Νέα Ζηλανδία: «Ας ξεκινήσει το πάρτι» είπε ο 28χρονος και άρχισε να θερίζει κόσμο στο τζαμί – Αυξάνονται οι νεκροί (Video & Photos)

Νέα Ζηλανδία: «Ας ξεκινήσει το πάρτι» είπε ο 28χρονος και άρχισε να θερίζει κόσμο στο τζαμί – Αυξάνονται οι νεκροί (Video & Photos)

Τουλάχιστον 49 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 48 τραυματίστηκαν από τις επιθέσεις εναντίον δύο τεμενών στην πόλη Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της νεοζηλανδικής αστυνομίας Μάικ Μπους.

Συνολικά έχουν συλληφθεί τέσσερα άτομα. Από αυτούς ο ένας δεν έχει καμία σχέση με την επίθεση όπως ανακοίνωσε ο Μάικ Μπους ενώ ένας ακόμη άνδρας μεταξύ 25 και 30 ετών κατηγορείται για ανθρωποκτονία και πρόκειται να παρουσιαστεί ενώπιον δικαστηρίου αύριο. Η πρωθυπουργός της χώρας Τζασίντα Άρντερν επισήμανε ότι οι φερόμενοι δράστες του μακελειού που έχουν συλληφθεί έχουν εξτρεμιστικές απόψεις, αλλά δεν περιλαμβάνονταν στον κατάλογο των προσώπων που παρακολουθούνταν από τις υπηρεσίες ασφαλείας.

Πώς έγινε το μακελειό

Ο ένοπλος,που στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έφερε το ψευδώνυμο, “Brenton Tarrant”, όπως επιβεβαιώθηκε κατά τη διάρκεια της ένοπλης εισβολής στα τεμένη έκανε ζωντανή μετάδοση (livestreaming) της αποτρόπαιας πράξης του επί τουλάχιστον 15 λεπτά.

«Let’s get this party started» (Ας ξεκινήσει το πάρτι) ακούγεται να λέει ο δολοφόνος προτού βάλει μπρος το αυτοκίνητο. Στη συνέχεια, «προτρέπει» τους θεατές του μακάβριου βίντεο να κάνουν subscribe στο κανάλι του διάσημου YouTuber PewDiePie.

Ακούγοντας μουσική και πολεμικά εμβατήρια, οδηγεί με τη βοήθεια του συστήματος πλοήγησης στον προορισμό του, το τζαμί Αλ Νουρ. Φτάνοντας στον προορισμό του ο Τάραντ εμφανίζεται να βγαίνει από το αμάξι, να παίρνει ένα όπλο από το πορτ μπαγκάζ και να βαδίζει προς την είσοδο του τζαμιού Αλ Νουρ.

Ο άνδρας αρχίζει να πυροβολεί αδιακρίτως εκτελώντας εν ψυχρώ δεκάδες ανθρώπους και ρίχνοντας χαριστικές βολές σε όσους είναι ακόμα ζωντανοί.Έπειτα ο δράστης βγαίνει στον δρόμο, όπου αρχίζει να πυροβολεί εναντίον όσων προσπαθούν να διαφύγουν. Γυρίζει στο αμάξι του για να πάρει ένα άλλο όπλο και κατόπιν κοιτάζει το πάρκινγκ γύρω από το τζαμί, για να «βρει» όσους κρύβονται γύρω από τα αμάξια.

Αφού τελειώνει την επιθεώρηση επιστρέφει στο στο τζαμί στην αίθουσα όπου δεκάδες άνθρωποι κείτονται νεκροί, τους πλησιάζει για να απολαύσει το μακάβριο «έργο» του πυροβολεί, προκειμένου να βεβαιωθεί πως δεν έχει μείνει κανείς ζωντανός.

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι ο ένας από τους δράστες των επιθέσεων φόραγε στολή παραλλαγής, αλεξίσφαιρο και κράνος και χρησιμοποίησε αυτόματο τουφέκι όταν άνοιξε πυρ μέσα στο ένα από τα τεμένη, στο κέντρο της πόλης. Δεν υπάρχει καμία θέση σε αυτή τη χώρα» για πράξεις «τόσο ακραίας βίας», δηλώνει η πρωθυπουργός Τζασίντα Αρντέρν

Η αστυνομία προέτρεψε τους πιστούς να αποφεύγουν να πάνε στα τεμένη αυτή την ημέρα προσευχής για τους μουσουλμάνους σε «όλη» τη χώρα. 

Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Αρντέρν δήλωσε ότι η σημερινή ημέρα είναι «η πιο μαύρη» που μπορεί να θυμηθεί, τόνισε πως δεν υπάρχει «καμία θέση» για τέτοιες πράξεις ακραίας βίας στη χώρα και επισήμανε πως μπορεί να υπάρχουν και άλλοι δράστες ασύλληπτοι. Τα μέλη της εθνικής ομάδας κρίκετ του Μπανγκλαντές έφθαναν στο ένα από τα δύο τεμένη με λεωφορείο για να προσευχηθούν όταν διαπράχθηκε η επίθεση. Είναι όλα σώα, είπε ένας από τους τεχνικούς. Ο φιλικός αγώνας που επρόκειτο να δοθεί με την εθνική της Νέας Ζηλανδίας ακυρώθηκε.

Οι μουσουλμάνοι είναι περίπου το 1% του πληθυσμού της Νέας Ζηλανδίας, σύμφωνα με μια απογραφή του 2013.

https://www.youtube.com/watch?v=_vduPDIKr5I

Μια μεγάλη περίμετρος στην Κράιστσερτς έχει αποκλειστεί από τη μεγάλη αστυνομική δύναμη που αναπτύχθηκε. Τα σχολεία διατάχθηκαν να κλείσουν τις πόρτες τους, η κεντρική βιβλιοθήκη της πόλης έκλεισε, ενώ οι αρχές προέτρεψαν όσους εργάζονται ή μένουν στο κέντρο της πόλης να μη βγαίνουν έξω και να τηλεφωνούν στον αριθμό της άμεσης δράσης εάν αντιλαμβάνονται οτιδήποτε ύποπτο.

Την ώρα της επίθεσης στο τέμενος Μάστζιντ αλ Νουρ, στη λεωφόρο Ντινς, προσεύχονταν περίπου 300 πιστοί.

https://twitter.com/miqazi/status/1106414786366132224

Ένας αυτόπτης μάρτυρας ανέφερε ότι προσευχόταν όταν άκουσε πυρά. Τράπηκε σε φυγή, πριν βρει τη σύζυγό του, νεκρή, μπροστά στο τέμενος, αφηγήθηκε κλαίγοντας.

Ένας δεύτερος αυτόπτης μάρτυρας είπε ότι είδε παιδιά να πυροβολούνται. «Είχα πτώματα πάνω μου», ανέφερε.

Η Νέα Ζηλανδία συγκαταλεγόταν μέχρι σήμερα στις πιο ασφαλείς χώρες του κόσμου, με μια πρόσφατη οδηγία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς τους Αμερικανούς να επισημαίνει πως η χρήση πυροβόλων όπλων από κακοποιούς εκεί είναι «σπάνιο» φαινόμενο.

 Η μουσουλμανική κοινότητα αισθανόταν μέχρι τώρα ότι ζούσε στην πιο ασφαλή χώρα του κόσμου

Η μικρή μουσουλμανική κοινότητα της Νέας Ζηλανδίας είναι σε κατάσταση σοκ, καθώς μέχρι τώρα πίστευε ότι ζούσε «στην πιο ασφαλή χώρα του κόσμου».

Οι μουσουλμάνοι της Νέας Ζηλανδίας συνυπάρχουν με τις άλλες κοινότητες του νησιού χωρίς προβλήματα, καθώς η μεγάλη πλειονότητα των κατοίκων αντιμετωπίζει θετικά τη διαφορετικότητα.

Πληθυσμός

Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή του 2013, υπάρχουν λίγοι περισσότεροι από 46.000 μουσουλμάνοι στη Νέα Ζηλανδία, αντιπροσωπεύουν δηλαδή του 1% του πληθυσμού.

Ο αριθμός των ανθρώπων που δήλωναν μουσουλμάνοι αυξήθηκε κατά 28% από το 2006 ως το 2013, όπως αναφέρει η στατιστική υπηρεσία της χώρας. Περίπου το ένα τέταρτο εξ αυτών έχει γεννηθεί στη Νέα Ζηλανδία.

https://twitter.com/Reni_rhe9/status/1106504952581521408

Η πρωθυπουργός Τζασίντα Άρντερν προσπάθησε να καθησυχάσει τη μουσουλμανική κοινότητα μετά το σημερινό μακελειό. «Είμαστε ένα κράτος που είναι περήφανο που περιλαμβάνει περισσότερες από 200 εθνότητες και 160 γλώσσες. Και μέσω αυτής της διαφορετικότητας μοιραζόμαστε κοινές αξίες», τόνισε.

Ενσωμάτωση

Ο Μουστάφα Φαρούκ, πρόεδρος της ισλαμικής ένωσης της Νέας Ζηλανδίας, υπογράμμισε μετά την επίθεση ότι η μουσουλμανική κοινότητα μέχρι τώρα αισθανόταν ασφαλής σε αυτό το απομονωμένο αρχιπέλαγος της Ωκεανίας.

Η κοινότητα πίστευε ότι «ζούσαμε στην πιο ασφαλή χώρα του κόσμου, δεν πιστεύαμε ποτέ ότι θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο», εξήγησε ο Φαρούκ μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο TVNZ.

«Οι μουσουλμάνοι ζουν στη Νέα Ζηλανδία επί περισσότερα από 100 χρόνια και ποτέ δεν μας έχει συμβεί κάτι τέτοιο, όποτε δεν θα αλλάξει η αίσθησή μας» για τη χώρα, διαβεβαίωσε.

Οι νέοι που ανήκουν στη μουσουλμανική κοινότητα «προσαρμόζονται καλύτερα στη ζωή στη Νέα Ζηλανδία», σε σύγκριση με τους νέους Μαορί ή τους ευρωπαϊκής καταγωγής, σύμφωνα με έκθεση του 2010 που πραγματοποιήθηκε από το κέντρο διαπολιτιστικών ερευνών του πανεπιστημίου Βικτόρια στο Ουέλινγκτον.

Ωστόσο η κοινότητα αντιμετωπίζει κάποιες δυσκολίες: οι μουσουλμάνοι μετανάστες αντιμετωπίζονται από τους Νεοζηλανδούς «λιγότερο ευνοϊκά» σε σύγκριση με αυτούς άλλων κοινοτήτων, σύμφωνα με την έκθεση αυτή. Για παράδειγμα οι μετανάστες που κατάγονταν από χώρες όπως το Πακιστάν ή την Ινδονησία αντιμετωπίζονται πιο αρνητικά σε σχέση με αυτούς που κατάγονται από την Κίνα ή τις Φιλιππίνες.

Επίσης, αν και συχνά διαθέτουν περισσότερα προσόντα σε σύγκριση με μετανάστες από άλλες χώρες, οι μουσουλμάνοι δυσκολεύονται περισσότερο να βρουν εργασία, αναφέρει έκθεση της εφημερίδας New Zealand Herald του 2015.

Ένταση

Ένα από τα βασικά επεισόδια έντασης τα τελευταία χρόνια προκλήθηκε το 2006 μετά τη δημοσίευση στον Τύπο της Δανίας σκίτσων του προφήτη Μωάμεθ, τα οποία αναδημοσιεύθηκαν από τον τοπικό Τύπο και θεωρήθηκαν βλάσφημα από τους μουσουλμάνους.

Τα σκίτσα προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις στη μουσουλμανική κοινότητα και κατέβασαν στον δρόμο εκατοντάδες διαδηλωτές.

Η τότε πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Έλεν Κλαρκ είχε υπερασπιστεί την ελευθερία του Τύπου, εκτιμώντας παράλληλα ότι η δημοσίευση των σκίτσων δεν ήταν συνετή.







Πηγή φωτογραφιών: ap / nzherald.co.nz

Documento Newsletter