Νέα Ζηλανδία: Καρκινοπαθής έκανε ευθανασία σε παραλία με συμπαράσταση από οικογένεια και φίλους

Μια καρκινοπαθής Βρετανίδα, γνωρίζοντας ότι θα πεθάνει ταξίδεψε στη Νέα Ζηλανδία για να βάλει τέλος στη ζωή της και μάλιστα σε παραλία, περιτριγυρισμένη από συγγενείς και φίλους.

Το προηγούμενο διάστημα η Τρέισι Χίκμαν είχε αγωνιστεί για έχει το δικαίωμα στον υποβοηθούμενο θάνατο στη Βρετανία.

Η θανούσα που ήταν 57 ετών, επέλεξε να περάσει τις ώρες «σε μια παραλία στη λιακάδα» πέντε χρόνια αφότου διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού σε τελικό στάδιο, αποκάλυψε ο στενός της φίλος Ντομ Χάρβεϊ σε ανάρτησή του στο Instagram.

Η Χίκμαν είχε περιγράψει λεπτομερώς πώς ήθελε να είναι οι τελευταίες ώρες της, λέγοντας ότι θα ξεκινούσε την τελευταία της μέρα με λίγη «σοκολάτα για πρωινό».

Λογίστρια στο επάγγελμα, χαρακτήρισε το συναίσθημα της ανάληψης του ελέγχου του θανάτου της «τεράστια ανακούφιση», καθώς της επέτρεψε να αποχαιρετήσει τους δικούς της ανθρώπους πριν πεθάνει.

«Αισθάνομαι ότι μου δόθηκε αυτό το τεράστιο δώρο. Αισθάνομαι προνομιούχος», δήλωσε. «Πόσοι άνθρωποι έχουν την ευκαιρία να το κάνουν αυτό όταν πεθαίνουν;», εξηγώντας ότι ήταν «τυχερή» που κατάφερε να φύγει με τους δικούς της όρους.

Ο Paul Qualtrough, ο σύντροφος της Χίκμαν που επιβεβαίωσε τον θάνατό της, είχε δηλώσει στην εφημερίδα Guardian την περασμένη εβδομάδα ότι η ευθανασία ήταν «καλύτερη από ένα κακό σύνολο άσχημων επιλογών».

«Κανείς δεν θέλει να τη δει να φεύγει, αλλά κανείς δεν θέλει να τη δει να υποφέρει. Η παρηγοριά που παίρνω είναι ότι ξέρω πως ο θάνατός της θα είναι ήπιος και με τους όρους τής Τρέισι. Είναι η καλύτερη λύση από μια σειρά κακών επιλογών».

«Όσο πλησιάζει, τόσο πιο γαλήνια αισθάνομαι» έγραψε η Χίκμαν στο Instagram. «Λυπάμαι πολύ που προκάλεσα αναστάτωση στην οικογένεια και τους φίλους μου, αν και καταλαβαίνουν. Η εναλλακτική λύση είναι να ζήσω άλλους δύο μήνες περίπου, αλλά να έχω έναν αβέβαιο και επώδυνο θάνατο».

Παράνομη η ευθανασία στη Βρετανία

Η ευθανασία είναι παράνομη στη Βρετανία και οποιοσδήποτε επαγγελματίας ιατρός συλληφθεί να εκτελεί την πράξη αυτή μπορεί να κατηγορηθεί για ανθρωποκτονία ή ακόμη και για φόνο, σύμφωνα με τη νομοθεσία της χώρας. Όσοι κριθούν ένοχοι θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν έως και 14 χρόνια φυλάκισης.

Η Νέα Ζηλανδία εισήγαγε το «Νόμο για την επιλογή του τέλους της ζωής» το 2019. Επιτρέπει στους ενήλικες να κάνουν ευθανασία μόνοι τους, εάν έχουν ανίατη ασθένεια, είναι τουλάχιστον 18 ετών και τους απομένουν έξι μήνες ζωής.

Η διαδικασία τέθηκε σε ισχύ το 2021. Ωστόσο, δεν επιτρέπεται η ευθανασία για άτομα που πάσχουν από ψυχική ασθένεια, αναπηρία ή βρίσκονται σε προχωρημένη ηλικία.

Υπέρμαχος της ευθανασίας

Η Χίκμαν ήταν υπέρμαχος της ευθανασίας στη Βρετανία από τότε που ανακάλυψε ότι είχε καρκίνο του μαστού σε τελικό στάδιο και είχε τη Νέα Ζηλανδία για πρώτυπο.

«Κοιτάξτε τι έχει κάνει η Νέα Ζηλανδία και να το κάνετε ακόμα καλύτερα. Δίνεται μεγάλη έμφαση στο δικαίωμα στη ζωή, αλλά οι άνθρωποι πρέπει να έχουν το δικαίωμα σε έναν ειρηνικό, ήπιο θάνατο», δήλωσε στον Guardian τις ημέρες που προηγήθηκαν του θανάτου της.


Διαβάστε επίσης:

Ιράν: Προκαταρκτική έρευνα απομακρύνει το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας στην συντριβή του ελικοπτέρου του Ραϊσί

Γεωργία: Για πολιτική απειλών και εκβιασμού κατηγορεί τις ΗΠΑ η κυβέρνηση για τους περιορισμούς στην βίζα βουλευτών

Ιταλία: Πρώην βουλευτής σκαρφάλωσε στο μπαλκόνι της Βουλής και κρέμασε παλαιστινιακές σημαίες (Video)