Σε νέα συλλογική σύμβαση εργασίας κατέληξαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, έπειτα από επίπονες διαπραγματεύσεις και προειδοποιητικές, 24ωρες απεργίες, το συνδικάτο εργαζομένων μετάλλου και ηλεκτρικού IG Metall και η ένωση εργοδοτών του τομέα στη Βάδη-Βυρτεμβέργη.
Οι εργαζόμενοι εξασφάλισαν αυξήσεις ύψους 4,3% (διεκδικούσαν αυξήσεις 6%) και την δυνατότητα εργασίας 28 ωρών την εβδομάδα για διάστημα έως και δύο ετών σε περίπτωση φροντίδας παιδιών, ηλικιωμένων και ασθενών. Σε αντάλλαγμα, η εργοδοσία θα μπορεί να συνάπτει συμβάσεις πλήρους απασχόλησης με μεγαλύτερο αριθμό εργαζομένων. Η νέα συλλογική σύμβαση θα τεθεί σε ισχύ τον Απρίλιο και θα έχει διάρκεια 27 μήνες.
Η συμφωνία στην Βάδη-Βυρτεμβέργη αφορά 900.000 εργαζόμενους, αλλά θεωρείται πιλοτική για άλλους περίπου 3,9 εκατομμύρια εργαζόμενους του κλάδου σε ολόκληρη την Γερμανία, καθώς και για πολλούς ακόμη κλάδους, καθώς εντός του έτους θα πρέπει να γίνει επαναδιαπραγμάτευση των συλλογικών συμβάσεων στον δημόσιο τομέα, στη χημική βιομηχανία, στα ταχυδρομεία, στους σιδηροδρόμους και στον κατασκευαστικό κλάδο.
Αυτό «το 4 πριν από το κόμμα είναι οδυνηρό», δήλωσε ο επικεφαλής των εργοδοτών του κρατιδίου Στέφαν Βολφ, εξέφρασε ωστόσο την ικανοποίησή του για την μακροπρόθεσμη διασφάλιση της κατάστασης που προβλέπει η συμφωνία. «Πιστεύω ότι το νέο σύστημα είναι λογικά ισορροπημένο», πρόσθεσε. Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της IG Metall στην Βάδη-Βυρτεμβέργη Ρόμαν Τσιτσελμπέργκερ δήλωσε πως «αποδείχθηκε ότι τα δύσκολα προβλήματα μπορούν να λυθούν με τη λογική».
Λίγη ώρα νωρίτερα, ο πρόεδρος της IG Metall, ο Γεργκ Χόφμαν, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, είχε εκφράσει την αισιοδοξία αλλά και την αποφασιστικότητα της συνδικαλιστικής οργάνωσης να διεκδικήσει σημαντικές αλλαγές, καθώς, όπως είπε, η βιομηχανία στην Γερμανία βρίσκεται σε εξαιρετική φάση, με σημαντικά κέρδη και εξαγωγές.
Ερωτηθείς σχετικά με την απειλή των εργοδοτών να προσφύγουν στην δικαιοσύνη προκειμένου να αποφύγουν την διεκδίκηση της μερικής απασχόλησης, ο κ. Χόφμαν δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «αυτές οι συλλογικές διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να λυθούν διά της δικαστικής οδού, καθώς έτσι οι εργοδότες ρίχνουν απλώς λάδι στη φωτιά, ενώ το αίτημά μας είναι αναμφίβολα δίκαιο».
ΑΠΕ-ΜΠΕ