αντίποινα και “οι εχθροί μας γνωρίζουν σε τι είδους στόχους εντός του Σιωνιστικού Καθεστώτος (του Ισραήλ) έχουμε πρόσβαση”, πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Αραγτσί θα επισκεφθεί τη Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες της περιοχής, αρχής γενομένης από σήμερα, για να έχει συνομιλίες για περιφερειακά ζητήματα και για να βρεθεί τρόπος να σταματήσουν τα “εγκλήματα” του Ισραήλ στη Γάζα και στον Λίβανο, μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA.

Οι χώρες του Κόλπου έχουν επιχειρήσει να δείξουν στο Ιράν την ουδετερότητά τους στη σύγκρουσή του με το Ισραήλ, όπως είπαν πηγές στο Ρόιτερς την περασμένη εβδομάδα.

Την Κυριακή, ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράν μετέβη στο νησί Καργκ, στον Κόλπο, το οποίο φιλοξενεί τον μεγαλύτερο πετρελαϊκό τερματικό σταθμό της χώρας, και είχε συνομιλίες με έναν αντιπλοίαρχο, όπως μετέδωσε η ειδησεογραφική ιστοσελίδα του υπουργείου Shana, εξαιτίας της ανησυχίας για το ενδεχόμενο ισραηλινού πλήγματος σε ιρανικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις.

Η αμερικανική ειδησεογραφική ιστοσελίδα Axios επικαλέστηκε Ισραηλινούς αξιωματούχους σύμφωνα με τους οποίους οι ιρανικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις μπορεί να αποτελέσουν πιθανό στόχο, κάτι το οποίο θα συνιστούσε σοβαρή κλιμάκωση που θα μπορούσε να εκτοξεύσει τις παγκόσμιες τιμές πετρελαίου.

Την Παρασκευή ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι θα εξέταζε εναλλακτικές λύσεις αντί να πλήξει τις ιρανικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, αν βρισκόταν στη θέση του Ισραήλ, και πρόσθεσε ότι το Ισραήλ κατά τη γνώμη του δεν έχει ακόμη καταλήξει πώς θα απαντήσει στο Ιράν.

Το Ισραήλ αυξάνει τις χερσαίες του δυνάμεις στο Νότιο Λίβανο

Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ εξουδετέρωσαν τον Σουχαίλ Χουσεϊν Χουσεϊνί, τον διοικητή του αρχηγείου της Χεζμπολάχ σε έναν βομβαρδισμό στην περιοχή της Βηρυτού, ανέφεραν σε σημερινή ανακοίνωσή τους.

Σύμφωνα με τους The Times of Israel ο Ισραηλινός Στρατός (IDF) ανέπτυξε μια τέταρτη μεραρχία στο νότιο Λίβανο χθες το βράδυ για χερσαίες επιχειρήσεις εναντίον της  Χεζμπολάχ. Ο στρατός ανακοινώνει ότι η 146η εφεδρική μεραρχία του άρχισε χθες το βράδυ χερσαίες επιχειρήσεις στον δυτικό τομέα του νότιου Λιβάνου.

Η εφεδρική μεραρχία προστίθεται σε τρεις μόνιμες μεραρχίες του στρατού – την 98η, την 36η και την 91η – που ήδη επιχειρούν στον κεντρικό και ανατολικό τομέα του νότιου Λιβάνου.

Η κίνηση αυτή προσθέτει χιλιάδες στρατιώτες στην επίγεια επίθεση του Ισραήλ, με τον συνολικό αριθμό των στρατιωτών που έχουν αναπτυχθεί στο εσωτερικό του Λιβάνου να ξεπερνά πλέον πιθανότατα τους 15.000.

Οι επιχειρήσεις ξεκίνησαν από τη μεραρχία με την εφεδρική ταξιαρχία πεζικού Carmeli και την εφεδρική τεθωρακισμένη ταξιαρχία Iron Fist, με υποστήριξη από το 213ο σύνταγμα πυροβολικού, αναφέρει ο στρατός.

Οι χερσαίες επιχειρήσεις του Ισραήλ στο νότιο Λίβανο έχουν περιγραφεί από τις IDF ως «περιορισμένες, εντοπισμένες και στοχευμένες επιδρομές», με στόχο την κατεδάφιση των υποδομών της Χεζμπολάχ στη συνοριακή περιοχή, ιδιαίτερα στα χωριά που γειτνιάζουν με το Ισραήλ, ώστε να μπορέσουν οι κάτοικοι του βόρειου Ισραήλ να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Ρουκέτες από το Λίβανο εναντίον ισραηλινής στρατιωτικής βάσης

Η Χεζμπολάχ του Λιβάνου ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Δευτέρας ότι εκτόξευσε ρουκέτες εναντίον στρατιωτικής βάσης στην περιοχή Γκλιλότ, κοντά στο Τελ Αβίβ, αφιερώνοντας την επίθεση στη μνήμη του ηγέτη του κινήματος Χασάν Νασράλα, ο οποίος σκοτώθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου σε ισραηλινό πλήγμα.

Στη συγκεκριμένη τοποθεσία βρίσκεται η μεγαλύτερη βάση των υπηρεσιών πληροφοριών των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων (IDF), καθώς και το αρχηγείο της Μοσάντ, υπογραμμίζουν οι Times of Israel. Είχε γίνει ξανά στόχος επίθεσης της Χεζμπολάχ τον Αύγουστο και τον Οκτώβριο.

Σύμφωνα με ενημέρωση των IDF, εκτοξεύτηκαν πέντε ρουκέτες από τον Λίβανο, ορισμένες αναχαιτίστηκαν και άλλες έπεσαν στο ύπαιθρο χωρίς να προκαλέσουν τραυματισμούς ή σημαντικές υλικές ζημιές.

Σειρήνες ήχησαν απόψε στο κεντρικό Ισραήλ, ανακοίνωσε ο στρατός, αφού πολλές ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο προς το ισραηλινό έδαφος.

Ισραηλινές απώλειες στη Γάζα

Στο μεταξύ σύμφωνα τους The Times of Israel, ένας στρατιώτης του Ισραηλινού Στρατού σκοτώθηκε και άλλος ένας τραυματίστηκε σοβαρά κατά τη διάρκεια μαχών στη βόρεια Γάζα.

Διαβάστε επίσης:

Ουκρανία: Οι ρωσικές δυνάμεις προωθούνται στο κέντρο της πόλης Τορέτσκ

Το Τελ Αβίβ µετατρέπει τον Λίβανο σε νέα Γάζα – Κλιµακώνονται οι µάχες και οι βοµβαρδισµοί

Η Τουρκία στέλνει πλοία στον Λίβανο για την απομάκρυνση 2.000 πολιτών

Υπόθεση Μαντλίν: Ημέρα εξελίξεων – Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον κύριο ύποπτο

Ολλανδία: Έκθεμα με κουτάκια μπίρας σε μουσείο κατέληξε στα… σκουπίδια – Τι συνέβη

Hera: Ξεκίνησε το ταξίδι προς τον αστεροειδή Δίμορφο – Ποια η σπουδαία αποστολή του διαστημικού σκάφους (Video)