Ο Ερντογάν απειλεί με πόλεμο το Ισραήλ που απειλεί τον Λίβανο

Ο Ερντογάν απειλεί με πόλεμο το Ισραήλ που απειλεί τον Λίβανο
Φωτογραφία αρχείου (Fuerzas de Defensa de Israel vía AP)

Το Μεσανατολικό γίνεται όλο και πιο περίπλοκο όσο δεν υπάρχει εκεχειρία στη Γάζα. Σήμερα ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου απείλησε ότι θα δοθεί «σκληρή απάντηση» στην Χεζμπολάχ στον Λίβανο, μετά τον βομβαρδισμό στα Υψίπεδα του Γκολάν που στοίχισε τη ζωή σε 12 νέους.

Την Κυριακή ο πρόεδρος της Τουρκίας απείλησε το Ισραήλ, μιλώντας σε συνεδρίαση του κόμματός του, με στρατιωτική παρέμβαση της Τουρκίας υπέρ των Παλαιστινιων. «Πρέπει να είμαστε πολύ δυνατοί ώστε το Ισραήλ να μην μπορεί να κάνει αυτά τα πράγματα στην Παλαιστίνη. Όπως ακριβώς μπήκαμε στο Καραμπάχ και στη Λιβύη, το ίδιο θα κάνουμε και σε αυτούς. Δεν υπάρχει τίποτα που να μας εμποδίζει να το κάνουμε. Απλά πρέπει να είμαστε αρκετά δυνατοί για να κάνουμε αυτά τα βήματα», είπε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε σχετικά: Ανταλλάσσουν απειλές Τουρκία – Ισραήλ: Ο Ερντογάν «Σαντάμ Χουσεΐν» και ο Νετανιάχου που «θα τελειώσει σαν τον Χίτλερ»

Δεν είναι πρώτη φορά που ο Ερντογάν συγκρούεται λεκτικά με το Ισραήλ αφού έτσι απευθύνεται ως ηγέτης πολλών εκατομμυρίων ισλαμιστών μέσα και έξω από την Τουρκία. Ομως Τουρκία είναι επίσης η χώρα με τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό του ΝΑΤΟ και το Ισραήλ είναι στενός σύμμαχος του ΝΑΤΟ.

Η Τουρκία έχει βοηθήσει το Αζερμπαϊτζάν να καταλάβει το Ναγκόρνο Καραμπάχ και να νικήσει την Αρμενία, αν και αυτό πρώτη φορά το ομολογεί δημόσια ο Τούρκος πρόεδρος. Επίσης η Τουρκία έχει επέμβει στο Ιράκ και τη Συρία, σε βάρος των Κούρδων, με πρόσχημα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Απεύχονται οι ΗΠΑ

Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ δεν φαίνεται να ενθαρρύνουν το Ισραήλ να εισβάλει στον Λίβανο. Ο Λευκός Οίκος δήλωσε σήμερα «πεπεισμένος» ότι είναι δυνατόν να αποφευχθεί ένας ευρύτερος πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ.

«Κανείς δεν θέλει έναν ευρύτερο πόλεμο και είμαι πεπεισμένος ότι θα μπορέσουμε να αποφύγουμε μια τέτοια εξέλιξη», δήλωσε ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος τύπου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.

«Αν και έχουμε όλοι ακούσει να μιλούν για αυτόν τον ολοκληρωτικό πόλεμο επανειλημμένως κατά τη διάρκεια των τελευταίων δέκα μηνών, αυτές οι προβλέψεις ήταν υπερβολικές. Ειλικρινά, συνεχίζουμε να πιστεύουμε πως είναι υπερβολικές σήμερα», συμπλήρωσε ο ίδιος.

«Ουδέν σχόλιο» από τη Γερμανία

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση απέφυγε σήμερα να σχολιάσει τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν περί ενδεχόμενης στρατιωτικής ανάμιξης της Τουρκίας στη διένεξη της Μέσης Ανατολής και περιορίστηκε να καλέσει όλες τις πλευρές να μην πυροδοτούν την κλιμάκωση, αλλά να ενεργούν για την αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.

«Λάβαμε γνώση και παρακαλώ για την κατανόησή σας που δεν θα το σχολιάσω περαιτέρω εδώ», δήλωσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Κριστιάνε Χόφμαν, απαντώντας σε σχετική ερώτηση και πρόσθεσε: «Είναι σαφές ότι εναπόκειται σε όλες τις πλευρές να μην πυροδοτούν περαιτέρω τη διένεξη και να ενεργούν για την αποκλιμάκωση». Η κυρία Χόφμαν αρνήθηκε επίσης να σχολιάσει και την αντίδραση της ισραηλινής κυβέρνησης στις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου.

Σε περίπτωση εμπλοκής του Ισραήλ και της Τουρκίας, η Γερμανία θα έχει μεγάλο πρόβλημα, επειδή υποστηρίζει τώρα το Ισραήλ αλλά ταυτόχρονα είναι στενός σύμμαχος της Τουρκίας, ενώ μεγάλο μέρος του πληθυσμού της είναι τουρκικής καταγωγής.

Διαβάστε επίσης:

Σοκ στη Βρετανία: Δύο παιδιά νεκρά από την επίθεση με μαχαίρι – Έντεκα οι τραυματίες

ΗΠΑ: Σε ισχύ στην Αϊόβα ο «νόμος των έξι εβδομάδων» για την απαγόρευση των αμβλώσεων

Τραμπ: Θα καταθέσει ως μάρτυρας στο FBI για την απόπειρα δολοφονίας του

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter