Οι συγκρίσεις ουδεμία αμφιβολία παράγουν. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αγρότες πνίγονται υπό το βάρος της καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών και του τεκμαρτού φόρου. Από τις αρχές του 2025 έρχεται νέα αύξηση της τάξης του 2,7% των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλουν περίπου 1,3 εκατομμύριο επαγγελματικά ΑΦΜ. Είναι η τρίτη στη σειρά αύξηση μετά την αλλαγή, το 2020, του νόμου Κατρούγκαλου (καταβολή εισφορών με βάση τα κέρδη του προηγούμενου έτους) με τον νόμο Βρούτση του τρόπου υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών (επαναφορά του συστήματος των κλάσεων). Τότε οι μη μισθωτοί πανηγύριζαν, όμως δεν είδαν την παγίδα που έστησαν οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Γιάννης Βρούτσης. Οι ασφαλιστικές εισφορές θα αυξάνονταν κατ’ έτος με βάση τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (πληθωρισμός).
Μετά το 2021 ήρθε η αισχροκέρδεια να πυροδοτήσει τον πληθωρισμό. Ετσι οι ασφαλιστικές εισφορές για το 2023 με βάση τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του 2022 αυξήθηκαν κατά 9,3% και διαμορφώθηκαν στα 230,25 ευρώ (πρώτη ασφαλιστική κλάση) για την κύρια σύνταξη και τον κλάδο υγείας σε χρήμα και είδος. Ακολούθησε νέα αύξηση της τάξης του 4,2% το 2024 (με βάση τον πληθωρισμό έτους 2023), που σε απόλυτους αριθμούς διαμόρφωσε τις ασφαλιστικές εισφορές στα 248,22 ευρώ (πρώτη ασφαλιστική κλάση). Πλέον οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα πληρώνουν 254,92 ευρώ στην κατώτατη ασφαλιστική κλάση. Με δεδομένο ότι με την αντικατάσταση του νόμου Κατρούγκαλου από τον νόμο Βρούτση το 2020 η κατώτατη ασφαλιστική κλάση διαμορφώθηκε στα 220 ευρώ, η αύξηση που έχουν υποστεί αυτά τα χρόνια οι μη μισθωτοί της ελληνικής οικονομίας ανέρχεται στο θηριώδες 9,3%+4,2%+2,7%=16,2%.
Τελικά συνέφερε ο νόμος Κατρούγκαλου
Οι συγκρίσεις βέβαια είναι αναπόφευκτες. Το 2020 οι ελεύθεροι επαγγελματίες πανηγύριζαν για την αντικατάσταση του νόμου Κατρούγκαλου από τον νόμο Βρούτση. Ηταν βλέπετε και τα συστημικά ΜΜΕ που «λαλούσαν» σαν άλλοι παπαγάλοι για την επανεγκατάσταση του συστήματος των κλάσεων.
Συγκεκριμένα ήταν τέλος Φεβρουαρίου του 2020 όταν ψηφίστηκε ο νόμος για τις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών (νόμος 4670/2020). Το κάκιστο –είναι η αλήθεια– σύστημα σύνδεσης των αποδοχών με τις ασφαλιστικές εισφορές που είχε εισαγάγει το 2016 ο νόμος Κατρούγκαλου αλλάζει με το σύστημα των κλάσεων. Ηταν ο βασικός λόγος –μαζί με την ακραία φορολόγηση που είχε επιβάλει η κυβέρνηση Τσίπρα– που τότε είχε συσταθεί το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο στις τάξεις των μη μισθωτών. Ας μην ξεχνάμε το κίνημα της γραβάτας που βγήκε στους δρόμους ενάντια σε όσα προέβλεπε ο νόμος Κατρούγκαλου. Μετά βαΐων και κλάδων είχε έρθει ο νέος τρόπος. Ομως πλέον είχαν διανυθεί ήδη τέσσερα χρόνια (2016 έως 2020) με τον νόμο Κατρούγκαλου και πλέον άπαντες οι μη μισθωτοί γνώριζαν τι πλήρωναν. Οπως προκύπτει από τα οικονομικά στοιχεία του ΕΦΚΑ, το 80% των επαγγελματικών ΑΦΜ που πλήρωναν ασφαλιστικές εισφορές στην κατηγορία μη μισθωτών με βάση τα κέρδη της προηγούμενης χρονιάς κατέβαλλε το κατώτατο όριο των 168 ευρώ μηνιαίως.
Με το νέο σύστημα Μητσοτάκη – Βρούτση το κατώτατο όριο καταβολής ανήλθε το 2020 στα 220 ευρώ ανά μήνα (αύξηση 20,5% σε σχέση με το σύστημα καταβολής εισφορών του νόμου Κατρούγκαλου).
Ωστόσο, πάντα με βάση τα στοιχεία του ΕΦΚΑ, το 90% των ελεύθερων επαγγελματιών πλήρωνε κάτω από 200 ευρώ μηνιαίως (και το 82% κάτω από 180 ευρώ μηνιαίως). Για το 90% λοιπόν των επαγγελματικών ΑΦΜ αυξήθηκε το κόστος της ασφάλισής του μετά το 2020, επ’ ωφελεία του 10% (αφορά τα μεγάλα εισοδήματα), για το οποίο μειώθηκε δραματικά. Αρα με τον νόμο Βρούτση, που ανέβασε την κατώτερη ασφαλιστική κλάση στα 220 ευρώ, το 90% των ελεύθερων επαγγελματιών πληρώνει περισσότερα απ’ όσα πλήρωνε από το 2016 που ίσχυε ο νόμος Κατρούγκαλου μέχρι το 2020 που τέθηκε –στις 28 Φεβρουαρίου– σε ισχύ ο νόμος Βρούτση. Το κίνημα της γραβάτας δεν ξεσηκώθηκε το 2020 γι’ αυτήν τη δραματική αύξηση της τάξης των 52 ευρώ που αφορούσε το 80% των ελεύθερων επαγγελματιών. Καταγράφηκαν μόνο το 2023 κάποιες χαλαρές αντιδράσεις για τη θηριώδη αύξηση.
Αυξήσεις και για επικουρικές και εφάπαξ
Ομως η αύξηση αυτή δεν αφορά μόνο τις ασφαλιστικές εισφορές για τον κλάδο κύριας σύνταξης και τον κλάδο υγείας (εισφορές σε είδος και σε χρήμα). Με δεδομένο ότι η εισφορά για τον κλάδο ανεργίας (ΔΥΠΑ) παραμένει σταθερή στα 10 ευρώ, αυξήσεις έχουμε και στις επικουρικές και στα εφάπαξ για όσους κλάδους ελεύθερων επαγγελματιών έχουν τέτοιες ασφαλιστικές καλύψεις. Συγκεκριμένα για το 2025 οι εισφορές επικουρικής ασφάλισης που θα πρέπει να καταβάλουν δικηγόροι και μηχανικοί διαμορφώνονται σε 45,43 ευρώ για την πρώτη κατηγορία (από 44,24 ευρώ το 2024). Αντίστοιχα οι μηνιαίες εισφορές που αφορούν εφάπαξ (δικηγόροι, μηχανικοί και γιατροί) διαμορφώνονται σε 30,29 ευρώ για την πρώτη κατηγορία (από 29,49 ευρώ το 2024).
Διαβάστε επίσης
Διεθνές κύκλωμα στοιχηματισμού: Τα 14 ύποπτα ματς – Έστησαν μέχρι και αγώνες γυναικών
Μιχάλης Μητρούσης: «Μετά το τροχαίο έπιανα να δω αν έχω πόδια και κεφάλι» (Video)