Νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας των ελεύθερων επαγγελματιών ενάντια στο Φορολογικό νομοσχέδιο

Νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας των ελεύθερων επαγγελματιών ενάντια στο Φορολογικό νομοσχέδιο

Την αντίθεσή τους στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, εκφράζουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις.

Συγκεκριμένα, στις 13:00 το μεσημέρι της Τρίτης, θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας, ενάντια στο φορολογικό νομοσχέδιο που τους αντιμετωπίζει όλους συλλήβδην ως φοροφυγάδες, καταγγέλλοντας άδικο «τσουβάλιασμα» από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, ιδιαίτερα των πιο αδύναμων.

Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων, οι οδηγοί ταξί τραβούν χειρόφρενο Τρίτη και Τετάρτη, ενώ ήδη από τη Δευτέρα, έχουν ξεκινήσει 48ωρες απεργίες σε Θεσσαλονίκη και επικράτεια.

«Σήμερα, μαζί με όλους τους μικρομεσαίους στο Σύνταγμα στη μία η ώρα, δίνουμε έναν τόνο στο να ξυπνήσει η κοινωνία. Μέσα από τα σχέδια Πισσαρίδη και μέσα από την παγκοσμιοποίηση και από το κυρίαρχο σλόγκαν του Χατζηδάκη και γενικότερα των οικονομικών παραγόντων ότι η αυτορρύθμιση της αγοράς είναι κανόνας για μας τους μικρομεσαίους, για την κοινωνία, είναι το έγκλημα που διαλύει μία ολόκληρη κοινωνία» σημείωσε, μιλώντας στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του ΣΑΤΑ, Θύμιος Λυμπερόπουλος.

«Οι μελέτες οι δικές μας λένε ότι για να έχει καθαρό κέρδος ένας ταξιτζής 10.000 ευρώ τον χρόνο πρέπει να κάνει τζίρο 49.000 ευρώ. Εάν ο κύριος Πιτσιλής μπορεί να λέει ως τεχνοκράτης κάποια πράγματα αποδεκτά τεχνοκρατικά, θέλουμε να κάνουμε μία δημόσια συζήτηση, για να ξεκαθαριστεί το θέμα και να πάψουν να μας λένε φοροκλέπτες» είπε. «Αυτή τη στιγμή ο κλάδος κινείται με μαθηματική ακρίβεια στην καταστροφή και στα χέρια πολυεθνικών», κατέληξε.

Οι εκπρόσωποι των ελεύθερων επαγγελματιών ασκούν δριμεία κριτική στην κυβέρνηση, κατηγορώντας την ότι επιχειρεί να ταυτίσει τους ελεύθερους επαγγελματίες με τους μισθωτούς, ενώ γνωρίζει ότι πρόκειται για διαφορετικές κατηγορίες και ότι «χαρακτηρίζει συλλήβδην όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες ως φοροφυγάδες και ταυτόχρονα χρησιμοποιεί αυθαίρετα ισοπεδωτικού χαρακτήρα κριτήρια και επιχειρήματα για να δικαιολογήσει τον προσδιορισμό του τεκμαρτού φορολογητέου εισοδήματος».

Όπως εξηγούν «το τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα προσαυξάνεται αφενός με βάση το χρόνο άσκησης του επαγγέλματος και αφετέρου σωρευτικά με βάση το ετήσιο κόστος μισθοδοσίας και με βάση τον μέσο όρο του ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ. Το τελευταίο έχει ως αποτέλεσμα, αφενός να υπάρχει φορολόγηση με βάση εισοδήματα τρίτων, κατά παράβαση του άρθρου 4 παρ. 5 του Συντάγματος, που προσβλέπει ότι έκαστος συμμετέχει στα δημόσια βάρη ανάλογα με τις δυνάμεις τους και αφετέρου να μην αναγνωρίζονται πραγματοποιηθέντα επαγγελματικά έξοδα, μέτρο βαθύτατα αντιαναπτυξιακό και ενισχυτικό της φοροδιαφυγής».

«Για όλους εμάς, η απόσυρση των νέων φορολογικών μέτρων αποτελεί ζήτημα ζωτικής σημασίας τόσο για την ύπαρξή μας όσο και την αξιοπρέπειά μας και ως εκ τούτου είναι ζήτημα αδιαπραγμάτευτο» υπογραμμίζουν.

Documento Newsletter