Νέα Υόρκη: Την Τρίτη η συνάντηση Μητσοτάκη με Ερντογάν – Τουρκική κινητικότητα στο περιθώριο της Συνόδου του ΟΗΕ

Ιδιαίτερη κινητικότητα στη Νέα Υόρκη κατά τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ λόγω της παγκόσμιας συγκυρίας και την κατάσταση τόσο όσον αφορά την Ουκρανία και τις σχέσεις με τη Ρωσία, όσο και την εκρηκτική κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Χθες, Κυριακή κατά την ομιλία του στη Σύνοδο Κορυφής του Νέα Υόρκη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε μεταξύ άλλων πως «υπάρχουν παγκόσμιες απειλές που απαιτούν παγκόσμιες λύσεις».

O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εξέφρασε την εκτίμηση του προς τον Γενικό Γραμματέα και τους συντονιστές του Συμφώνου για το Μέλλον, τονίζοντας την επείγουσα ανάγκη ανάληψης δράσης για τη βιώσιμη ανάπτυξη, την ειρήνη, την ασφάλεια και την παγκόσμια διακυβέρνηση.

«Σε αυτή τη χρονική στιγμή, ήταν αναγκαία αυτή η επαναβεβαίωση, η «επιστροφή στα βασικά» του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, όπως η ειρηνική επίλυση των διαφορών με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αποκτούν και οι κατ’ ιδίαν συναντήσεις των πολιτικών ηγετών.

Συνάντηση Μητσοτάκη Ερντογάν την Τρίτη

Όπως αναφέρεται η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα γίνει την Τρίτη (24η Σεπτεμβρίου), στις 11.40 (τοπική ώρα· 18.40 ώρα Ελλάδας), σε αίθουσα του κεντρικού κτιρίου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Στη συνάντηση θα παραστούν, και οι δύο υπουργοί Εξωτερικών όπως και οι διευθυντές των διπλωματικών τους γραφείων.

Η ατζέντα της συνάντησης θα είναι σφικτή, καθώς οι συναντήσεις στο πλαίσιο της Συνόδου του ΟΗΕ δεν δίνουν τα περιθώρια διμερών επισκέψεων.

Συναντήσεις με αμερικανοεβραϊκές οργανώσεις

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε, στο περιθώριο των εργασιών της 79ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, με εκπροσώπους αμερικανοεβραϊκών οργανώσεων.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις με έμφαση στις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη στήριξη της Ελλάδας στο δικαίωμα του Ισραήλ να αμύνεται, προσθέτοντας πως είναι ανάγκη να επιτευχθεί άμεσα συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που θα επιτρέψει την απελευθέρωση ομήρων και την διανομή περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους στον παλαιστινιακό θύλακο.

Συναντήσεις ΥΠΕΞ Γιώργου Γεραπετρίτη

Ξεκινώντας τις επαφές του ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, έλαβε μέρος την Κυριακή στο Δείπνο Εργασίας Υπουργικού Επιπέδου για τη Μέση Ανατολή, στην οποία συμμετείχαν ‘Αραβες και Ευρωπαίοι Υπουργοί Εξωτερικών.

Τη Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου, ο κ. Γεραπετρίτης θα συμμετάσχει στην Υπουργική Συνάντηση της άτυπης ομάδας Φίλων των Δυτικών Βαλκανίων, παρουσία των Υπουργών Εξωτερικών των Δυτικών Βαλκανίων.

Ακολούθως, θα συμμετάσχει σε Συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην ημερήσια διάταξη της οποίας περιλαμβάνονται οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία.

Στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης, ο κ. Γεραπετρίτης θα έχει χωριστές διμερείς συναντήσεις με τους Υπουργούς Εξωτερικών της Βολιβίας, του Μπαχρέιν και της Σαουδικής Αραβίας.

O υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί και με τον ομόλογο του από τη Βόρεια Μακεδονία, Τίμτσο Μουτσούνσκι στα γραφεία της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στην Ν. Υόρκη.

Τουρκική κινητικότητα

Παρά το γεγονός ότι το πρόγραμμα του Τούρκου προέδρου στη Νέα Υόρκη παρέμεινε θολό μέχρι την αναχώρησή του, φαίνεται ότι οι συναντήσεις που θα έχει στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ θα είναι πυκνές και ενδιαφέρουσες. Επίσης, σχεδόν όλες οι συναντήσεις με άλλους ηγέτες θα γίνουν στο Σπίτι της Τουρκίας, έναν ουρανοξύστη 36 ορόφων που ανήκει στο τουρκικό κράτος και όπου εδρεύει η μόνιμη επιτροπή της Τουρκίας στον ΟΗΕ.

Χθες, αμέσως μετά την άφιξή του στη Νέα Υόρκη, ο Ερντογάν είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα και τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, δυο ηγέτες που διατηρούν στενούς δεσμούς με τον Τούρκο πρόεδρο.

Χθες βράδυ, ο Ερντογάν παρευρέθηκε στο δείπνο που παρέθεσε η Τουρκοαμερικανική Εθνική Συντονιστική Επιτροπή (TASC) στο Σπίτι της Τουρκίας. Σε ομιλία του, μεταξύ άλλων, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας έχει μετατραπεί σε μια μεγάλη ανθρώπινη τραγωδία. Αναφέρθηκε στην επιτυχημένη διαπραγμάτευση της Τουρκίας για μια προσωρινή ειρήνη στο Ουκρανικό αλλά, όπως είπε, ορισμένα λόμπι δεν ήθελαν αυτές οι προσπάθειες να επιτύχουν τον στόχο τους.

Αναφέρθηκε επίσης στις σχέσεις της χώρας του με τις ΗΠΑ. Τόνισε ότι «ανεξάρτητα από το ποιος θα γίνει πρόεδρος σε αυτές τις εκλογές, η άποψή μας για την Αμερική και ο υψηλού επιπέδου διάλογός μας δεν θα αλλάξουν. Η Τουρκία είναι ένας από τους ισχυρότερους συμμάχους του ΝΑΤΟ, αλλά δεν παραμελούμε την Ανατολή, είπε, προσθέτοντας ότι είναι αποφασισμένος να ενισχύσει τον διάλογο με τον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης, τους BRICS και την ένωση ASEAN.

Σήμερα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα απευθυνθεί στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όπου αναμένεται να επικρίνει την κατάσταση στη Γάζα και τη στάση του Ισραήλ και θα συνεχίσει τις διμερείς συναντήσεις του με τον πρίγκιπα διάδοχο του Κουβέιτ, τον πρωθυπουργό της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν, τον Ιρανό πρόεδρο Μασούντ Πεζεσκιάν και τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, τον οποίον θα συναντήσει απόψε το βράδυ. Αύριο, θα συναντηθεί με τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι αλλά και με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Την Τετάρτη, θα δει τον Ιρακινό πρωθυπουργό Μοχάμεντ Σία αλ-Σουντάνι, ενώ το βράδυ της Τετάρτης το ζεύγος Ερντογάν θα παραστεί σε δεξίωση που θα παραθέσουν ο πρόεδρος Μπάιντεν και η σύζυγός του. Παραμένει άγνωστο αν υπάρξει κάποια συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο.

Πηγές: ΑΠΕ – Deutsche Welle – Διεθνής Τύπος

Διαβάστε επίσης:

Στη Νέα Υόρκη σύσσωμη και με χαμόγελα η οικογένεια Μητσοτάκη

Cash or trash: O ψευδομάρτυρας της δήθεν σκευωρίας Novartis στην εκπομπή του Star (Video)

Κύρτσος: Η ΝΔ έχει γίνει «Μητσοτάκης Α.Ε.» – Πρόκειται για «ιδεολογικό και πολιτικό νεκροταφείο»

Προαναγγελία υποψηφιότητας από Κασσελάκη: «#Είμαι Εδώ – Ο δικός μας ΣΥΡΙΖΑ»

Σαλμάς: «Τιμή μου να με διαγράφει ο Μητσοτάκης επειδή μίλησα για τις περιουσίες που χάνονται από τα κόκκινα δάνεια» – «Αλαλούμ» στην Επιτροπή Δεοντολογίας

€455.000.000 σε ημέτερους σχολάρχες του Μητσοτάκη – Μισό δισ. ευρώ στο καρτέλ του «σκόιλ ελικίκου»

Κοροϊδία και κλοπή με την εισφορά αλληλεγγύης – Πώς ο Μητσοτάκης παγίδευσε 550.000 συνταξιούχους

Πολάκης: Θα οργώσω όλη τη χώρα για να φέρω το μήνυμα ενός προγραμματικού λόγου για την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ