Μέσω ανακοίνωσής της, η Πανελλήνια Ένωση Γεωπόνων Δημοσίων Υπαλλήλων γνωστοποιεί τη στήριξή της στην προσπάθεια των κτηνιάτρων της ΠΕΚΔΥ «για την αποτροπή του πρόχειρου και αντιεπιστημονικού τρόπου με τον οποίο επιχειρείται η μεταφορά της αρμοδιότητας διαχείρισης των αδέσποτων ζώων από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο Υπουργείο Εσωτερικών».
Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται, μέσω των κυβερνητικών προθέσεων, τίθεται στο περιθώριο τόσο η επιστήμη, όσο και η ευρωπαϊκή πρακτική.
Η ΠΕΓΔΥ καλεί την κυβέρνηση «να ακούσει τους ειδικούς και εν προκειμένω τους κτηνιάτρους και την Π.Ε.Κ.Δ.Υ. (αλλά και την συντριπτική πλειοψηφία της κτηνιατρικής κοινότητας) και να σταματήσει πειραματισμούς που ανάλογοί τους μόνο ζημιά έχουν επιφέρει».
Αναλυτικά η ανακοίνωση
Η Π.Ε.Γ.Δ.Υ. στηρίζει την προσπάθεια των συναδέλφων κτηνιάτρων της Π.Ε.Κ.Δ.Υ. για την αποτροπή του πρόχειρου και αντιεπιστημονικού τρόπου με τον οποίο επιχειρείται η μεταφορά της αρμοδιότητας διαχείρισης των αδέσποτων ζώων από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο Υπουργείο Εσωτερικών. Πρόκειται για μια ακόμη Ελληνική καινοτομία όπου η επιστήμη και η Ευρωπαϊκή πρακτική τίθενται στο περιθώριο. Χαρακτηριστικό είναι ότι η πρωτοβουλία αυτή αναλήφθηκε χωρίς η πολιτική ηγεσία του Υπ.Α.Α.Τ. και ιδιαίτερα η Υφυπουργός αρμόδια για τον τομέα (και με την μεγαλύτερη πλέον πολιτική παρουσία στο Υπουργείο) να έχει εμπεριστατωμένη άποψη για το θέμα που να πηγάζει από τις καθ’ ύλην αρμόδιες υπηρεσίες, ερήμην των οποίων στήθηκε η πρωτοβουλία αυτή.
Είναι ακόμη μια προσπάθεια χτυπήματος στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων τα ανάλογα του οποίου σε όλη την Ευρώπη παρακολουθούν όλον τον πρωτογενή τομέα. Δυστυχώς οι πειραματισμοί των πολιτικών ηγεσιών την τελευταία δεκαετία με τις αποτυχημένες μεταφορές όπως της αλιείας στο Υπουργείο Ναυτιλίας, των δασών στο Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος αλλά και την καταστροφική σαλαμοποίηση των Γεωπονικών υπηρεσιών πιο παλιά δεν φαίνεται να αποτελούν παράδειγμα προς αποφυγή.
Καλούμε την κυβέρνηση να ακούσει τους ειδικούς και εν προκειμένω τους κτηνιάτρους και την Π.Ε.Κ.Δ.Υ. (αλλά και την συντριπτική πλειοψηφία της κτηνιατρικής κοινότητας) και να σταματήσει πειραματισμούς που ανάλογοί τους μόνο ζημιά έχουν επιφέρει. Σημειωτέων οι Δήμοι, θα πρέπει να εκπληρώνουν ορισμένες προϋποθέσεις σε σχέση με τα αδέσποτα και να παρέχουν υπηρεσίες περίθαλψης σε αδέσποτα, είτε αυτοτελώς ως Δήμοι είτε σε διαδημοτικό επίπεδο. Αυτό ασφαλώς απαιτεί υποδομές (καταφύγια, κτηνιατρεία για αδέσποτα ζώα και για σήμανση δεσποζόμενων) και μόνιμο προσωπικό, δηλαδή χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό κι όχι να αναγκάζονται να προσφεύγουν στους ίδιους πόρους, δηλαδή στο χαράτσωμα για να μπορούν να καλύψουν αυτές τις υποχρεώσεις.