Οι καταναλωτές από τις 2 Ιανουαρίου θα μπορούν να βλέπουν ψηφιακά τις τιμές των εταιρειών για να επιλέγουν, αλλά η τιμή της κιλοβατώρας παραμένει υψηλή
Το 2024 είναι η τρίτη χρονιά που θα κάνει ποδαρικό με τους Ελληνες καταναλωτές αγχωμένους για τους λογαριασμούς του ρεύματος. Λογικό βέβαια όταν όλοι γνωρίζουν ότι την 1η Ιανουαρίου οι επιδοτήσεις καταργούνται και έρχονται τρεις διαφορετικές κατηγορίες τιμολογίων. Καθώς όλοι ρωτούν τι τιμολόγιο να διαλέξουν, παραμονές Χριστουγέννων τα χρωματιστά τιμολόγια, πράσινα, μπλε και κίτρινα, είχαν την τιμητική τους στα κανάλια, ενώ ο υπουργός Ενέργειας Θοδωρής Σκυλακάκης έσπευσε να καθησυχάσει τους καταναλωτές: «Από την 1η Ιανουαρίου θα έχουμε πολύ καλύτερα τιμολόγια σε σχέση με ό,τι είχαμε τα τελευταία δύο χρόνια, παρότι σταματούν οι επιδοτήσεις. Είναι η πρώτη χρονιά που ο κόσμος δεν πρέπει να αγχώνεται».
Δείτε επίσης: Ηλεκτρικό ρεύμα: Μας αλλάζουν τα φώτα αλλάζοντας χρώματα
Κατά Σκυλακάκη, πρώτον, με το πράσινο τιμολόγιο οι καταναλωτές θα γνωρίζουν πρώτη φορά τις τιμές από την πρώτη μέρα του μήνα, δηλαδή στις 2 Ιανουαρίου, και θα επιλέξουν χωρίς οι εταιρείες να μπορούν να τους παραπλανήσουν. Δεύτερον, με βάση τις τάσεις της αγοράς οι τιμές θα είναι «καλές» στο πράσινο τιμολόγιο, ενώ «ελκυστικές προσφορές» μπορεί να υπάρξουν και στο μπλε.
Τι ισχύει όμως και τελικά με ποια κριτήρια πρέπει να διαλέξουν τιμολόγιο οι καταναλωτές;
Πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2021, όταν η ΔΕΗ μετέτρεψε το παλαιό σταθερό τιμολόγιο Γ1 (με το οποίο παίρνουν ρεύμα τα μισά νοικοκυριά της Ελλάδας) σε κυμαινόμενο βάζοντάς του τη ρήτρα αναπροσαρμογής (και ο κόσμος πάθαινε εγκεφαλικά ανοίγοντας τους λογαριασμούς), οι καταναλωτές μπορούν να ξέρουν από την πρώτη μέρα κάθε μήνα σε τι τιμή χρεώνει η κάθε εταιρεία το ρεύμα που θα καταναλωθεί εντός του μήνα. Αυτό ισχύει για όσους έχουν πράσινο τιμολόγιο, το οποίο είναι ενιαίο, υποχρεωτικό για όλες τις εταιρείες και έχει τους περισσότερους πελάτες καθώς σε αυτό περνούν όλοι οι καταναλωτές που δεν έχουν υπογράψει πρόσφατα συμβόλαιο. Συνεπώς στις 2 Γενάρη οι καταναλωτές μπορούν να δουν στην ειδική ιστοσελίδα της ΡΑΑΕΥ (energycost.gr) τις τιμές στις οποίες θα δώσει η κάθε εταιρεία ρεύμα τον Γενάρη με τη μορφή ενός απλού αριθμού (π.χ. 0,15 ευρώ η κιλοβατώρα) και όχι μέσω μαθηματικών τύπων.
Δείτε επίσης: Ρεύμα: Έχουμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε τέσσερα πολύχρωμα αδιέξοδα!
Το ρεύμα δεν είναι όπως η βενζίνη
Το γεγονός ότι έστω οι ψηφιακά εγγράμματοι και όχι το σύνολο των καταναλωτών θα μπορούν στις 2 του Γενάρη να δουν ποια εταιρεία δίνει φτηνότερα το ρεύμα δεν σημαίνει ότι θα είναι σε θέση να πληρώσουν το ρεύμα του Γενάρη σε αυτή την τιμή. Το ρεύμα δεν είναι βενζίνη, να διαλέγεις το φτηνότερο βενζινάδικο στον δρόμο και να γεμίζεις το ρεζερβουάρ σε πέντε λεπτά.
Ακόμη κι αν κάποιος διαπιστώσει στις 2 του Γενάρη ότι μια εταιρεία δίνει φτηνότερα το ρεύμα από τη δική του και κάνει αυθημερόν αίτηση να υπαχθεί στο τιμολόγιό της, η μετάβαση χρειάζεται τουλάχιστον ένα δεκαήμερο. Αρα παίρνει το ρεύμα με την καλύτερη τιμή μόνο για τις τελευταίες 15 μέρες του Ιανουαρίου. Μετά έρχεται Φεβρουάριος και ο δόλιος καταναλωτής ανακαλύπτει την 1η Φεβρουαρίου ότι οι τιμές έχουν αλλάξει, η φτηνότερη εταιρεία έγινε πλέον ακριβή και άλλη είναι πλέον φτηνή. Τι κάνει;
Πόσο εφικτό είναι όλοι οι καταναλωτές να παρακολουθούν τις αλλαγές στις τιμές του ρεύματος στο energycost.gr κάθε 1η του μήνα και να αλλάζουν όλοι μαζί εταιρεία; Το ουσιαστικό εντέλει είναι ότι οι τιμές στο πράσινο τιμολόγιο που θα βλέπουν οι καταναλωτές ως απλό αριθμό στην ιστοσελίδα της ΡΑΕΕΥ θα αλλάζουν κάθε μήνα, καθώς θα προσδιορίζονται όχι μόνο μέσω των βασικών τιμών που έδωσε η κάθε εταιρεία και θα είναι σταθερές για έξι μήνες και ενός μηχανισμού διακύμανσης –η νέα ονομασία της ρήτρας αναπροσαρμογής–, αλλά και μέσω εκπτώσεων που οι εταιρείες μπορούν να μεταβάλλουν κάθε μήνα. Για τον λόγο αυτό, παρά τη διαφάνεια ως προς τις ανακοινώσεις των τελικών τιμών, το τοπίο για τους καταναλωτές παραμένει κινούμενη άμμος.
Επί τάπητος οι «καλές» τιμές
Υπό συζήτηση είναι πόσο καλές θα είναι οι τιμές στο πράσινο τιμολόγιο τον Ιανουάριο και πόσο ελκυστικές οι προσφορές στο μπλε. Ως καλές διαφαίνονται οι τιμές στα 1417 λεπτά η κιλοβατώρα τον Ιανουάριο, όταν το καλοκαίρι του 2021 κόστιζε 9-11 λεπτά και 7-9,4 λεπτά το καλοκαίρι του 2019;
Σε ό,τι αφορά τα μπλε τιμολόγια, αυτά δηλαδή που προσφέρουν σταθερή τιμή, είναι γεγονός ότι η απόφαση της ΔΕΗ να μειώσει κατά 40% τις χρεώσεις της και να προσφέρει τον Ιανουάριο σταθερά τιμολόγια για δώδεκα μήνες προς 18 λεπτά η κιλοβατώρα έναντι 28 λεπτών τον Δεκέμβριο –μόλις 2 λεπτά περισσότερα σε σχέση με το πράσινο τιμολόγιο– έχει αλλάξει τη συνθήκη στην αγορά, οδηγώντας όλες τις εταιρείες να ρίξουν τις τιμές τους και να προσφέρουν σταθερά τιμολόγια από 15 ως 22 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Σε ποιον φαίνονται όμως αυτές οι τιμές καλές;
Δείτε επίσης: Αυτά είναι τα νέα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος: Ποιες είναι οι διαφορές – Τι πρέπει να προσέχουμε (Videos)
Να είναι πολύ επιφυλακτικοί και να σκεφτούν τι τους συμφέρει
Οι καταναλωτικές οργανώσεις δεν απαντούν στην ερώτηση των καταναλωτών ποιο τιμολόγιο να διαλέξουν και τους συνιστούν μόνο να είναι πολύ επιφυλακτικοί απέναντι σε όσα παραπλανητικά και μη εξακολουθούν να λένε οι εταιρείες, να περιμένουν ως τις 2 Ιανουαρίου να ανακοινωθούν οι τιμές του Γενάρη και μετά να σκεφτούν τι τους συμφέρει, ανάλογα και με την κατανάλωση του καθενός.
Και να μην ξεχνούν ότι τα μπλε τιμολόγια, αν και θα τους προστατέψουν από τυχόν αύξηση των τιμών, έχουν πέναλτι έως 100 ευρώ αν θελήσουν να τα εγκαταλείψουν.
Διαβάστε επίσης: «Πανάκεια» για τον Παύλο Μαρινάκη τα χρωματιστά τιμολόγια ρεύματος (Video)